Știri 11 aprilie 2016

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.
Acesta s-a născut în anul 1787 în Bucureşti şi a fost botezat cu numele Constantin.
În anul 1807, tânărul Constantin Antonescu a intrat frate la Mănăstirea Cernica.
Un an mai târziu a fost tuns în monahism sub numele de Calinic, iar după o lună a fost hirotonit ierodiacon la Biserica “Sfântul Nicolae” de la Cernica.
În anul 1813, a fost hirotonit preot împotriva voinţei sale şi a devenit duhovnicul şi marele eclesiarh al Mănăstirii Cernica, iar în anul 1850, domnitorul Barbu Ştirbei l-a convins să accepte scaunul episcopiei Râmnicului.
S-a mutat la Domnul pe 11 aprilie 1868, iar pentru curăţia vieţii sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca el să fie trecut în rândurile sfinţilor.

Biserica Ortodoxă a rânduit ca, în a cincea săptămână a Postului Mare, în lăcaşele de cult să se oficieze miercuri slujba deniei Canonului cel Mare, iar vineri denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu.
Astfel, miercuri, de la ora 17, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
De asemenea, vineri, de la ora 17.00, Ierarhul nostru va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Arhiepiscopală.

Aproape jumătate din constănțeni vor rămâne fără apă.
Pentru înlocuirea unui tronson din magistrala de alimentare cu apă, de pe bulevardul Aurel Vlaicu, dar şi înlocuirea a două vane pe strada Vârful cu Dor, RAJA este nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile miercuri, în intervalul 1,00 – 18,00.
Vor fi afectaţi de lipsa apei potabile consumatorii din cartierele Medeea, CET, Anda, Km 4 – 5, Km 4, Doraly, Viile Noi, Km 5, Abator, Poarta 6, Palas şi 2 Cocoşi, dar și consumatorii din zonele Metro 2 – Auchan, Gară, Industrială, Coiciu și I.C. Brătianu.

Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii ar putea ajunge la 10, 20 sau 30% din salariul minim brut pe ţară.
Așa prevede o iniţiativă legislativă depusă la Senat de un grup de deputaţi.
Potrivit proiectului, alocaţia pentru copiii cu vârsta până la 2 ani ar putea ajunge la 20% din salariul minim.
De asemenea, pentru minorii între 2 şi 18 ani, valoarea propusă este de 10% din salariul minim sau 30% în cazul celor cu handicap.
În cazul în care va fi adoptată, legea ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2017.

Parlamentarii au iniţiat o nouă lege prin care cer schimbarea buletinelor din România.
Noul tip de carte de identitate va avea o dimensiune similară permisului auto, dar și măsuri de siguranță și protecție sporite, precum și mai multe date informative.
În noile buletine, românii vor avea trecută grupa sanguină, dar și faptul că posedă sau nu permis de conducere auto și numărul asigurării sociale.
În schimb, adresa nu va mai fi trecută pe actul de identitate.
Iniţiatorul legii, deputatul Mihai Aurelian, spune că lipsa adresei de pe actul de identitate reprezintă un mijloc de protecție a persoanei.

Furnizarea căldurii în apartamentele constănţenilor va fi sistată de miercuri.
Vremea s-a încălzit la malul mării, iar pe timpul nopţii au fost înregistrate temperaturi de cel puţin 10 grade.
Potrivit directorului RADET Liviu Popa, în momentul în care trei nopți consecutive se înregistrează temperaturi de peste 10 grade, sunt îndeplinite condițiile de oprire a furnizării încălzirii.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind simplificarea procedurii adopției.
Actul normativ prevede simplificarea procedurilor, dar și un concediu de maxim un an pentru acomodarea între părinte și copil.
Astfel, acest concediu de un an se aplică la copiii cu vârsta de peste doi ani. Concediul se acordă la cererea părintelui, iar indemnizația are o valoare de 1.700 de lei pe lună.
Pentru micuții sub doi ani se aplică drepturile prevăzute prin indemnizația pentru creșterea copilului.
Legea a fost adoptată luna trecută de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

150 de copii sunt diagnosticaţi cu autism, în fiecare an, la Constanţa.
Statisticile arată că rata de apariţie a acestei afecţiuni este extrem de mare.
Potrivit specialiștilor, un copil care începe terapia până la vârsta de trei ani reuşeşte să dobândească peste 85% din abilităţile unui copil tipic.
Ei mai spun că este necesar ca societatea românească să evolueze şi să înţeleagă că aceşti copii speciali trebuie integraţi, deoarece au multe resurse care trebuie puse în valoare.

Tinerii cu vârste până în 25 de ani ar putea fi scutiţi trei ani de la plata impozitului pe salariu.
Așa prevede un proiect redactat de Parlament.
Scutirea de impozit ar putea fi făcută după modelul aplicat în prezent doar pentru angajaţii firmelor din IT, facilitate care îi va ajuta şi pe angajatori, scutiţi astfel de la acoperirea costului cu impozitul angajatului.
În acest caz trebuie ca proiectul să fie aprobat atât de Senat cât şi de Camera Deputaţilor, ca apoi să fie promulgat de către preşedinte.

Roaming-ul în Europa se va ieftini semnificativ, din 30 aprilie.
Astfel, suprataxa de roaming va scădea la maxim 5 eurocenți peste prețul standard din țară, dar nu mai mult de 19 eurocenți pe minut.
Pentru mesajele trimise, tariful maxim va fi de 2 eurocenți peste prețul din țară și nu va putea depăși, cu totul, 6 eurocenți/sms.
Totodată, internetul mobil va costa în Europa maxim 5 eurocenți peste tariful național, cu un plafon de 20 de eurocenți.

Canada nu va renunţa la vizele pentru români şi bulgari.
Purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Ottawa a declarat că autorităţile canadiene trebuie mai întâi să constate că românii şi bulgarii îndeplinesc cerinţele pentru ridicarea vizelor.
Comisia Europeană va lua în discuţie, săptămâna aceasta, posibilitatea impunerii vizelor pentru Statele Unite şi Canada.
O asemenea hotărâre trebuie aprobată însă de ţările membre şi de Parlamentul European.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept