Știri 6 mai 2016

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Izvorul Tămăduirii.
Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb.
Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă.
La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.
Pentru a mulţumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică pe care a numit-o Biserica cu hramul Izvorul cel Tămăduitor şi dătător de viaţă.
Biserica se mai vede şi astăzi în Constantinopol, actualul oraş Istanbul.
Sărbătoarea s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor 5 şi 6.
În toate bisericile şi mânăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.

Avocatul Poporului anunţă sancţiuni la Spitalul Judeţean Constanţa.
Potrivit unui comunicat, instituţia s-a autosesizat după ce în presă au apărut imagini şi informaţii referitoare la condiţiile insalubre din secţia de gastro-enterologie.
În comunicat se mai precizează că a fost anunţată Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Constanţa, care a aplicat sancţiuni şi a dispus reluarea operaţiunii de dezinsecţie.

Abuzul de alcool este un factor de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare.
Avertismentul vine din partea Organizația Mondială a Sănătății.
În acest context, campania dedicată Zilei Naționale a Inimii urmărește conștientizarea, în rândul tinerilor, dar și al părinților, privind consecințele negative cauzate de abuzul de alcool, precum și realizarea unor coaliții locale împotriva consumului de alcool de către tineri.
Potrivit statisticilor, în țara noastră se înregistrează un infarct miocardic acut la fiecare 30 de minute.
Anual, 150.000 de decese sunt provocate de bolile cardiovasculare, din care 80% ar putea fi prevenite dacă bolnavii ar merge periodic la control.

Ţigările mentolate vor fi interzise.
Noile reguli de combatere a fumatului au fost validate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
Astfel, din 2020, ţigările mentolate vor fi interzise, iar din 20 mai, anul acesta, ţigările subţiri – slim – vor fi vândute în pachete cât mai puţin atrăgătoare.
Avertismentul privind riscurile pentru sănătate e format dintr-un mesaj şi o fotografie şi trebuie să ocupe 65 la sută din suprafaţa exterioară a fiecărui pachet.
Producătorii de ţigari au la dispoziţie un an pentru a se conforma şi pentru a-şi lichida stocurile.

Violența din școlile constănțene a luat amploare.
În acest context, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, Inspectoratul Şcolar și Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică s-au unit într-un proiect comun de prevenire a fenomenului.
Campania „Curaj Civic”, demarată de polițiștii constănțeni, are ca scop prevenirea și diminuarea violenţei în şcolile din întreg județul.
Elevii cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani sunt ținta principală a acestui proiect.

Elevii din învățământul profesional și tehnic de minim 3 ani ar putea beneficia de masă și cazare gratuite în căminele și internatele școlare.
Așa prevede un proiect de lege depus la Camera Deputaților.
În expunerea de motive, inițiatorii menționează că acest proiect este destinat atragerii elevilor către școala profesională.
Rata părăsirii timpurii a școlii în România este una dintre cele mai ridicate din Europa, îndepărtându-ne de ținta națională de 11,3% pentru anul 2020.
De asemenea, senatorii susțin că proiectul este necesar și pentru că, în ultima vreme, tot mai mulți agenți economici au dificultăți legate de asigurarea cu lucrători calificați, care pot fi formați prin școală profesională.

Angajaţii cercetaţi disciplinar nu mai riscă suspendarea contractului individual de muncă.
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că o prevedere a Codului muncii încalcă Legea fundamentală.
Decizia este definitivă şi general obligatorie, astfel că Parlamentul trebuie să revină asupra Codului Muncii.
Procedura cercetării disciplinare prealabile este obligatorie pentru angajator în cazul în care intenţionează să sancţioneze un angajat pentru încălcarea normelor legale, a contractului individual de muncă sau a dispoziţiilor superiorilor.

Asiguratorul va fi obligat să dea o maşină la schimb pe durata reparaţiei.
Așa prevede unul din amendamentele la proiectul legii RCA.
Printre noile amendamente pregătite de jucătorii din piaţa asigurărilor auto obligatorii, se numără şi cel solicitat de service-urile auto, care presupune închirierea unei mașini şi pentru persoane fizice, nu doar pentru cele juridice în contul poliţei RCA.
Ultimele amendamente la proiectul legii RCA vor fi trimise la Comisia pentru buget din Senat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept