Știri 10 martie 2016

Astăzi se împlinesc 93 de ani de la înființarea Episcopiei Constanței.
După Primul Război Mondial și după Unirea Mare, în 1918, s-a luat decizia înfiinţării unor eparhii noi, printre care și Episcopia Constanței.
Astfel, pe 27 decembrie 1922, primăria orașului s-a adresat Ministrului Cultelor cu această solicitare și a pus la dispoziție locul din curtea Catedralei dinspre Str. Cantacuzino pentru construirea Palatului Episcopal.
Pe 25 februarie 1923 Senatul României a votat proiectul de lege pentru înființarea Episcopiei în Constanța, iar pe 10 martie, aceasta a fost înființată.
Pe 23 aprilie 1923, a avut loc învestirea ca arhiereu a P.S. Ilarie, episcopul Dobrogei.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a ţinut un cuvânt de învățătură în care a arătat că înfiinţarea Episcopiei Tomisului este, practic, reactivarea primei episcopii de pe teritoriul țării noastre.

Constănțenii sunt invitați la o lansare de carte.
Este vorba despre volumul intitulat „Ceauşescu ultimul stalinist. Experimentul colonial sovieto-comunist, ilegitim şi criminal, din România”, al autorilor Alexandru Mihalcea şi Marian Moise.
Moderatorul va fi Prof. Univ. Dr. Valentin Ciorbea.
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la orele 18, la Curtea Brâncovenească.
Intrarea va fi liberă.

Arhiepiscopul Atenei, Ieronim, a tinut un discurs, în care a făcut referire la situația dificilă în care Grecia se află din cauza afluxului de refugiați.
Potrivit Episcopului, ajutându-i pe migranți, “poporul grec a demonstrat și continuă să demonstreze eroism și jertfa de sine”.
De asemenea, Arhiepiscopul Ieronim a mulțumit Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I, pentru lucrarea sa în vederea pregătirii Marelui și Sfantului Sinod Pan-Ortodox.
El a numit aceasta, “un eveniment istoric” și a subliniat importanța “demonstrării unității creștinilor ortodocși în lume”.
În ceea ce privește viitorul “orei de religie” în școlile grecești, Arhiepiscopul a spus că ora de religie trebuie să fie obligatorie, pentru a preveni reducerea orelor de predare și trebuie insistat asupra naturii religiei ortodoxe”.

Deputații au adoptat tacit introducerea unei noi discipline obligatorii în școli numită ”Noţiuni de prim ajutor”.
Acestea vor fi, astfel, introduse în toate nivelurile sistemului naţional de învăţământ, atât cel preuniversitar, cât şi universitar.
Excepție se face numai în cazul preșcolarilor.
Guvernul a anunţat însă că nu susţine această modificare legislativă, pentru că există deja în curricula școlară o disciplină similară.

RATC dorește să reînnoiască parcul auto existent prin achiziționarea a aproximativ 50 de minibuze cu o capacitate redusă.
Acestea vor fi dotate cu aer condiționat, rampă pentru persoane cu dizabilități și GPS pentru a putea afișa toate stațiile, timpul estimat de așteptare și durata estimată a călătoriei.
Directorul RATC Constanța, Ovidiu Tănase, a declarat că minibuzele vor fi folosite pe traseele mai puțin circulate și între orele de vârf.
Parcul auto ar urma să fie reînnoit până la sfârșitul acestui an.

România este în topul european al creşterii economice.
Raportul de ţară al Comisiei Europene arată însă că ţara noastră ocupă un loc fruntaş şi în clasamentul sărăciei.
Oficialii europeni spun că o creştere a economiei bazată pe salarii mici nu susuţine dezvoltarea ţării și este nevoie de investiţii şi reforme pentru a obţine bunăstare.
Raportul Comisiei Europene avertizează că exista trei riscuri majore: instabilitatea legislativă, derapajele fiscale şi pierderea ritmului de creştere a economiei în următorii ani.

Mai multe ONG-uri solicită găsirea unei soluții pentru problema acaparării pământurilor de către străini și schimbarea legislației în domeniu.
Organizațiile au redactat o scrisoare deschisă adresată primului ministru Dacian Cioloș.
Potrivit acesteia, România este singura țară europeană în care autoritățile nu au luat măsuri legislative de protejare a terenurilor agricole, de a impune restricții legate de cumpărarea terenurilor de către străini, după aderarea la Uniunea Europeană.
Acest lucru ar duce la dispariția ca entitate a țăranului român și a agriculturii tradiționale.
În acest context, premierului i se cere luarea unor măsuri de urgență, având în vedere că țările din jurul României au luat deja măsuri de protecție, iar acapararea terenurilor agricole de către străini este un subiect de securitate națională.

90% din marfa aflată în marile magazine din România provine din import.
Datele provin dintr-un raport al Guvernului care vrea să ia câteva măsuri pentru a stimula producția locală.
Astfel, se dorește înființarea unor lanțuri naționale de mici magazine, aprovizionate cu mărfuri locale și susținerea micilor inițiative de genul băcăniilor.
O altă măsură care trebuie luată urgent de autoritățile locale este de stopare a construcțiilor de noi hipermarketuri în orașe și scoaterea celor existente în afara zonelor urbane.

Operațiunea Plantează în România va începe pe 26 martie.
Aceasta se va desfășura în 11 județe ale țării, în cadrul căreia vor fi plantați 150.000 de puieți.
Acțiunea este organizată de Asociația Creștem România Împreună, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Garda de Mediu Brașov, Prefectura Brașov, Prefectura Covasna, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov și Mitropolia Ardealului.
România se situează sub medie ca procent de suprafață împădurită, având doar 27,3% din suprafață acoperită de păduri, față de 32,4% media europeană.

Copiii cu dizabilităţi integraţi în învăţământul de masă îşi vor primi alocaţiile speciale.
Consilierii judeţeni au aprobat hotărârea prin care au fost alocaţi 4 milioane de lei pentru cei peste 1.300 de elevi cu dizabilităţi.
Alocațiile speciale au o valoare cuprinsă între 300 și 800 de lei și sunt pentru hrană, rechizite și îmbrăcăminte.
Plata se va face prin intermediul unităţilor de învăţământ sau prin serviciile sociale ale primăriilor.

Militarii și polițiștii vor beneficia de pensie în cuantum de 80% din baza de calcul.
Comisia pentru buget a Senatului a adoptat un amendament potrivit căruia militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, cu vechime de cel puțin 25 de ani, vor beneficia, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul, față de 65% cum este, în prezent.
Senatorii din comisie au adoptat și un amendament privind plafonarea pensiei stabilite, recalculată și actualizată la cuantumul de 100% din baza de calcul.
Ordonanța urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului care este prima Cameră sesizată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept