Știri 1 aprilie 2016

Biserica Ortodoxă o cinstește astăzi pe Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca.
Aceasta a trăit între anii 355-431, iar viața i-a fost scrisă de patriarhul Sofronie al Ierusalimului.
La vârsta de 12 ani, a fugit de acasă și a devenit prostituată în oraşul Alexandria din Egipt.
Mai târziu, ajunge la Ierusalim, unde realizează starea ei de păcătoșenie și simte o mare dorinţă de îndreptare.
De aceea, pleacă în pustia de dincolo de Iordan, unde vieţuieşte timp de 47 de ani.
În această stare este descoperită de un monah pe nume Zosima care o și împărtășește cu trupul și sângele Domnului.
Conform aceluiaşi monah, Cuvioasa Maria primise de la Dumnezeu daruri extraordinare, astfel încât a fost văzută cum mergea pe apa Iordanului și cum se înălța de la pământ în timpul rugăciunii.
S-a mutat la Domnul în anul 431, în timpul împăratului Teodosie cel Tânăr.

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a treia din Postul Mare, dedicată Sfintei Cruci.
Cu acest prilej, mâine, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 16.45, slujba Privegherii la mănăstirea Dervent, din județul Constanța, în timpul căreia va fi scoasă din Sfântul Altar Sfânta Cruce și așezată în mijlocul bisericii.
Duminică, Ierarhul nostru va oficia de la ora 8.45, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Duminica Sfintei Cruci, așezată de către Biserică la mijlocul Postului Mare, are rolul de a ne întări duhovnicește în lupta cu răul, avându-l ca exemplu pe Iisus Hristos care, nevinovat fiind, a pătimit pe Cruce.
Totodată, prezența Crucii în mijlocul bisericii are rolul de a îndemna credincioșii să poarte până la capăt crucea vieţii, asemenea Mântuitorului pe dealul Golgotei.
De aceea, Sfânta Cruce este un simbol important al creștinismului.
Această duminică a Sfintei Cruci are dată variabilă și a fost instituită la Constantinopol în secolul al VIII-lea.

Duminică va avea loc o conferință dedicată părintelui Dimitrie Chirescu.
Aceasta se intitulează „Preotul Dimitrie Chirescu și compozitorul Ioan D. Chirescu, valori ale spiritualității și culturii dobrogene” și se va desfășura de la ora 11 la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Cernavodă.
În cadrul conferinței, vor lua cuvântul preotul paroh Răzvan Neagu, protosinghelul Maxim Vlad, Șeful Filialei Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” Costin Scurtu și Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, Departamentul Cultural, în colaborare cu Asociația Culturală „Astra Dobrogeană”.
Părintele Dimitrie Chirescu s-a născut în anul 1842 la Rasova, și a fost numit preot la Cernavodă în anul 1872.
Membru al „Societății de cultură și limbă”, preotul Chirescu a înființat școli la Aliman, Seimeni, Topalu, Dunăreni, iar la Cernavodă a zidit din temelii sediul pentru școală.
S-a mutat la Domnul pe 13 decembrie 1890.
Fiul său, Ioan D. Chirescu s-a născut pe 5 ianuarie 1889 si este autorul a peste 400 de piese corale.
Compozitor, profesor universitar și dirijor, Ioan D. Chirescu a trecut la cele veșnice pe 25 martie 1980.

Arhiepiscopia Tomisului îi va premia pe elevii olimpici la Religie.
Duminică, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Arhiepiscopia Tomisului îi va premia pe elevii din județul Constanța care s-au calificat la etapa națională a Olimpiadei de Religie, ce se va desfăşura în perioada 18-22 aprilie 2016, la Timișoara.
La eveniment va participa și Inspectorul de specialitate pentru Religie, din cadrul Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Prof. Daniela Stan.
După oficierea Sf. Liturghii, IPS Teodosie va rosti o rugăciune de binecuvântare, mulțumire și ajutor la învățătură pentru cei care au obținut rezultate meritorii la etapa județeană.
Apoi, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu preotul profesor Ilie Petre, directorul Seminarului Teologic din Constanța și paroh al bisericii „Sf. Mc. Dimitrie” din Constanța, va oferi câte un premiu în valoare de 200 de lei fiecăruia dintre cei șase olimpici constănțeni.

La Constanţa, medicii de familie au decis ca, cel puţin astăzi şi luni, să nu elibereze reţete compensate şi nici trimiteri, pentru că nu pot fi acoperite.
Hotărârea a fost luată, ieri, de medicii de familie constănţeni, în condițiile în care contractul-cadru cu CNAS a expirat.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, dr. Laura Condur, a explicat că toate actele medicale se vor face, mai puțin eliberarea de rețete și bilete de trimitere, care presupun o relație contractuală cu Casa de Asigurări.
Medicilor le este frică să emită reţete compensate, în lipsa unei baze legale, pentru că riscă să le fie imputate.

Românii afectaţi de pene de curent vor primi despăgubiri de la distribuitori.
Așa prevede un ordin aprobat de ANRE.
Potrivit documentului, sunt permise cel mult 4 întreruperi planificate, cu durata de maxim 8 ore fiecare, în orașe, şi cel mult 8 întreruperi planificate, cu durata de până la 8 ore fiecare, la sate.
În caz de depăşire, distribuitorii de electricitate vor plăti celor afectaţi compensaţii băneşti, prin reducerea facturilor plătite.

Facturile la energie electrică ale consumatorilor casnici din România scad de astăzi, în medie cu 2,4%.
Ieri, ANRE a avizat tarifele valabile pentru perioada aprilie – iunie, în urma licitaţiei organizate pe piaţa centralizată pentru serviciul universal.
Preţul la energie a scăzut şi în ianuarie pentru consumatorii casnici cu 3,5 la sută.

O echipă de elevi din Constanța va reprezenta România, la Bruxelles, la Marea Finală Europeană a unei competiții internaționale.
Aceasta se numește Sci Tech Challenge 2016 și i-a provocat pe elevii din cele 9 țări participante să vină cu idei care să reducă în mod semnificativ traficul congestionat din Bruxelles, într-un mod eficient din punct de vedere al combustibilului și costului.
Juriul a selectat cele mai bune trei echipe care vor concura pentru Marea Finală Europeană: Belgia, Marea Britanie și România.

Legea antifumat ar putea fi modificată.
Senatorii din Comisia juridică au fost de acord cu o serie de amendamente potrivit cărora spaţiile închise unde nu se poate fuma sunt doar cele cu pereţi de jur împrejur, în schimb se va putea fuma în camere special amenajate.
Potrivit modificărilor, fumatul va fi permis în camere special amenajate, cu respectarea următoarelor condiţii – să servească exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului, cum ar fi consumul de cafea sau băuturi răcoritoare.
Comisiile de Sănătate şi Economică din Senat vor redacta un raport pe marginea unui proiect de lege care transpune o directivă europeană în legislaţia românească.
Senatul este primă cameră sesizată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept