Știri 5 aprilie 2016

Doar 4 din 10 biserici noi construite după Revoluție aparțin Bisericii Ortodoxe Române.
Secretariatul de Stat pentru Culte a publicat situația centralizată a lăcașurilor de cult din România, așa cum era la data de 31 decembrie 2015.
Această statistică oferă posibilitatea analizei cantitative și comparative între culte și are avantajul de a lămuri un aspect care din ce în ce mai des este invocat ca problemă, construcția de biserici.
Potrivit documentului, Biserica Ortodoxă Română reprezintă cultul cu cele mai puține biserici raportate la numărul de credincioși, având în medie un lăcaş de cult la 994 de ortodocși.
Pe de altă parte, după 1989, Biserica Ortodoxă Română a finalizat construirea a 3.191 de biserici, iar celelalte culte recunoscute au edificat un număr de 5.222 locașuri de cult.

România se află pe locul 6 în Europa la numărul de spitale.
Cu 667 de paturi/100.000 de locuitori, statisticile oficiale arată că România este devansată cu puțin de Bulgaria și de Austria, Lituania, Ungaria și Germania.
Țara noastră devansează însă țări precum Franța, Marea Britanie, Norvegia sau Elveția.
Conform datelor raportate de Institutul Național de Statistică, rezultă că România finanțează un pat de spital la 186 de persoane.

Turcia şi România vor colabora pentru modernizarea fregatelor “Regele Ferdinand” şi “Regina Maria”.
Ministerul Apărării Naţionale al României pune la bătaie peste 200 de milioane de euro pentru modernizarea fregatelor.
Acestea au fost cumpărate în anul 2003 din Marea Britanie, trecând printr-o primă etapă de modernizare.
Cea de-a doua etapă de modernizare a fost amânată până în prezent din lipsă de bani.
Turcii au fost primii care şi-au arătat interesul pentru modernizarea celor două nave de război ale Marinei Militare, astfel că ieri a fost semnat şi un pact de colaborare între Turcia şi România.

Primăria Constanța anunță conducătorii auto care utilizează „parcarea verde” ( supraetajată) de la Spitalul Clinic Județean de Urgență că timpul de parcare este de cel mult 4 ore.
Reprezentanții municipalității au explicat că au luat aceste măsuri pentru a-i descuraja pe șoferi să utilizeze abuziv locurile de parcare.
În caz contrar, se va dispune de măsura blocării roților.
De asemenea, cei care și-au abandonat autoturismele în parcare, de mai multă vreme, au timp să le recupereze până mâine, dacă nu vor să plătească amendă.

Vaccinul hexavalent a dispărut din nou de pe piață.
Peste 30 de mii de bebeluşi au rămas neimunizaţi, iar medicii de familie ar putea primi dozele necesare abia luna viitoare.
Doar 60 la sută dintre copii au fost imunizaţi cu vaccinul hexavalent, iar an de an scade numărul copiilor care primesc vaccin şi pentru alte boli.
Vaccinul hexavalent, ar asigura protecţia împotriva mai multor boli grave, precum hepatita B, poliomielita sau tusea convulsivă.
Ministerul Sănătăţii are aproape finalizat proiectul de lege care introduce obligativitatea vaccinării, iar autorităţile susţin că, prin lege, vor asigura neîntrerupt toate vaccinurile necesare.

Medicii de familie reîncep de astăzi să elibereze reţete compensate şi bilete de trimitere.
Protestul medicilor va continua însă sub alte forme, care vor fi anunţate în perioada următoare.
Ieri, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că termenul de aplicare a contractului-cadru pentru perioada 2014 – 2015 a fost prelungit până la data de 30 iunie prin încheierea unor acte adiţionale, care nu schimbă însă condiţiile contractuale.

Elevii care lipsesc de la ore rămân fără burse.
Autorităţile au luat măsuri drastice împotriva părinţilor care nu-şi trimit copiii la şcoală, dar primesc ajutoare sociale.
Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la elevii de liceu care nu prea frecventează orele de curs.
La nivelul judeţului Constanţa, din luna septembrie şi până în luna martie, un număr de 56 de elevi şi-au pierdut bursa „Bani de liceu”.

Peștii din magazine conțin mercur și plumb.
Specialiștii din sănătate au analizat somonul și pangasiusul, respectiv cel mai scump și cel mai ieftin pește.
Aceștia sunt pești de cultură crescuți într-un bazin plin de reziduuri.
Nutriționiștii recomandă consumul de pește local, cum ar fi novacul, crapul, șalăul sau scrumbia de Dunăre, care au calități nutritive superioare.

Noul Delfinariu ar putea fi inaugurat pe 1 iunie.
Capacitatea noii clădiri va fi de două ori mai mare decât cea actuală, vor fi locuri suficiente pentru 1.300 de spectatori, iar clădirea renovată va avea şi un lift pentru persoanele cu dizabilităţi.
Noul Delfinariu va avea patru bazine mari, de foci, delfini, lei de mare și pinguini.
Directorul Complexului Muzeal, Adrian Bîlbă a menționat că există posibilitatea ca noul Delfinariu să fie inaugurat mai devreme.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept