Știri 15 martie 2016

În Postul Mare credincioşii pot participa la slujbele speciale rânduite de Biserică.
Acestea au început aseară, cu slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, slujbă ce se săvârşește în primele 4 zile ale acestui post.
La catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Canonului astăzi de la ora 17.
Mâine, de la ora 8, Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite.
Postul nostru de radio va transmite slujba Canonului cel Mare în direct.

Dan Puric revine la Constanța.
Maestrul va susține un spectacol de pantomimă intitulat „Suflet românesc”.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 19 martie, la Casa de Cultură din Constanța, de la ora 18.
Prețul unui bilet este de 35 de lei, iar banii obținuți vor fi donați pentru așezământul monahal de la Aiud, închinat memoriei foştilor deţinuţi politici decedați în temniţele comuniste.

ANM a emis o informare meteorologică de răcire a vremii pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până vineri, la ora 6.
În intervalul menţionat, valorile termice vor fi în scădere, iar vremea va deveni mai rece decât în mod obişnuit la această dată.
Pe parcursul nopţilor se vor înregistra temperaturi predominant negative şi se va produce brumă în cea mai mare parte a teritoriului, dar îndeosebi în nordul, centrul şi estul ţării şi în zonele deluroase din sud.

RADET ar putea furniza căldură pe tot parcursul lunii aprilie.
În funcţie de temperaturile exterioare, Regia de Termoficare va decide când va sista furnizarea căldurii în apartamentele constănţenilor.
Potrivit RADET, deocamdată vremea nu constituie un motiv pentru acest lucru, iar dacă temperaturile vor continua să fie la fel de scăzute şi în perioada următoare, furnizarea căldurii s-ar putea prelungi chiar şi pe durata întregii luni aprilie.

Senatorii au respins reintroducerea insultei şi calomniei în Codul Penal.
Propunerea legislativă prevede că atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace se pedepseşte de la o lună la 2 ani închisoare sau cu amendă.
Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

Astăzi este Ziua Mondială a Consumatorilor.
Aceasta a fost declarată de către Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori.
Potrivit rezoluţiei ONU din anul 1985, intitulată „Principiile directoare pentru protecţia consumatorilor”, consumatorul trebuie protejat de pericolul de a achiziţiona produse ce îi pot afecta viaţa, sănătatea, siguranţa.
În România sunt recunoscute mai multe drepturi de bază ale consumatorilor şi anume dreptul la protecţia vieţii, sănătăţii şi securităţii, dreptul la informare şi la educare, dreptul de acces neîngrãdit la pieţele de produse şi servicii, precum şi dreptul la despãgubire şi la reprezentare.
Grupurile de consumatori din întreaga lume vor face în această zi un apel la cele mai mari companii de fast-food să îşi asume angajamentele globale şi să oprească servirea de carne de la animale care au primit în mod obişnuit antibiotice utilizate în medicina umană.

ONU a recunoscut existența cazurilor de hărțuire a ortodocşilor din vestul Ucrainei.
Experții au enumerat incidentele, ca fiind “amenințări violente sau folosire a forţei fizice, intenționate, în vederea convertirii religioase forţate a oamenilor”.
Aceștia au luat în discuţie și plângerile localnicilor privind lipsa de acțiune aparentă a autorităților locale, în cazul acestor încălcări: intimidare și discriminare.
Patriarhul Kiril al Moscovei declarase, anterior, că mai mult de 30 de biserici au fost confiscate prin violență, de către schismatici, și alte câteva zeci au fost expuse amenințărilor.

Starețul Mănăstirii Frăsinei, Părintele Arhimandrit Neonil Ștefan s-a mutat la Domnul.
Acesta avea 94 de ani și s-a stins din viață duminică seara.
Părintele Neonil Ștefan s-a născut în anul 1922 și a fost starețul Mănăstirii Frăsinei, din anul 1961.
Slujba de înmormântare va avea loc mâine, de la ora 11:00, la Mănăstire Frăsinei.
Aceasta este singura mănăstire ortodoxă din România în care nu au voie să intre persoanele de sex feminin.
Mănăstirea Frăsinei este situată în localitatea Muereasca, județul Vâlcea.

Dumnezeu să-l odihnească!

Actorii Florin Piersic și Stela Popescu vor fi decorați de către președintele Klaus Iohannis.
Ceremonia va avea loc astăzi la Palatul Cotroceni.
Decretele de decorare au fost semnate de către președintele Iohannis în perioada decembrie 2015-ianuarie 2016.
Decorația cea mai înaltă o va primi maestrul Florin Piersic, și anume Ordinul ”Steaua României” în rang de Ofițer, ”în semn de înaltă apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susținute pe cele mai importante scene din țară.”
Actrița Stela Popescu va fi decorată tot cu Ordinul ”Steaua României”, dar în rang de Cavaler, ”pentru remarcabilele interpretări artistice, dar și pentru dragostea și talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale”.

Pastilele de gât sunt pline de E-uri și de zahăr.
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a realizat un studiu cu privire la informaţiile ce se regăsesc pe etichetele pastilelor pentru afecţiuni în gât.
Inspectorii ANPC au constatat că un sfert dintre acestea au în componenţă 5 E-uri.
În baza informaţiilor de pe etichetă, jumătate din produsele testate au în compoziţie zahăr şi nu sunt recomandate persoanelor cu diabet zaharat.
În cazul produselor care nu conţin zahăr există o creştere semnificativă a numărului de E-uri, precum şi apariţia unor efecte adverse.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept