Știri 18 mai 2016

Brâul Maicii Domnului a sosit la Constanța, cu prilejul sărbătoririi patronilor spirituali ai municipiului Constanța, Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Acesta a fost depus la Catedrala Arhiepiscopală, unde va rămâne până astăzi după-amiază, când vor sosi și Capul Sf. Mc. Ioan Valahul și moaște ale Sfintei Împărătese Elena.
Acestea vor fi întâmpinate de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, preoți și credincioși, de la orele 18.00, în Zona Campus Universitar.
Sfintele odoare vor fi purtate în procesiune, până la biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, situată pe Aleea Capidava, unde vor rămâne până vineri.
De la ora 19.00, la această biserică va fi oficiată Taina Sfântului Maslu.
Vineri, de la ora 8.30, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”.
În aceeași zi, de la ora 18.00, Brâul Maicii Domnului, împreună cu Sfintele Moaște, vor fi duse în procesiune la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Biserica Ortodoxă va cinsti sâmbătă pe Sfinţii Împăraţi întocmai cu apostolii Constantin şi mama sa Elena.
Cu acest prilej, mâine, la ora 16.00, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va aduce la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cernavodă spre închinare permanentă, moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, ale Sf. Împărat Constantin cel Mare și ale Sf. Mare Mucenic Gheorghe.
Ierarhul Tomisului va oficia slujba de aşezare în raclă a sfintelor moaște, pe care parohia le-a primit în dar de la Chilia Înălțarea Domnului din Muntele Athos.
Sâmbătă, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie de la ora 8.30, la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Constanța.
Apoi, de la ora 14.00, la biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Cumpăna, Ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Botez pentru opt copii instituționalizați aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.
La ora 15.30, Brâul Maicii Domnului va pleca de la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena și va fi dus la biserica Bunavestire din Năvodari, iar sfintele moaște vor fi readuse la Catedrala Arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 7.45, Arhiepiscopul Tomisului, și IPS Nikiphoros, Mitropolit de Amorion, vor târnosi biserica „Sfântul Nicolae” din Năvodari, slujbă urmată de oficierea Sfintei Liturghii, la finalul căreia credincioșii vor putea trece și închina în Sfântul Altar.
Totodată, cei prezenți vor putea cinsti și Brâul Maicii Domnului, ce va fi adus la acest lăcaș de cult.

Constănțenii sunt invitați la Festivalul Coral-Tradițional dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii spirituali ai orașului Constanța.
Evenimentul se va desfășura mâine, de la orele 18, la Casa de Cultură.
Vor concerta Corala ortodoxă bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de Arhid. Asist. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru, Grupul psaltic al Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Dionisie Exiguul” din Constanța, dirijat de elev Ionuț Burduja, Grupul psaltic „Gherontie Nicolau” al Facultății de Teologie ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei” din Constanța, dirijor, student Ionuț Bănișor, Grupul psaltic „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța, dirijor, protopsalt prof. Marian Bostan, Corala Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, dirijat de pr. prof. Cătălin Stanciu și Corala „Sfântul Apostol Andrei” a Protopopiatului Fetești, dirijor, arhid. prof. Ioan Adrian Clinciu.
Intrarea va fi liberă.

Românii consumă de peste două ori mai multă sare față de cât ar fi nevoie.
Avertismentul vine din partea medicilor, potrivit cărora românii consumă peste 12 grame de sare pe zi, în condițiile în care aceasta se găsește în toate produsele alimentare care conțin aditivi.
Consumul de sare în exces poate duce, printre altele, la hipertensiune, aceasta fiind cauza multor boli.
Medicii mai spun că ar trebui redus consumul de sare la cinci grame pe zi, iar la copii să se opteze pentru alăptarea naturală, și nu la formule de lapte praf.

Copiii nevaccinați nu mai pot fi înscrişi la grădiniţă.
Potrivit cadrelor didactice, ei trebuie să aibă dovada efectuării imunizărilor profilactice obligatorii, precum și documentele medicale eliberate de medicul de familie care atestă starea lor de sănătate.
Amenda pentru astfel de situații este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei pentru persoane fizice, și între 5.000 și 10.000 de lei pentru unități școlare, dacă se constată că nu sunt cazuri izolate și este un fenomen de masă.

Militarii și polițiștii vor primi salariu de merit în cuantum de 20% de la 1 august.
La sediul Ministerului Muncii a fost definitivată forma Ordonanței de Urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016.
Documentul are ca scop eliminarea discriminărilor, în condițiile în care în sistem există salarizare diferită pentru aceeași funcție în aceeași instituție publică.

Jumătate din parizerul de pe piaţă conţine piele de pasăre, emulsie de şorici, zgârciuri, cartilagii şi până la 19 aditivi.
De asemenea, trei sferturi din parizer are gust intensificat cu monoglutamatul de sodiu şi este colorat cu extract de gândaci.
Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc cancerigen, parizerul nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor şi a adulţilor cu afecţiuni cardiovasculare.
Rezultatele au fost făcute publice de către Asociaţia Pro Consumatori care a analizat 52 de tipuri de parizer din marile magazine.

Deputaţii au adoptat proiectul care prevede înfiinţarea a cel puţin o creşă la 15.000 de locuitori.
Potrivit proiectului, înfiinţarea acestor instituţii se poate face şi prin construirea unor anexe la grădiniţele existente, astfel încât să poată prelua şi copiii de la vârsta de un an.
Cheltuielile privind înfiinţarea creşelor din sistemul public se vor asigura din fonduri proprii, fonduri europene, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite.
Prin iniţiativa legislativă, se doreşte impulsionarea mamelor pentru a se întoarce la serviciu, prin facilitarea accesului la înscrierea copiilor la creşă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept