Știri 3 martie 2016

Părintele Vasile Ionescu s-a mutat la Domnul ieri dimineață.
Acesta era preot slujitor la biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Medgidia.
Slujba înmormântării va fi oficiată de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, mâine, la ora 10.00, la biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Medgidia, după Sfânta Liturghie.

Dumnezeu să-l odihnească!

Străzi cu sens unic şi noi sensuri giratorii vor fi amenajate în Constanţa.
Este vorba despre bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, care va beneficia de sensuri giratorii la intersecţia străzilor Nicolae Iorga şi Sucevei.
De asemenea, un alt sens va fi şi la intersecţia străzii Sucevei cu bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, iar la City Park Mall se va redimensiona sensul giratoriu de pe Alexandru Lăpuşneanu şi se va face unul nou pe strada Soveja.
Pe bulevardul Aurel Vlaicu vor rămâne doar trei sensuri giratorii din cinci, iar străzile Tulcei și Badea Cârțan vor fi cu sens unic.

Proiectul care propune eliminarea taxei radio-tv a fost respins pe articole de plenul Camerei Deputaţilor.
Şi membrii Comisiei de cultură propun respingerea proiectului, considerând că aplicarea lui ar conduce la imposibilitatea îndeplinirii obiectivelor constituţionale şi legale de către cele două servicii publice în ceea ce priveşte asigurarea dreptului la informare al cetăţenilor.
Actul normativ urmează să fie votat de Camera Deputaţilor în calitate de primă Cameră sesizată.

Guvernul amână dreptul universităților de a retrage titlurile de doctor.
Ministrul Educației, Adrian Curaj, spune că a luat această decizie pentru a aștepta rezultatele evaluării internaţionale a şcolilor doctorale.
Ministrul a precizat că decizia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare este obligatorie, deci Ministrul va fi nevoit să retragă titlul de doctor dacă așa a fost stabilit.

Comisia Europeană a aprobat acordarea unui ajutor financiar de urgență celor mai afectate țări de criza migrației.
Astfel, în acest an, Grecia și țările din Balcani ar urma să primească 300 de milioane de euro, dar suma totală acordată până în 2018 va ajunge la 700 de milioane de euro.
Propunerea Comisiei trebuie aprobată însă de Parlamentul European.
Banii vor fi folosiți pentru aprovizionarea cu apă potabilă, hrană, adăposturi și asistență medicală.

Prefectul Constanţei a fost demis.
Premierul Dacian Cioloş a decis schimbarea din funcţia de prefect al judeţului Constanţa pe Ion Constantin.
Acesta va fi înlocuit de Adrian Nicolaescu, care în trecut a mai ocupat funcţia de subprefect al Constanţei.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a fost numit în funcţie în luna ianuarie a anului trecut, iar detaşarea sa are caracter temporar putând fi prelungită din şase în şase luni.

Vânzarea neautorizată a medicamentelor în mediul online va fi pedepsită.
Camera Deputaţilor a decis că nerespectarea prevederilor legale se pedepsesc cu amenzi între 10.000 şi 20.000 de lei.
De asemenea, se sancţionează cu amendă de la 30.000 la 50.000 de lei şi închiderea farmaciei, funcţionarea unei farmacii sau a unei drogherii fără autorizaţie de funcţionare emisă de Ministerul Sănătății.
Proiectul a fost respins de Senat, dar a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional.

Elevii de la şcolile profesionale, cu durata de cel puţin trei ani, ar putea beneficia de cazare şi masă gratuite pentru prevenirea abandonului şcolar.
Așa prevede un proiect de lege aflat în dezbatere publică la Senat.
Inițiatorii spun că rata abandonului şcolar timpuriu este cu aproape şapte procente mai mare în România decât media europeană, iar această problemă ar putea fi redresată prin atragerea elevilor către şcolile profesionale.

Elevii și preșcolarii care nu au activități în perioada verii ar putea participa la programe opționale cu plată.
Așa prevede un proiect de lege aflat în dezbatere publică la Parlament.
Conform expunerii de motive a proiectului, se propune completarea Legii Educației cu programe opționale și cu plată, în școli și grădinițe, pentru vacanța de vară, în scopul supravegherii și instruirii copiilor în activități opționale și recreative.
Potrivit iniţiatorilor, aplicarea acestui proiect ar permite creşterea natalităţii, crearea de locuri de muncă, realizarea unor venituri suplimentare pentru profesori, utilizarea bazei materiale existente în şcolile şi grădiniţele din sistemul public.

Un proiect prevede pedepse mai mari pentru infracțiunile săvârșite împotriva cadrelor didactice.
Personalul didactic din învățământul preuniversitar este învestit cu exercițiul autorității publice, iar amenințarea și infracțiunile săvârșite împotriva acestuia se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.
Tot cu o treime se majorează și limitele speciale ale pedepselor pentru săvârșirea unei infracțiuni împotriva cadrelor didactice sau a membrilor familiilor lor, în scop de intimidare sau răzbunare.
Proiectul de lege rămâne în dezbatere publică până pe 24 martie, apoi va intra în procedura legislativă la Camera Deputaților.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept