Știri 12 aprilie 2016

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Mucenic Sava de la Buzău.
El este cunoscut şi sub numele de Sava Gotul, deoarece era originar din Dacia, în vremea când aceasta era stăpânită de goţi.
S-a născut în jurul anului 334 într-un sat din zona Buzăului. Preotul satului, Sansalas, şi preotul Gutticas, i-au fost sfetnici şi i-au sporit tânărului Sava evlavia, blândeţea şi smerenia.
Când regele Atharid a dezlănţuit o cumplită prigoană împotriva creştinilor, preotul Sansalas şi tânărul Sava au fost legaţi şi biciuiţi, apoi au fost puşi să mănânce din jertfa adusă idolilor.
Pentru că au refuzat, regele a poruncit ca Sfântul Sava să fie aruncat în râul Museos, astăzi râul Buzău.
La cererea Sfântului Vasile cel Mare, guvernatorul provinciei Sciţia a dus moaştele Sfântului Sava în Capadocia.

Biserica Ortodoxă a rânduit ca, în a cincea săptămână a Postului Mare, în lăcaşele de cult să se oficieze miercuri slujba deniei Canonului cel Mare, iar vineri denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu.
Astfel, mâine, de la ora 17, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
De asemenea, vineri, de la ora 17.00, Ierarhul nostru va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Arhiepiscopală.

Aproape jumătate din constănțeni vor rămâne fără apă.
Pentru înlocuirea unui tronson din magistrala de alimentare cu apă, de pe bulevardul Aurel Vlaicu, dar şi înlocuirea a două vane pe strada Vârful cu Dor, RAJA este nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile mâine, în intervalul 1,00 – 18,00.
Vor fi afectaţi de lipsa apei potabile consumatorii din cartierele Medeea, CET, Anda, Km 4 – 5, Km 4, Doraly, Viile Noi, Km 5, Abator, Poarta 6, Palas şi 2 Cocoşi, dar și consumatorii din zonele Metro 2 – Auchan, Gară, Industrială, Coiciu și I.C. Brătianu.

Constănţenii sunt invitaţi la concertul caritabil „În vremea aceea”.
Acesta va fi susţinut de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, joi, de la ora 18.00 la Sala Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanţa.
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu, reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus şi se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de pr. Arhid. Ion Iulian Dumitru.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Teatrul de Operă și Balet Oleg Danovski.
Intrarea se face prin donarea unei jucării pentru copiii defavorizați din comuna Dobromir.

Dan Puric revine la Constanța.
Maestrul va susține o conferință cu tema “Să fii român”.
Evenimentul se va desfășura sâmbătă, de la orele 18.00, la Casa de Cultură din Constanţa.
Preţul unui bilet este de 35 lei.

Biserica protestantă din Norvegia a legalizat căsătoriile gay.
Liderii cultului religios majoritar din Norvegia au decis şi că va fi creată o nouă liturghie pentru astfel de evenimente.
Până la această decizie a bisericii norvegiene, căsătoria religioasă a persoanelor de acelaşi sex era permisă doar în Danemarca, Suedia şi în câteva congregaţii din Marea Britanie.
La începutul anului viitor se estimează însă că va fi gata noul ritual liturgic destinat special căsătoriilor gay.
Legea care recunoaşte căsătoriile civile între homosexualii din această ţară a fost adoptată în 2009.

Poliţiştii locali au demarat o campanie de ridicare a maşinilor abandonate sau fără proprietar, de pe domeniul public al municipiului Constanţa.
Poliţia Locală roagă persoanele care deţin date despre astfel de autovehicule să ajute cu informaţii legate de locaţia în care sunt plasate, numărul de înmatriculare, marca şi culoarea autoturismelor, pentru o intervenţie cât mai rapidă a poliţiştilor.
Pentru a se putea dispune măsura ridicării este necesar ca maşinile să staţioneze într-un loc de cel puţin un an, pentru ca autoturismul să fie considerat abandonat.

Senatul a respins propunerea deputatului Remus Cernea ca statul să nu finanțeze construirea Catedralei Mântuirii Neamului.
Proiectul prevedea că fondurile destinate construirii Catedralei vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române fără contribuții din bugetele Ministerului Culturii, autorităților administrației publice locale sau a altor instituții publice.
Senatul este prima Cameră sesizată în privința acestei propuneri legislative, iar Camera Deputaților este for decizional.

Furnizarea căldurii în apartamentele constănţenilor va fi sistată de mâine.
Vremea s-a încălzit, iar pe timpul nopţii au fost înregistrate temperaturi de cel puţin 10 grade.
Potrivit directorului RADET Liviu Popa, în momentul în care trei nopți consecutive se înregistrează temperaturi de peste 10 grade, sunt îndeplinite condițiile de oprire a furnizării încălzirii.

Guvernul a stabilit salariile pe care le vor încasa angajații la stat.
Astfel, cel mai mare salariu îl va avea președintele țării: 15.000 de lei.
Premierul, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului vor avea același salariu, respectiv 13.700 de lei.
În învățământul preuniversitar: un profesor va avea între 1.700 şi 3.400 de lei, iar un învățător ori educator cu studii de nivel liceal şi gradul didactic I va porni cu salariul de bază de la 1.300 de lei.
În sănătate, Guvernul a stabilit că un medic primar va avea un salariu de bază între 3.400 şi 4.300 de lei.
O asistentă va avea un salariu de bază de aproape 1.900 lei, iar un medic rezident va porni de la un salariu de bază de 1.470 lei.
Proiectul de Ordonanță de urgență urmează să fie discutat mâine în şedinţa de Guvern și va intra în vigoare la 1 august.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept