Știri 7 martie 2016

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh şi Mucenic Efrem al Tomisului.
Acesta a fost al doilea episcop cunoscut al Eparhiei Tomisului, care a ocupat un timp scaunul de păstor al Daciei Pontice, după atestarea sinaxarelor greceşti şi latine.
El s-a născut în sudul Dunării din părinţi creştini, care l-au crescut de mic în frică de Dumnezeu.
A mers să se închine la Sfintele Locuri, în Israel şi a rămas aici şi a fost făcut preot şi slujitor la una din biserici.
A fost ucenic al patriarhului Hermon al Ierusalimului şi a propovăduit Evanghelia lui Hristos la popoarele „barbare” de la Gurile Dunării şi din jurul Pontului Euxin.
În marea persecuţie a lui Diocleţian din anii 304-305, fericitul episcop Efrem a fost prins, întemniţat şi chinuit la Herson (Crimeea), pentru a se lepăda de adevăratul Dumnezeu şi a se închina idolilor.
Însă, pentru că a mărturisit că este gata să-şi dea viaţa pentru Mântuitorul Iisus Hristos, i s-a tăiat capul în anul 304.

Biserica Ortodoxă a intrat de astăzi în săptămâna albă.
Aceasta este premergătoare Postului Mare şi are ca şi caracteristică duhovnicească aducerea aminte de judecata Lui Dumnezeu.
Astfel, ieri, Biserica ne-a adus aminte de Înfricoşătoarea judecată a Domnului, iar duminica viitoare ne aduce aminte de Izgonirea lui Adam din rai, ca urmare a căderii în păcat.
Denumirea de „săptămâna albă” vine de la recomandarea Bisericii ca alimentaţia credincioşilor să fie bazată în această perioadă pe lactate, brânzeturi, ouă şi peşte.

În acest an, Sfinţii 40 de Mucenici sunt cinstiţi în Biserica Ortodoxa Română, în data de 8 martie.
Sărbătorirea acestor sfinţi, în calendarele ortodoxe se face pe 9 martie.
Decalarea cu o zi a Sărbătorii Sfinţilor 40 de Mucenici, are drept cauză faptul că, miercuri, 9 martie 2016 este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine de la ora 8.30, Sf. Liturghie, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel din Constanța.

Asociația Elevilor din Constanța solicită creșterea burselor școlare.
Aceasta consideră cuantumurile burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța ca fiind insuficiente și solicită Primăriei și Consiliului Local Municipal creșterea acestora.
În toamna anului trecut, Consiliul Local a început să acorde burse școlare pentru peste 9500 de elevi înmatriculați în municipiul Constanța.
Asociația Elevilor din Constanța este de părere că valoarea unei burse trebuie stabilită raportat la salariul minim pe economie, acest fapt asigurând o creștere constantă a burselor, în funcție de condițiile socio-economice existente.

Astăzi încep simulările pentru examenul de Bacalaureat.
Acestea debutează cu proba scrisă de limbă şi literatură română.
Mâine se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă, iar miercuri, proba obligatorie a profilului.
Joi, elevii clasei a XII-a vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării.
Rezultatele vor fi comunicate elevilor în data de 18 martie.

Din această lună, mediateca Bibliotecii Judeţene Constanţa îşi oferă colecţiile de documente pentru împrumut la domiciliu.
Cititorii pot împrumuta CD-uri şi DVD-uri cu muzică, filme digitale, cărţi electronice şi cărţi audio.
Se pot împrumuta maxim cinci documente pentru un termen de 20 de zile, cu posibilitatea prelungirii cu încă două termene.
Programul mediatecii este acelaşi cu programul pentru public al bibliotecii.

Barurile de pe plajă vor avea program mai scurt în această vară.
Președintele Asociației Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, a solicitat, vineri, la dezbaterea dintre autoritățile locale și agenții economici din turism, respectarea PUZ-urilor vechi din zonele Perla, Butoaie și Cazinou.
La solicitarea agenților economici prezenți, conform Regulamentului stațiunii Mamaia, activitatea pe plajă se va încheia la ora 19.00.
Totodată hotelierii din Mamaia au solicitat implicarea primăriei Constanța pentru ca plajele să intre în administrarea lor.

Toate doamnele şi domnişoarele din Constanța vor putea circula gratuit cu mijloacele de transport ale RATC pe parcursul zilei de mâine.
Anunțul a fost făcut de conducerea Regiei.
Facilitatea este acordată de Primăria Municipiului Constanța și RATC, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.

Ziua de 27 martie ar putea fi declarată sărbătoare națională în amintirea Zilei Unirii Basarabiei cu România.
Deputatul Eugen Tomac a propus un proiect de lege, iar Senatorii au adoptat inițiativa legislativă.
Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept