Știri 22 martie 2016

Biserica Ortodoxă va prăznui vineri Bunavestire.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia joi, de la ora 16.45 Taina Sf. Maslu la biserica Bunavestire de pe strada Dionisie cel Mic, din Constanța.
Apoi, de la ora 18, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica Bunavestire din Năvodari, urmată de o procesiune cu moaștele Sfinților Stelian, Epictet și Astion, aduse de la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel din Constanța.
De asemenea, sâmbătă, IPS Teodosie va săvârși de la ora 8.45 Sf. Liturghie la Mănăstirea Strunga, iar duminică, de la ora 9, va oficia Sf. Liturghie la mănăstirea „Buna Vestire” din apropierea localității Mircea Vodă.

Constănţenii sunt invitaţi la Marşul pentru Viaţă.
Acesta se va desfăşura sâmbătă, 26 martie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Adunarea va avea loc la ora 12 și se va pleca de la ora 13 pe traseul Catedrala Arhiepiscopală, Piaţa Ovidiu – Str. Mircea – Sala Spoturilor – Capitol – Spitalul Judeţean – Bdul Tomis – Capitol – Catedrală.
Scopul marşului este sensibilizarea întregii societăţi în privinţa avortului şi a efectelor negative ale acestuia asupra familiei şi civilizaţiei umane.
Acţiunea este organizată de către Asociațiile Ortodoxe afiliate la Mișcarea Provita și este susținută de Patriarhia Română.

Arhiepiscopul Atenei, Ieronim, a făcut câteva declaraţii dure la adresa Uniunii Europene.
În ceea ce privește problema refugiaților și decizia Europei de a închide granițele cu Grecia, Arhiepiscopul a spus că Biserica are o poziție unică, iar misiunea sa este de a-i ajuta pe oameni.
Pe de altă parte, Europa ridică bariere în fața refugiaților.
Conform Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe a Greciei, “Uniunea Europeană nu este construită pe principiile solidarității, întrajutorării și Creștinismului, ci trăiește într-o atmosferă de exploatare și de obţinere de câştiguri financiare”.

ANM a emis o informare meteorologică de ploi moderate cantitativ și vânt puternic pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până joi la ora 18.
În intervalul menţionat, vor fi ploi, iar la munte vor predomina ninsorile, mai consistente în Carpaţii Meridionali şi de Curbură.
În sudul, estul şi centrul teritoriului se vor cumula cantităţi de apă de 15…25 l/mp, iar local, peste 30 l/mp.
Vântul va avea intensificări temporare, cu precădere pe parcursul zilei de mâine, în majoritatea zonelor, cu rafale de peste 55…60 km/h în regiunile sudice şi la munte.
Valorile termice diurne vor fi în scădere, caracterizând, în cea mai mare parte a ţării, o vreme rece pentru ultima decadă a lunii martie.

Echipe ale RADET vor citi contoarele de energie termică.
Regia a anunțat că de astăzi va efectua citirea contoarelor de energie termică montate la branșamentul consumatorilor, până joi, 31 martie.
Totodată, consilierul local constănțean Tudorel Chesoi a inițiat un proiect de hotărâre prin care propune ca taxa de debranșare de la rețeaua de termoficare să fie de cel mult 50 de lei, în loc de 650 de lei cât este în prezent.

Astăzi este Ziua Mondială a Apei.
Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare din anul 1992.
În România, această zi se sărbătoreşte din anul 1993 şi are ca scop aducerea în atenţia societăţii a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor.

O elevă din România s-a clasat pe primul loc la un concurs organizat de NASA.
Ariana Zhao este elevă în clasa a X-a la Școala Internațională București și a obținut locul întâi la concursul NASA Space Settlement, la categoria individual, cu proiectul “Osiris”.
Acesta reprezintă o cercetare în ceea ce privește protecția împotriva radiațiilor, sistemul închis de agricultură și gravitație artificială.
De asemenea, proiectul explică toate detaliile unei așezări durabile, cu un spațiu de habitat pentru 15.000 persoane.
Eleva a declarat că a scrie despre colonizarea în spațiu a reprezentat pentru ea o oportunitate de a învăța despre viitor.

Emisiile de carbon se află la cel mai ridicat nivel de până acum.
Așa arată un studiu care a tras un semnal de alarmă în privinţa riscurilor la care este supusă biosfera din cauza încălzirii globale, provocată de activităţile umane.
Mai multe studii realizate de ONU afirmă că temperatura medie de pe Terra ar putea să crească cu 4,8 grade Celsius în acest secol, ceea ce ar putea provoca inundaţii, secete și furtuni extrem de violente, dacă emisiile de carbon nu vor fi limitate.
De asemenea, dioxidul de carbon determină acidificarea apei marine și amenință astfel capacitatea unor vieţuitoare, precum homari si scoici, de a-si construi o carapace protectoare.

Plafonul de 150.000 de euro a fost eliminat, iar programul “Prima Casă” a fost scos din schema legii dării în plată.
Acestea sunt noile amendamente puse la punct de parlamentari.
Conform datelor BNR, 90 la sută din piaţa creditelor ipotecare este acoperită acum de programul Prima Casă.
O altă concesie făcută pentru ca proiectul să treacă de plenul camerei decizionale constă în limitarea efectelor legii doar la contractele ipotecare aflate în derulare, nu şi pentru cele în care debitorii au fost deja executaţi silit.
Mâine, legea va primi votul deputaților juriști, urmând ca mai apoi să fie supusă votului final al acestora.

Toate mașinile vândute în SUA vor fi echipate obligatoriu cu frâne automate de urgență.
Guvernul american a semnat un pact cu 20 de producători de mașini care va intra în vigoare la 1 septembrie 2022.
Acesta prevede că 99 la sută din mașinile noi care vor fi vândute în Statele Unite, vor avea sisteme cu radare, camere video și lasere ca să detecteze un accident iminent și acționează automat frânele dacă șoferul nu reacționează la timp.
Experții americani spun că astfel tamponările din spate, care reprezintă o treime din toate accidentele rutiere, vor fi reduse cu 40 la sută, iar drumurile din Statele Unite vor deveni mult mai sigure.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept