Știri 16 martie 2016

În Postul Mare credincioşii pot participa la slujbele speciale rânduite de Biserică.
La catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Canonului cel Mare astăzi și mâine de la ora 17.
Postul nostru de radio va transmite slujba în direct.

Documentele finale pregătite pentru viitorul Sfânt şi Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe au fost publicate în limba română.
Textele pot fi consultate pe internet, pe pagina Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române.
Temele aprobate oficial pentru a fi examinate şi adoptate de Sfântul şi Marele Sinod sunt în număr de șase:
– Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană;
– Diaspora Ortodoxă;
– Autonomia şi modul proclamării acesteia;
– Sfânta Taină a Cununiei şi impedimentele la căsătorie;
– Importanţa postului şi a respectării acestuia astăzi;
– Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine.
Sfântul şi Marele Sinod Panortodox va avea loc în perioada 16 – 27 iunie 2016 la Academia Ortodoxă din Creta.

Dan Puric revine la Constanța.
Maestrul va susține un spectacol de pantomimă intitulat „Suflet românesc”.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 19 martie, la Casa de Cultură din Constanța, de la ora 18.
Prețul unui bilet este de 35 de lei, iar banii obținuți vor fi donați pentru așezământul monahal de la Aiud, închinat memoriei foştilor deţinuţi politici decedați în temniţele comuniste.

Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaţilor a respins proiectul de lege privind prevenţia în sănătate.
Decizia a fost luată din cauza încălcării procedurilor parlamentare, astfel că amendamentele aduse legii nu au fost supuse dezbaterii aşa cum prevedea Regulamentul Camerei Deputaţilor.
Proiectul va fi discutat şi votat în Senat, după care se va întoarce la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Aproape un sfert din totalul deceselor înregistrate la nivel mondial sunt cauzate de poluare.
Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății estimează că, în anul 2012, circa 12,6 milioane de decese au fost puse în special pe seama poluării aerului, apei și solului, expunerii la substanțe chimice, la schimbările climatice și la razele ultraviolete, care pot provoca sute de maladii sau leziuni oamenilor.
În anul 2002, peste 25% dintre decesele înregistrate au avut drept cauză mediul înconjurător, iar astăzi, procentul este de 23%.
În Asia de Sud-Est există cele mai multe decese cauzate de mediul înconjurător, urmată de regiunea Pacificului, Africa, Europa, Orientul Mijlociu și zona Americii.

Clădirile de locuințe pot fi reparate cu bani europeni din acest an.
Asociaţiile de proprietari vor putea lua fonduri pentru a face consolidarea blocurilor, pentru a înlocui circuitele electrice de pe scări sau pentru modernizarea sistemului de încălzire.
Fonduri europene pot fi accesate şi pentru repararea acoperişurilor, dar şi pentru montarea lifturilor.
Proprietarii trebuie să asigure însă, partea de cofinanţare de 25% din valoarea cheltuielilor.
Ministerul Dezvoltării a lansat de asemenea ghidurile prin care autorităţile locale pot lua bani europeni pentru modernizarea reţelei de drumuri.

Legea antifumat intră de astăzi în vigoare.
Astfel, nu se va mai fuma în restaurante și cluburi, în școli și spitale sau în spațiile libere din apropierea locurilor de joacă pentru copii.
Poliția, ISU și Jandarmeria sunt ultimele instituții adăugate de Guvern pe lista celor care vor păzi respectarea prevederilor anti-fumat.
Aceste instituții se vor adăuga Ministerului Sănătății și Protecției Consumatorilor, entități care, în conformitate cu vechile prevederi, sunt și acestea obligate să vegheze la respectarea prevederilor anti-fumat.

Telemeaua de Ibăneşti a devenit produs cu denumire protejată în Europa.
O dovadă în acest sens a primit ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, din partea comisarului european pentru agricultură, Phil Hogan.
Utilizarea acestei denumiri este rezervată pentru producătorii din aria geografică delimitată care îndeplinesc condiţiile prevăzute în caietul de sarcini.
România are în prezent trei produse care au obţinut statutul de Indicaţie Geografică Protejată, la nivelul Uniunii Europene: Magiunul de Prune Topoloveni, Telemeaua de Ibăneşti şi Salamul de Sibiu.

Schimbările climatice generează reducerea drastică a alimentelor.
Așa arată un studiu realizat de Universitatea Oxford.
Potrivit acestuia, încălzirea globală generează cu precădere fenomene meteorologice extreme, ploile abundente sau seceta intensă având un impact devastator asupra producţiei agricole.
Acest lucru ar putea provoca peste 500 de mii de decese suplimentare în întreaga lume, în anul 2050.
Țările cele mai afectate de foame vor fi cele cu venituri reduse și medii, în special din regiunea de vest a Pacificului, dar și Asia de Sud-Est.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept