Știri 8 martie 2016

În acest an, Sfinţii 40 de Mucenici sunt cinstiţi în toate Bisericile Ortodoxe, astăzi.
Sărbătorirea acestor sfinţi, în calendarele ortodoxe se face pe 9 martie.
Decalarea cu o zi se datorează faptului că, mâine este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie.
Sfinții 40 de Mucenici erau soldaţi romani, greci şi armeni, care se aflau detaşaţi în Armenia, pe vremea împăratului roman Liciniu.
Deoarece au refuzat să se închine idolilor, guvernatorul Armeniei i-a închis timp de 8 zile, după care i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastia.
Prin puterea lui Dumnezeu, apa lacului s-a dezgheţat şi peste capetele martirilor s-au coborât 40 de cununi strălucitoare.
Potrivit tradiţiei religioase, gospodinele creştine pregătesc colăcei de pâine unşi cu miere şi nucă, numiţi măcinici.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30, Sf. Liturghie, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel din Constanța.

Astăzi este Ziua Internațională a Femeii.
Sărbătoarea a fost oficializată de Organizația Națiunilor Unite în anul 1975.
A debutat în primii ani ai secolului trecut ca o sărbătoare politică și socială, apoi s-a transformat treptat, într-o zi în care bărbații își exprimă dragostea și afecțiunea pentru femei.
De asemenea, ziua de 8 martie este o zi importantă pentru sărbătorirea realizărilor economice, globale și sociale ale femeilor din întreaga lume.
Totodată, această zi este văzută în multe țări și drept prima sărbătoare a primăverii iar în România, astăzi se sărbătorește și Ziua Mamei.

Constănțenii sunt invitați la o lansare de carte.
Este vorba despre volumul intitulat „Ceauşescu ultimul stalinist. Experimentul colonial sovieto-comunist, ilegitim şi criminal, din România”, ai autorilor Alexandru Mihalcea şi Marian Moise.
Moderatorul va fi Prof. Univ. Dr. Valentin Ciorbea.
Evenimentul se va desfășura joi, de la orele 18, la Curtea Brâncovenească.
Intrarea va fi liberă.

Cei care falsifică datele sau caracteristicile tehnice ale mașinilor riscă închisoare.
Conform unei propuneri legislative, se introduce infracţiunea de „înşelăciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor”.
În acest fel, înşelăciunea se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani.
Iniţiatorii menționează că infracţiunea este introdusă în categoria celor care ţin de siguranţă pe drumurile publice şi nu a celor care ţin de patrimoniu, în condiţiile în care starea precară a unor vehicule poate reprezenta un pericol grav.

Românii din străinătate vor fi mai bine informați.
Ministerul Muncii a instalat 22 de infochioşcuri în 22 de locaţii din 8 țări, unde accesul la misiunile diplomatice şi consulare ale României se realizează cu dificultate.
Ele îi vor ajuta pe românii plecaţi la muncă în străinătate să aibă acces mai uşor la informaţiile legate de șomaj, dreptul la pensie, asistența socială, asigurările de sănătate, procedura deschiderii unei afaceri, obținerea unei locuințe sau drepturile și obligațiile pe care un cetăţean român le are în țara de destinație.
Totodată, românii care doresc să revină în țară vor putea afla despre oportunitățile de muncă pe care le-ar avea în România.
Astfel de infochioşcuri sunt disponibile în Spania, Italia, Marea Britanie și Irlanda de Nord, Germania, Grecia, Franţa, Irlanda şi Cipru.

Legea antifumat ar putea fi modificată.
Potrivit unor surse guvernamentale, prevederile legate de fumatul la terase sunt considerate ”absurde”.
Astfel, documentul ar avea ca efect interzicerea fumatului în locuri similare celor în care fumatul este în continuare permis, diferenţele de amenajare a teraselor fiind minore.
În cazul în care vor fi aprobate, modificările se vor aplica din luna mai.
Tot atunci va intra în vigoare un alt act normativ care interzice vânzarea mai multor sortimente de ţigări, precum cele aromate.

Fumatul pasiv ameninţă sănătatea copiilor.
În urma inhalării, copiii pot dobândi afecţiuni cronice care să îi afecteze pe termen lung, iar în cazul bebeluşilor, poate surveni decesul.
Acesta este rezultatul specialiştilor, în urma unor studii efectuate asupra unui grup de copii, care sufereau de afecţiuni ale plămânilor.
Specialiştii precizează faptul că mediul poluat de fumul de ţigară, dar şi de alte noxe, poate influenţa copiii şi chiar dacă par perfect sănătoşi, pot prezenta, mai târziu, afecţiuni ale căilor respiratorii.
Concluziile experților arată că, în cazul în care părinţii se opun unui astfel de comportament, tentaţia adolescenţilor de a se apuca de fumat se diminuează.

Mai multe state din Europa de Est, printre care și România, vor să construiască împreună o axă rutieră numită „Via Carpatia”, care să lege Lituania de Grecia.
Proiectul a primit deja adeziunea a șapte țări — Lituania, Ungaria, Slovacia, Polonia, România, Ucraina și Turcia — semnatare ale declarației.
Această iniţiativă corespunde ambiţiilor afişate de noul guvern polonez de întărire a cooperării regionale între țările europene situate între Marea Baltică și cea Adriatică, pentru a contrabalansa ponderea Europei occidentale.

În România, femeile trăiesc cu aproape șapte ani mai mult decât bărbații.
Potrivit Institutului Național de Statistică, ele continuă să reprezinte 51 la sută din populație, la 1 ianuarie 2015.
Speranța de viață la naștere a femeilor a fost, pentru perioada 2012-2014 de 79 ani, în creștere față de perioada precedentă.
Potrivit informațiilor transmise, populația feminină a avut o pondere mai mare decât populația masculină în 40 de județe, excepție făcând județele Vaslui și Tulcea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept