Știri 22 aprilie 2016

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sf. Mare Mc. Gheorghe.
Cu acest prilej, astăzi de la ora 16.40, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va aduce spre închinare moaștele Sfântului Dasie la biserica Sf. Gheorghe din Constanța, iar de la ora 17, va oficia slujba Vecerniei, urmată de Taina Sf. Maslu.
Sfintele moaște vor rămâne în biserică până duminică seara.
Mâine, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși de la ora 8.30, Sf. Liturghie la Mănăstirea Colilia cu ocazia hramului.
De asemenea, de la orele 17, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, urmată de o procesiune cu stâlpări.
Duminică, Ierarhul Tomisului va oficia de la ora 8.30, Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală.
Slujba va fi urmată de o rugăciune de mulțumire, deoarece duminică se împlinesc și 15 ani de când Înaltpreasfințitul Teodosie a fost întronizat Arhiepiscop al Tomisului.
Apoi, de la orele 18, Ierahul nostru va oficia slujba primei Denii din Săptămâna Patimilor.
Luni, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Taina Sf. Maslu la biserica Schimbarea la Față sau biserica greacă din Constanța.
La slujbă vor participa și 10 deţinuţi de la Poarta Albă, împreună cu preotul capelan, Ionuț Vaseliu, în cadrul unui program de reinserție socială.

Astăzi este Ziua Pământului.
Această zi este celebrată din 1970, când un senator american a atras atenţia asupra schimbărilor climatice prin care trece planeta și a reuşit sa declanşeze numeroase manifestaţii ecologiste de anvergură.
După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.
În anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ şi expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.

Ridicatul maşinilor parcate ilegal ar putea reintra în vigoare peste câteva săptămâni.
După ce, la jumătatea anului 2015, ridicarea maşinilor parcate ilegal a fost suspendată, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au hotărât că procedura trebuie reglementată.
Reprezentanţii Guvernului au anunţat că vor crea cadrul necesar pentru ca autorităţile locale să poată dispune ridicarea autoturismelor.
În Constanța, în perioada2013-2015, au fost ridicate 7.000 de autoturisme şi doar în 2% din situaţiile contestate instanţa a dat câştig de cauză reclamanţilor.

Românii care locuiesc în mediul rural ar putea primi 200 de euro pentru a-şi face grup sanitar în locuinţă.
Propunerea legislativă aparține deputatului Aurelia Cristea.
Obiectivul declarat al acestui program este dotarea minimală cu obiectele sanitare necesare a unui procent semnificativ din cele peste 3,4 milioane de gospodării care, conform recensământului din anul 2011, nu beneficiază de o baie funcţională.
Aceste gospodarii sunt situate în special în mediul rural şi supuse unor riscuri uriaşe de sănătate cauzate de lipsa unei băi funcţionale în interiorul locuinţei şi implicit a igienei corespunzătoare.

Europa este prima regiune din lume din care a fost eradicată malaria.
Organizația Mondială a Sănătății a precizat că de la peste 90.000 de îmbolnăviri în 1995 s-a ajuns la niciun caz în 2015.
Potrivit specialiștilor, această realizare a fost posibilă datorită unei puternice voințe politice, unei mai bune depistări și monitorizări a îmbolnăvirilor, controlului țânțarilor, cooperării transfrontaliere și unei comunicări eficiente.
Totodată, experții au atras atenția că, atâta timp cât nu este eradicată la nivel global, malaria poate reapărea în regiunea europeană, fiind ”importat” de oameni care călătoresc în zone cu malarie.

Legea privind indemnizațiile acordate mamelor a fost publicată în Monitorul Oficial.
Aceasta urmează să se aplice de la 1 iulie.
Valoarea sumei pe care o primește părintele care intră în concediu de creștere a copilului este de 85% din salariu, indiferent de venit, pe parcursul a 2 ani, respectiv 3 ani – în cazul copiilor născuți cu handicap.
Potrivit documentului, la calculul indemnizației se au în vedere și veniturile independente.

Pacienții bolnavi de cancer nu găsesc medicamente.
În jur de 10 medicamente oncologice lipsesc de pe piața din România.
Situația a fost semnalată printr-un memoriu la Ministerul Sănătății, de către președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.
Acesta este de părere că pentru situația creată vina ar aparține Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului, deoarece întârzie autorizațiile de punere provizorie pe piață a medicamentelor deficitare.

Parlamentarii vor să schimbe steagul României.
Deputații din Comisia juridică au adoptat un proiect de lege care readuce coroana pe capul acvilei din stema țării.
Acestta prevede obligativitatea ca până la 31 decembrie 2018, autoritățile publice să înlocuiască stemele și sigiliile existente cu cele prevăzute de în lege.
Inițiatorii spun că simbolul coroanei reprezintă “independența, suveranitatea și unitatea națională”.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional.

În Bulgaria, prezenţa la vot este obligatorie.
Parlamentul bulgar a aprobat proiectul de lege prin care participarea la alegeri devine obligatorie.
Deputații coaliției de guvernământ au votat amendamentele necesare la Codul Electoral pentru a reduce absenteismul și a crește legitimitatea politicienilor aleși.
În ianuarie, parlamentul a aprobat votul electronic, care le va permite bulgarilor aflați în afara țării să se implice mai mult în alegeri.
A fost depus și un al treilea proiect legislativ, în urma căruia cei care participă la vot primesc un stimulent financiar.
În schimb, cei care refuză vor fi scoși de pe liste.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept