Știri 31 martie 2016

Mâine Biserica Ortodoxă va cinsti pe Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30, Sf. Liturghie la Biserica Sf. Cuv. Maria Egipteanca, situată la intrarea în stațiunea Mamaia, zona Telegondolă.
Biserica mai este cunoscută și sub numele de Capela Tinerilor.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a treia din Postul Mare, dedicată Sfintei Cruci.
Cu acest prilej, sâmbătă, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 16.45, slujba Privegherii la mănăstirea Dervent, din județul Constanța, în timpul căreia va fi scoasă din Sfântul Altar Sfânta Cruce și așezată în mijlocul bisericii.
Duminică, Ierarhul nostru va oficia de la ora 8.45, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Duminica Sfintei Cruci, așezată de către Biserică la mijlocul Postului Mare, are rolul de a ne întări duhovnicește în lupta cu răul, avându-l ca exemplu pe Iisus Hristos care, nevinovat fiind, a pătimit pe Cruce.
Totodată, prezența Crucii în mijlocul bisericii are rolul de a îndemna credincioșii să poarte până la capăt crucea vieţii, asemenea Mântuitorului pe dealul Golgotei. De aceea, Sfânta Cruce este un simbol important al creștinismului.
Această duminică a Sfintei Cruci are dată variabilă și a fost instituită la Constantinopol în secolul al VIII-lea.

Duminică s-au împlinit 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
Cu acest prilej, la Constanţa se va desfăşura astăzi, sub patronajul Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, conferința națională cu tema „Marile Puteri. Unirea. Basarabia.” (160 de ani de la Congresul de Pace de la Paris).
Vor lua cuvântul prof. univ. dr. Adrian Năstase, prof. univ. dr. Radu Ștefan Vergatti, istoricul Ion Constantin, avocata Cristina Narcisa Vergatti și diplomatul Vasile Buga.
Evenimentul va avea loc de la ora 12, în sala de conferinţe a hotelului Bulevard, zona Delfinariu.
Organizatorii evenimentului sunt prof. univ. dr. Gheorghe Anghelescu şi Asist. univ. dr. Ionuţ Chircalan.

Duminică va avea loc o conferință dedicată părintelui Dimitrie Chirescu.
Aceasta se intitulează „Preotul Dimitrie Chirescu și compozitorul Ioan D. Chirescu, valori ale spiritualității și culturii dobrogene” și se va desfășura de la ora 11 la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Cernavodă.
În cadrul conferinței, vor lua cuvântul preotul paroh Răzvan Neagu, protosinghelul Maxim Vlad, Șeful Filialei Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” Costin Scurtu și Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, Departamentul Cultural, în colaborare cu Asociația Culturală „Astra Dobrogeană”.
Părintele Dimitrie Chirescu s-a născut în anul 1842 la Rasova, și a fost numit preot la Cernavodă în anul 1872.
Membru al „Societății de cultură și limbă”, preotul Chirescu a înființat școli la Aliman, Seimeni, Topalu, Dunăreni, iar la Cernavodă a zidit din temelii sediul pentru școală.
S-a mutat la Domnul pe 13 decembrie 1890.
Fiul său, Ioan D. Chirescu s-a născut pe 5 ianuarie 1889 si este autorul a peste 400 de piese corale.
Compozitor, profesor universitar și dirijor, Ioan D. Chirescu a trecut la cele veșnice pe 25 martie 1980.

Patriarhul Georgiei a fost acuzat de Comisia Europeană de rasism și intoleranță.
În raportul său, Comisia spune că Patriarhul Bisericii Ortodoxe Georgiene a afirmat despre manifestările publice ale LGBT că insultă poporul georgian și a numit homosexualitatea o boală.
La rândul său, Mitropolitul Serafim a declarat că acuzațiile Comisiei Europene sunt inadecvate și incorecte.
El a precizat că homosexualitatea se opune valorilor naționale ale poporului georgian, iar Biserica trebuie să le atragă atenția celor care suferă de pe urma acestui păcat, să renunțe la el.

Singura grădină botanică din judeţul Constanţa a fost dată în folosinţă ieri, la Techirghiol.
Lucrările au fost realizate cu o investiţie europeană, însă se va putea ajunge doar pe un drum neasfaltat.
Pentru refacerea drumului şi introducerea acestui nou obiectiv în circuitul turistic, autorităţile locale spun că vor solicita sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa pentru infrastructură, pentru care ar avea nevoie de 540.000 de lei.
Aici, vizitatorii vor putea admira peste 20.000 de specii de plante, inclusiv cele întâlnite în Grădina botanică de la Balcic din Bulgaria.
Gradina botanică Techirghiol mai are și un maxi şah, dar și un lac artificial.

Prețul gigacaloriei rămâne neschimbat la Constanța.
Aleșii locali au decis ieri, în şedinţa Consiliului Local, ca preţul gigacaloriei să rămână la acelaşi nivel şi pentru luna aprilie, respectiv 250 de lei.
Constănţenii vor plăti această sumă indiferent de zilele în care se va mai furniza căldura.

Programul Prima Mașină va fi corelat cu Programul Rabla.
Potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern, voucherele obținute prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național vor putea fi utilizate drept avans pentru achiziționarea unui autoturism nou prin Programul “Prima mașină“.
Prin aceeași Hotărâre, Guvernul a stabilit că pentru acest an, plafonul garanțiilor care pot fi emise în cadrul Programului “Prima mașină” este de 100 de milioane de lei din diferența neutilizată din plafonul alocat pentru 2015.

Plafonul indemnizaţiei pentru creşterea copilului a fost eliminat.
Indemnizaţia va fi egală cu 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani şi nu poate fi mai mică de 85% din salariul minim brut pe ţară.
De asemenea, mamele nu vor mai trebui să aleagă între un concediu de creştere a copilului de un an sau doi, iar indemnizaţia va avea acelaşi cuantum până când copilul împlineşte doi ani.
Pentru ca legea adoptată de Camera Deputaţilor să intre în vigoare pe 1 iulie, este nevoie ca documentul să fie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.

Mai multe străzi din Constanța vor fi asfaltate.
22 de străzi din mai multe cartiere constănțene vor fi asfaltate în urma proiectelor de hotărâre adoptate în acest sens de Consiliul Local Municipal Constanța. Conform declarației viceprimarului cu atribuții de primar al Constanței, Decebal Făgădău, până la sfârșitul lunii august a acestui an etapa I de asfaltare pe aceste străzi va fi încheiată.
Decebal Făgădău a precizat că pe aceste străzi va fi realizată doar structura rutieră, nu și cea pietonală și a anunțat că, până la 15 august, va fi finalizată prima etapă a reabilitării.

Guvernul a adoptat, ieri, un proiect de lege privind venitul minim de incluziune.
Acesta cumulează trei ajutoare sociale într-unul singur: ajutorul de incluziune, ajutorul de sprijin pentru familiile cu copii și cel pentru încălzire.
Toate aceste trei tipuri de ajutoare sociale se vor subscrie acestui mecanism de venit minim de incluziune.
La aceste ajutoare cumulate se mai adaugă plata asigurărilor de sănătate, asigurarea de locuință şi ajutoare de urgență în caz de necesitate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept