Știri 5 mai 2016

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Izvorul Tămăduirii.
Cu acest prilej, astăzi de la ora 19.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea Crucea situată în localitatea Crucea.
Vineri, de praznicul Izvorului Tămăduirii, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 9.00 la mănăstirea Dervent, care își va sărbători hramul.
Apoi, clerul și credincioșii vor merge, în procesiune, la Izvorul tămăduitor, unde va fi săvârșită slujba de sfințire a Apei.

Compania de Drumuri menţine restricţiile de trafic pe podul Agigea.
Astfel, până pe 16 mai, autovehiculele de transport marfă mai grele de 5 tone nu pot circula pe podul vechi de la Agigea și sunt deviate pe noul pod din Portul Constanța și pe breteaua care asigură ieșirea în DN 39 la Eforie.
De asemenea, traficul rutier se va desfăşura pe benzile centrale ale podului, iar viteza de deplasare va fi limitată la 50 km/h.
Lucrările de reparații la podul de la Agigea ar putea fi reluate până la sfârșitul lunii și se realizează cu închiderea completă a circulației rutiere.

Comisia Europeană a propus instituirea unui mecanism de împărțire a migranților prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene.
Comisia a propus și obligarea statelor membre care nu acceptă acest mecanism să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.
Sistemul ar urma să fie declanșat de îndată ce o țară aflată în prima linie a sosirii migranților găzduiește un număr de migranți ce depășește cu jumătate cota ei de referință.

Servitoarele şi dădacele din statele Uniunii Europene vor avea carte de muncă.
Parlamentarii europeni au decis să acorde acestei categorii de muncitori un statut legal.
În rezoluţia votată săptămâna trecută se arată că recunoaşterea activităţii lor va duce la descurajarea exploatării, a muncii forţate şi a traficului de oameni.
Parlamentarii europeni au subliniat rolul şi importanţa muncitorilor casnici, arătând că datorită lor angajatorii îşi pot vedea de propria lor carieră şi se pot bucura de o viaţă socială.
Statele Uniunii Europene au obligaţia să includă categoria muncitorilor casnici în toate legile naţionale privind munca, asistenţa medicală, asistenţa socială şi lupta împotriva discriminării şi să le acorde dreptul de a se înscrie în sindicate.

Astăzi, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Igienei Mâinilor.
Cu acest prilej, specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii recomandă personalului medical să respecte cu stricteţe regulile de igienă atunci când îngrijesc pacienţii, astfel încât şi riscul infecţiilor să fie redus.
Studiile arată că infecţiile nosocomiale sunt rezistente la antibioticele folosite pentru a le trata.
Alte studii arată că, din fiecare 100 de pacienţi, cel puţin şapte pot contracta o infecţie nosocomială.

Legea dării în plată va intra în vigoare din 13 mai.
Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial.
Astfel, persoanele care doresc să renunţe la locuinţă în schimbul stingerii datoriei la bancă vor putea începe demersurile prin transmiterea unei notificări către instituţia bancară.
De la data primirii notificării de către bancă, se suspendă plata ratelor aferente creditului, precum şi dreptul creditorului de a se îndrepta împotriva codebitorilor.
Legea dării în plată nu se aplică creditelor contractate prin programul „Prima Casă”.

Căpșunele conțin cele mai multe pesticide.
Oamenii de știință au descoperit că 98% din mostrele de căpșune din marile magazine conțineau cel puțin un tip de pesticide.
Conform raportului, căpșunele au ajuns pe primul loc în top din cauza faptului că producătorii și-au dorit să le transforme într-un fruct disponibil pe durata întregului an.
Cercetarea desfășurată în Statele Unite a ajuns la concluzia că cele mai chimizate fructe, după căpșune sunt: merele, nectarinele, piersicile și strugurii.

Numărul studenților a scăzut cu 30% în 25 de ani.
Cu toate acestea, raportul Curții de Conturi arată că a crescut numărul de universități și facultăți – 103 instituții de învățământ superior.
De asemenea, potrivit raportului, fondurile de la buget nu sunt acordate universităților în funcție de performanță.
Numărul studenților a scăzut dramatic în perioada 2011-2015 din cauza scăderii natalității și pentru că nivelul de pregătire în rândul elevilor este tot mai slab.
O altă cauză ar fi dispariția examenelor de admitere, iar învățământul superior nu este adecvat cerinței de pe piața muncii și nevoilor economice actuale.

Programul „Litoralul pentru toţi” va începe în curând.
Anunțul a fost făcut de patronatele din turism.
Pentru zona Mamaia, Constanţa, Eforie, tarifele maximale pentru un sejur de şase nopţi sunt asemănătoare cu cele de anul trecut: între 205 lei la un hotel de o stea şi ajung la 265 de lei la unul de trei stele.
Cei din turism spun că vârful sezonului estival va aduce un număr mare de turişti pe litoral şi implicit şi încasări mai mari.

Noul ministru al Culturii este Corina Șuteu.
Aceasta a depus jurământul ieri seară la Palatul Cotroceni.
Premierul Dacian Cioloș l-a revocat marți din funcția de ministru al Culturii pe Vlad Alexandrescu.
Corina Șuteu, fost director al Institutului Cultural Român New York, a fost secretar de stat în Ministerul Culturii, în echipa fostului ministru, Vlad Alexandrescu, pe care îl înlocuiește acum în Cabinetul Cioloș.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept