Știri 24 martie 2016

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Bunavestire.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la ora 16.45 Taina Sf. Maslu la biserica Bunavestire de pe strada Dionisie cel Mic, din Constanța.
Apoi, de la ora 18, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica Bunavestire din Năvodari, urmată de o procesiune cu moaștele Sfinților Stelian, Epictet și Astion, aduse de la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel din Constanța.
De asemenea, sâmbătă, IPS Teodosie va săvârși de la ora 8.45 Sf. Liturghie la Mănăstirea Strunga, iar duminică, de la ora 9, va oficia Sf. Liturghie la mănăstirea „Buna Vestire” din apropierea localității Mircea Vodă.

Constănţenii sunt invitaţi la Marşul pentru Viaţă.
Acesta se va desfăşura sâmbătă, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Adunarea va avea loc la ora 12 și se va pleca de la ora 13 pe traseul Catedrala Arhiepiscopală, Piaţa Ovidiu – Str. Mircea – Sala Spoturilor – Capitol – Spitalul Judeţean – Bdul Tomis – Capitol – Piața Ovidiu.
Scopul marşului este sensibilizarea întregii societăţi în privinţa avortului şi a efectelor negative ale acestuia asupra familiei şi civilizaţiei umane.
Acţiunea este organizată de către Asociațiile Ortodoxe afiliate la Mișcarea Provita și este susținută de Patriarhia Română.

Femeile practică mai mult religia decât bărbaţii.
Acest lucru este confirmat în mod deosebit în creştinism.
Așa arată un studiu care a luat în consideraţie diferite grupuri de creştini, musulmani, budişti, hinduşi, evrei şi persoane în mod declarat atee sau agnostice – în 192 de ţări din lume.
În timp ce nivelul de religiozitate este mai accentuat printre femei decât printre bărbaţi în lumea creştină, în comunităţile musulmane se evidenţiază nivele similare în orice domeniu al angajării religioase cu excluderea participării la rugăciune în moschee, mai practicată de bărbaţi.
Datele globale indică o estimare de 83,4% dintre femeile din lume care se identifică într-o apartenenţă religioasă, în timp ce bărbaţii se opresc la 80%.

Guvernul a instituit astăzi zi de doliu național în România, în memoria victimelor atentatelor din Bruxelles și în semn de solidaritate cu cetățenii belgieni.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu a declarat că „la instituții, drapelele vor fi coborâte în bernă, iar posturile de televiziune şi radio îşi vor adapta programul.
În urma atacurilor din Bruxelles şi-au pierdut viaţa 31 de persoane, iar alte 205 au fost rănite.
Printre răniţi se află şi 4 cetăţeni români.

Românii vor da ceasurile cu o oră înainte în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Astfel, România va trece la ora de vară, iar ora 3 va deveni ora 4.
Măsura se aplică în România din anul 1979 şi permite folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

Astăzi este Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei.
Aceasta se sărbătoreşte anual pe 24 martie, dată la care, în urmă cu 123 de ani, Robert Koch prezenta comunităţii medicale din Berlin descoperirea sa: bacilul tuberculozei.
Scopul acestei zile este atragerea atenţiei opiniei publice şi sensibilizarea factorilor de decizie cu privire la importanţa acestei probleme de sănătate publică, cu multiple implicaţii de ordin medical, psihologic şi social.

Ministerul Mediului vrea să continue lărgirea plajelor de la Marea Neagră pentru a opri eroziunea costieră.
Până în prezent, cinci plaje de pe litoralul românesc, de la Mamaia, Constanţa şi Eforie Nord, au fost extinse cu aproximativ 42 de hectare, în urma unor lucrări finanţate din bani europeni.
Acestea au costat 170 de milioane de euro şi au durat doi ani.
Ministrul mediului, Cristiana Paşca Palmer, a spus că în scurt timp va începe şi a doua fază a acestui proiect, de la Eforie la Vama Veche, pe o lungime de 30 de kilometri.
240 milioane de euro au fost alocate pentru alte trei plaje de la Eforie Nord şi Eforie Sud.

Guvernul a prelungit cu trei luni termenul până la care contribuabilii pot plăti impozitul.
Astfel, aceștia pot beneficia de bonificaţia stabilită de către consiliile locale pentru plata integrală a acestor obligaţii.
Măsura este inclusă într-o ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de ieri a Guvernului, prin care au fost aduse unele modificări Codului Fiscal.
Potrivit actului normativ, pentru anul 2016, primul termen de plată a taxei pe clădiri, teren, respectiv asupra mijloacelor de transport se prelungeşte de la 31 martie la 30 iunie.

Elevii și studenții vor plăti mai puțin pentru un bilet la Delfinariu, Microrezervație, Planetariu și Acvariu.
Până la 31 mai, ei vor achita 3 lei, și nu 5 lei, ca până acum, iar accesul copiilor sub 5 ani este interzis în Planetariu.
De asemenea, tariful pentru o vizită la Acvariu este 2 lei, în loc de 5 lei.

Temperaturile globale din viitor “vor afecta sănătatea populaţiei”.
Secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale a atenționat că la nivel planetar, populaţia trebuie să se pregătească să înfrunte mai multe zile caniculare, mai multe nopţi calde și mai multe valuri de căldură.
Aceste fenomene ar putea afecta sănătatea populaţiei, dar și să creeze tensiuni în societate.
Specialiștii spun că emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, la fel și temperatura din atmosfera inferioară și cea a oceanelor.
În prezent, Terra este deja cu un grad Celsius mai caldă decât la începutul secolului XX.
Anul trecut, guvernele au adoptat Acordul de la Paris pentru ‘a menţine creşterea temperaturii medii globale în limita a mai puţin de 2 grade Celsius față de nivelul din perioada pre-industrială.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept