Știri 27 aprilie 2016

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi sfânta şi marea zi de miercuri.
Astăzi de la ora 9, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va săvârși la Catedrala Arhiepiscopală, Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite, iar de la ora 18, va oficia slujba Deniei.
Mâine, în Joia Patimilor, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala arhiepiscopală de la ora 8.15, iar de la ora 17.30, va oficia slujba deniei.
În Vinerea Patimilor, de la ora 10.00 în cadrul Vecerniei, va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar.
Arhiepiscopul Tomisului va oficia această slujbă la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 17.30 va săvârși Denia Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos.
Sâmbătă, de la ora 9.00, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la Capela „Sfântul Ierarh Nicolae” a Penitenciarului Poarta Albă, în prezenţa persoanelor private de libertate.

Lumina Învierii va fi adusă pe mare și anul acesta, de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Evenimentul va simboliza venirea Sf. Ap. Andrei pe mare, în străvechea cetate a Tomisului, după cum ne-a spus ierarhul nostru


Duminică, de la ora 12.00, Ierarhul nostru va oficia, la Catedrala arhiepiscopală, slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”.
În timpul slujbei, Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulație internațională, după numărul apostolilor.
La ora 18.00, la Casa de Cultură din Constanţa este programat tradiționalul Concert pascal, susținut de corala Armonia, a Arhiepiscopiei Tomisului.
Luni, de la ora 8.45, Ierarhul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la Mănăstirea Sf. Efrem cel Nou din apropierea localității Târgușor, cu prilejul hramului.
Totodată, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți racla ce va adăposti moaștele Sfântului Efrem cel Nou și va conduce o procesiune cu sfintele moaște și o icoană a Maicii Domnului, numită Grabnic Ascultătoare.

Tinerii trebuie să nu exagereze cu distracția din cluburi.
În caz contrar, relaxarea se poate transforma într-o vătămare a sănătății.
Afirmația a fost făcută ieri de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, într-o conferință de presă ce a avut ca subiect sărbătoarea Învierii Domnului.

Studenții Facultății de Teologie a Universității din Tesalonic, în Grecia au repus pe locul ei o icoană a Mântuitorului Hristos.
Aceasta a fost îndepărtată anterior, de la intrarea în clădirea Facultății, la ordinele noului decan, în luna februarie.
Într-o declarație lansată de studenți, ei au cerut biroului decanului, să nu îndepărteze icoana din acel loc și să fie respectată opinia majorității studenților.

Traficul rutier la intrare în Constanţa şi în staţiunea Mamaia se modifică.
Primăria Constanţa a anunţat că, de astăzi, traficul rutier din zona Perla va fi redirijat, astfel: din direcţia Pescărie spre Năvodari: înainte, pe două benzi de circulaţie, cu prioritate faţă de celelalte direcţii.
Din direcţia bulevardului Aurel Vlaicu spre Pescărie: la dreapta, pe două benzi de circulaţie.
Totodată, viteza maximă admisă în stațiunea Mamaia este de 50 km/oră.

Autobuzele RATC vor avea program de week-end în zilele de 1 și 2 mai.
Potrivit reprezentanţilor RATC, primul autobuz va pleca la ora 5.45, iar ultimul, la ora 23.
Liniile ce deservesc unele centre comerciale vor avea program prelungit, până la ora 24, pe 29 aprilie, iar pe 1 Mai nu vor circula.
De sâmbătă, vor fi scoase pe traseu şi autobuzele etajate.
Acestea vor circula între orele 10 şi 18, din staţia Gară Constanţa, iar preţul unui bilet este de patru lei.

Zona din jurul fostei centrale de la Cernobâl va deveni rezervaţie naturală.
Aceasta va avea o suprafaţă de 227.000 de hectare şi va include zona interzisă pe o rază de 30 de kilometri de la Cernobâl.
Președintele Ucrainei a declarat că rezervaţia reprezintă ”un pas important în renaşterea terenurilor contaminate de un dezastru generat de om”.
Împlinirea a trei decenii de la explozia de la Cernobâl a atras atenţia asupra necesităţii strângerii sumei de 1,5 miliarde de euro necesare pentru acoperirea fostului reactor cu o cupolă specială din oţel, pentru a preveni eventuale scurgeri radioactive în următorii o sută de ani.

Guvernul ar putea introduce, în perioada imediat următoare, tichetele de muncă pentru zilieri sau pentru cei care prestează activităţi ocazionale.
Anunţul a fost făcut de premierul Dacian Cioloş.
Potrivit demnitarului, măsura are scopul eliminării muncii la negru în sfera activităţilor ocazionale din domenii precum agricultură, construcţii, servicii sau îngrijirea copiilor.
Primul ministru mai susţine că această măsură ar urma să fie inclusă în pachetul de măsuri sociale şi de inserţie în câmpul muncii.

Aproape un sfert din spitalele din România nu au o stare igienică bună.
În 23% dintre unitățile medicale nu se asigură o stare igienico-sanitară corespunzătoare, arată un raport realizat în urma controalelor interjudețene și intrajudețene care au avut loc în lunile ianuarie și martie.
Același raport arată că nu se asigură suprafața minimă pe pat.
În 74 de spitale la nivel național nu se respectă etapele sterilizării, iar gestionarea deșeurilor rezultate în urma tratamentelor a fost necorespunzătoare în cazul a 215 unități inspectate.
În urma controalelor, s-au aplicat 369 de amenzi și s-au dat 254 de avertismente, iar activitatea a fost închisă în trei unități medicale.

Legea Agenţiei Naţionale de Integritate a fost modificată în Senat.
Senatorii din Comisia Juridică au modificat un articol din legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate astfel încât demnitarii declaraţi incompatibili să poată ocupa alte funcţii publice.
Această modificare va permite primarilor şi viceprimarilor care şi-au pierdut funcţiile pentru că erau în conflict de interese să devină senatori, deputaţi sau consilieri judeţeni.
Legea nu le mai dă voie să fie primari sau viceprimari timp de trei ani după ce pierd mandatul.
La fel pot proceda şi senatorii sau deputaţii, chiar şi atunci când există incompatibilităţi rămase definitive prin decizii ale instanţelor de judecată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept