Știri 23 martie 2016

Biserica Ortodoxă va prăznui vineri Bunavestire.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 16.45 Taina Sf. Maslu la biserica Bunavestire de pe strada Dionisie cel Mic, din Constanța.
Apoi, de la ora 18, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica Bunavestire din Năvodari, urmată de o procesiune cu moaștele Sfinților Stelian, Epictet și Astion, aduse de la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel din Constanța.
De asemenea, sâmbătă, IPS Teodosie va săvârși de la ora 8.45 Sf. Liturghie la Mănăstirea Strunga, iar duminică, de la ora 9, va oficia Sf. Liturghie la mănăstirea „Buna Vestire” din apropierea localității Mircea Vodă.

Constănţenii sunt invitaţi la Marşul pentru Viaţă.
Acesta se va desfăşura sâmbătă, 26 martie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Adunarea va avea loc la ora 12 și se va pleca de la ora 13 pe traseul Catedrala Arhiepiscopală, Piaţa Ovidiu – Str. Mircea – Sala Spoturilor – Capitol – Spitalul Judeţean – Bdul Tomis – Capitol – Piața Ovidiu.
Scopul marşului este sensibilizarea întregii societăţi în privinţa avortului şi a efectelor negative ale acestuia asupra familiei şi civilizaţiei umane.
Acţiunea este organizată de către Asociațiile Ortodoxe afiliate la Mișcarea Provita și este susținută de Patriarhia Română.

Românii vor da ceasurile cu o oră înainte în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Astfel, România va trece la ora de vară, iar ora 3 va deveni ora 4.
Măsura se aplică în România din anul 1979 şi permite folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

Şcolile tulcene îşi restrâng activitatea.
Anul viitor, o şcoală va fi desfiinţată, iar alte 3 şcoli gimnaziale se vor transforma în şcoli primare.
Un exemplu este cel al şcolii din Caraorman, unde anul viitor va exista doar un elev la gimnaziu.
Preşedintele filialei Tulcea a Asociaţiilor Comunelor, Ilie Ştefan este de părere că ar trebui gândită o lege specială pentru profesorii care vin să predea în Delta Dunării.
Autorităţile consideră că varianta cea mai bună este cea a comasării, iar elevii vor putea fi pregătiţi de cadre didactice specializate, şi nu de suplinitori.

Astăzi este Ziua Mondială a Meteorologiei.
Aceasta se sărbătoreşte din anul 1961 şi semnifică intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenţiei Organizaţiei Mondiale a Meteorologiei.
Prin această zi, oamenii sunt invitaţi să conştientizeze şi să aprecieze munca profesioniştilor care, zi de zi, actualizează informaţiile despre vreme.
Un număr de 189 de ţări aniversează, astăzi, 65 de ani de la prima atestare a Zilei Mondiale a Meteorologiei.

Un tronson din Autostrada Soarelui va fi închis circulației.
CNADNR va începe lunile următoare lucrări de reparație integrală ale sectorului de autostradă Drajna-Lehliu, pe o lungime de aproximativ 40 de kilometri.
Aceste lucrări vor necesita închiderea integrală a sectorului menționat.
Compania a dorit efectuarea lucrărilor alternativ, pe câte un fir de circulație, însă nu a primit acceptul Poliției Rutiere care a manifestat temeri privind securitatea traficului.
Astfel, timp de trei luni, traficul rutier va fi închis integral pe sectorul menționat, iar șoferii se vor deplasa pe DN 3A (Lehliu Gară – Drajna Nouă).

Doar 13 tineri din România au luat nota maximă la simularea examenului de Bacalaureat.
Potrivit Ministerului Educației, rata de promovare a simulării Bacalaureatului este de 38,39% la clasa a XII-a și de 25,76% la clasa a XI-a.
Ministerul Educației recomandă organizarea unor simulări județene la începutul lunii mai, care să urmărească evoluția elevilor și să permită planuri remediale specifice.

SUA a stabilit că Statul Islamic comite un genocid împotriva creștinilor și a altor minorități din Irak și Siria.
Anunțul a fost făcut de secretarul de stat american John Kerry.
El a precizat ca analiza se bazează pe o “cantitate mare” de date, pe care Departamentul de Stat a putut să le adune.
Acesta a amintit uciderea și asedierea yazidiților de pe Muntele Sinjar, în Irak, unde au fost capturate mii de femei și de fete, “pentru a fi vândute la licitație”.
De asemenea, John Kerry a amintit de distrugerea bisericilor, altarelor și cimitirelor, executarea creștinilor “doar din cauza credinței lor”, și distrugerile provocate antichităților din Palmyra, în Siria.

Trei persoane mor de tuberculoză în fiecare minut în lume și numai 2% dintre pacienți au acces la noile medicamente.
Așa arată datele mai multor asociații, potrivit cărora peste 9 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză și 1,5 milioane au murit de această boală în 2014.
Situația este îngrijorătoare în Africa, dar și în România, unde se înmulțesc cazurile de rezistență în lipsa accesului la tratamente și îngrijiri.
Statisticile arată că Rusia este țara în care se înregistrează printre cele mai multe cazuri de tuberculoză multirezistentă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept