Știri 13 aprilie 2016

Biserica Ortodoxă a rânduit ca, în a cincea săptămână a Postului Mare, în lăcaşele de cult să se oficieze miercuri slujba deniei Canonului cel Mare, iar vineri denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu.
Astfel, astăzi, de la ora 17, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
De asemenea, vineri, de la ora 17.00, Ierarhul nostru va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Arhiepiscopală.

Constănţenii sunt invitaţi la concertul caritabil „În vremea aceea”.
Acesta va fi susţinut de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, mâine, de la ora 18.00 la Sala Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanţa.
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu, reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus şi se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de pr. Arhid. Ion Iulian Dumitru.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Teatrul de Operă și Balet Oleg Danovski.
Intrarea se face prin donarea unei jucării pentru copiii defavorizați din comuna Dobromir.

Mâine se va desfășura la Constanța o conferință națională dedicată Sfântului Ierarh Antim Ivireanul.
Aceasta se numește Sf. Ierarh Antim Ivireanul – model de cultură și spiritualitate pentru societatea românească. 300 de ani de la martiriul său.
Evenimentul va avea loc de la ora 12, la Curtea Brâncovenească, sub patronajul Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Vor conferenția Prof. Univ. Dr. Radu Ștefan Vergatti, Preot Conf. Univ. Dr. Constantin Claudiu Cotan, Asist. Univ. Dr. Carmen Ciornea și Părintele Arhim. Conf. Univ. Dr. Vasile Miron.
Conferința este organizată de Prof. Univ. Dr. Gheorghe Anghelescu și Asist. Univ. Dr. Ionuț Chircalan.

Dan Puric revine la Constanța.
Maestrul va susține o conferință cu tema “Să fii român”.
Evenimentul se va desfășura sâmbătă, de la orele 18.00, la Casa de Cultură din Constanţa.
Preţul unui bilet este de 35 lei.

Spitalul Județean Constanța va ieși din carantină.
Conducerea spitalului a decis să ridice, parțial, restricțiile de acces ale vizitatorilor în unitatea medicală.
În ultimele două luni, accesul în spital a fost restricţionat în urma numărului mare de viroze şi gripe înregistrate în judeţ.
Între timp, datele oficiale arată că numărul afecţiunilor de sezon este în scădere.
De mâine, spitalul revine la programul de vizitare între orele 13,30 şi 16,30, în timpul săptămânii și între 11,00-17,00 în week-end și zilele de sărbători legale.
O noutate este faptul că accesul vizitatorilor în spital se va face pe vechea intrare, cea situată în parcarea dinspre RAJA.

Vopseaua de ouă conţine multe substanţe toxice pentru organism.
Aceasta este absorbită de coaja oului şi în acest fel, pe lângă oul fiert, ajung în organism şi o parte din substanţele nocive.
În produsele analizate au fost descoperite până la 10 tipuri de aditivi alimentari, printre care și E 102 sau tartrazina.
Potrivit specialiştilor, acesta este un colorant sintetic care poate produce cancer de tiroidă, rinite, oboseală, migrene, depresie, probleme de vedere şi insomnie.

Unele spray-uri utilizate în tratamentul infecțiilor de căi respiratorii vor fi retrase de pe piață, la recomandarea Agenției Europene a Medicamentului.
Este vorba despre spray-urile bucofaringiene care conțin fusafungină.
Experții medicali susțin că această substanță provoacă reacții alergice și mărește rezistența la antibiotice.
În România, substanța se găseşte în Bioparox.
Specialiștii au constatat că, în unele cazuri, au apărut reacțiile alergice grave la scurt timp după administrarea medicamentului.

Ministrul Muncii va retrage proiectul privind salariile bugetarilor.
Decizia ministrului Claudia Ana Costea vine pe fondul criticilor aduse proiectului de către sindicate.
Potrivit Ordonanţei de urgenţă, cel mai mic salariu de bază va fi de 1.250 lei pentru funcţii cu studii medii şi generale, în timp ce salariul cel mai mare va ajunge la 15.000 de lei, sumă pe care o va primi preşedintele.
Salariile de bază sunt diferenţiate pe funcţii, grade sau trepte profesionale şi vechimea în muncă.

Statul român trebuie să plătească daune victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989.
Potrivit deciziei CEDO, statul român se face vinovat de încălcarea Convenţiei pentru Drepturile Omului şi este obligat la plata a 15.000 de euro pentru fiecare dintre cele 45 de familii care au depus plângere.
Daunele la care se adaugă şi taxele de judecată trebuie date într-un interval de trei luni.

Legea care permite incinerarea a fost aprobată în Cipru.
Prin noua lege, persoanele care doresc să fie incinerate, trebuie să își înregistreze această dorință, în timpul vieții lor, familia neavând dreptul să facă acest lucru după moarte.
Biserica din Cipru și-a exprimat opoziția față de incinerare, precizând că poziția sa nu tine de dogmă, ci mai degrabă de nevoia de a “conserva tradiția”.
Biserica a mai spus că va refuza să oficieze Slujba Inmormântării, în cazul în care defunctul și-a exprimat în prealabil dorința de a fi incinerat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept