Știri 16 mai 2016

Brâul Maicii Domnului, Capul Sfântului Mc. Ioan Valahul, precum și moaște ale Sfintei Împărătese Elena vor sosi la Constanța, cu prilejul sărbătoririi patronilor spirituali ai municipiului Constanța, Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Acestea vor fi întâmpinate miercuri, 18 mai, de la orele 18, în Zona Campus Universitar de către Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Apoi, se va porni în procesiune pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, până la biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, situată pe Aleea Capidava nr.7, unde racla cu Brâul Maicii Domnului și sfintele moaște vor rămâne până vineri, 20 mai.
De la ora 19.00, la această biserică va fi oficiată Taina Sfântului Maslu.
Vineri, 20 mai, de la ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”.
În aceeași zi, de la ora 18.00, Brâul Maicii Domnului, împreună cu Sfintele Moaște, vor fi duse în procesiune la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.
Pe 21 mai, de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Constanța.
La ora 15.00, Brâul Maicii Domnului și sfintele moaște vor fi duse în procesiune, de la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Constănțenii sunt invitați la Festivalul Coral-Tradițional dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii spirituali ai orașului Constanța.
Evenimentul se va desfășura joi, de la orele 18, la Casa de Cultură.
Vor concerta Corala ortodoxă bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de Arhid. Asist. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru, Grupul psaltic al Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Dionisie Exiguul” din Constanța, dirijat de elev Ionuț Burduja, Grupul psaltic „Gherontie Nicolau” al Facultății de Teologie ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei” din Constanța, dirijor, student Ionuț Bănișor, Grupul psaltic „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța, dirijor, protopsalt prof. Marian Bostan, Corala Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, dirijat de pr. prof. Cătălin Stanciu și Corala „Sfântul Apostol Andrei” a Protopopiatului Fetești, dirijor, arhid. prof. Ioan Adrian Clinciu.

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a numit lupta împotriva terorismului, un “război sfânt”.
Patriarhul a cerut unităților internaționale sa abandoneze standardele duble, pentru a învinge acest rău la nivel mondial.
Patriarhul Kirill a spus, de asemenea, că teroriștii îi vizează pe civilii nevinovați, pentru a-și intimida adversarii și a zdrobi orice rezistență la doctrinele lor, provocând un număr mare de victime și suferință omenească.
El le-a mai spus credincioșilor ortodocși să rămână fideli căii duhovniceşti care permite utilizarea forțelor armate împotriva răului, pentru dreptate și pentru a salva vieți omenești.

Cinci sectoare de plajă de pe litoralul românesc au fost extinse cu 33 de hectare.
Proiectul se va finaliza până la sfârşitul lunii viitoare și este realizat cu ajutorul fondurilor europene.
Printre obiectivele ce se finalizează se numără Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord.
Plajele sunt mai late cu peste 100 de metri şi asigură protejarea pe o lungime de 7,3 km de plajă împotriva riscului de eroziune.

Efectele nocive ale fumatului sunt devastatoare.
Studiile arată că fumătorii sunt mai predispuşi să dezvolte boala de piele numită psoriazis, iar cataracta este cu 40% mai frecventă la fumători.
De asemenea, fumatul provoacă o îmbătrânire prematură a pielii, prin distrugerea proteinelor care conferă elasticitate pielii, micşorarea aportului de vitamina A şi scăderea circulaţiei sanguine.
Potrivit specialiștilor, fumătorii pasivi care se expun zilnic, timp de 8 ore, la fumul de ţigară, pot dezvolta aceleaşi boli ca şi fumătorii.
Statisiticile arată că la fiecare 6,5 secunde, un om moare din cauza fumatului.

Guvernul a decis eliminarea limitelor de vârstă în cazul copiilor înscrişi în învăţământul preşcolar care pot beneficia de programul „Fiecare copil în grădiniţă”.
Odată cu aprobarea noului act normativ, vor beneficia de tichetul social în valoare de 50 lei pe lună atât cei mai mici de trei ani, cu condiţia să fie înscrişi în învăţământul preşcolar, cât şi cei care depăşesc vârsta de şase ani şi care continuă să meargă la grădiniţă ca urmare a recomandărilor specialiştilor.
Astfel, de acest program vor beneficia încă 29.000 copii, care provin din familii cu un venit lunar pe membru de familie de până la 284 lei.

Astăzi a început sesiunea specială de bacalaureat.
Examenul este susţinut de absolvenţii de liceu participanţi la loturile naţionale care se pregătesc pentru competiţiile internaţionale sportive sau pe discipline, precum şi pentru absolvenţii de liceu care susţin admiterea în universităţile din străinătate.
Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi limba maternă se va încheia mâine.
Miercuri și joi este programată evaluarea competenţelor digitale, urmată – vineri și sâmbătă – de evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Probele scrise vor începe, la 23 mai, cu testarea la Limba şi literatura română.

Românii ar putea plăti TVA de 9% pentru livrarea de gaze naturale, electricitate, energie termică și canalizare.
Așa prevede o inițiativă legislativă.
O altă propunere a aleșilor prevede impozit zero pentru imobilele care sunt vândute la un preț mai mic decât cel la care au fost cumpărate.
Propunerile au fost trimise la Consiliul Fiscal pentru analiza impactului bugetar.

Accesul pe plajele Corbu și Vadu se va face doar pe bază de permis.
Acestea sunt cuprinse în „Rezervația Biosferei Delta Dunării”, iar potrivit legii, persoanele au voie să campeze doar în locuri special amenajate.
În Vadu, camparea va fi interzisă, însă se va putea face plajă.
Potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, un permis de intrare este 30 de lei pe un an și 15 lei pe sejur.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept