Știri 1 martie 2016

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji astăzi la Biserica Sf. Maria din Constanța, zona Far.
Astfel, de la ora 21 va oficia slujba Agheazmei mici pentru sfințirea noilor icoane de pe catapeteasma bisericii, urmată de la ora 22 de Taina Sf. Maslu.
Aceste icoane au fost realizate la Mânăstirea Petru Vodă (jud. Neamț).
Apoi, la miezul nopții, Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie arhierească, urmată de citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare.

Joi, între orele 10.00-19.00, la Arhiepiscopia Tomisului se vor desfășura lucrările unui Simpozion Național de Teologie și Filosofie.
Tema este „Transcendență și imanență în teologia și filosofia românească recentă”.
La eveniment participă 20 de profesori universitari, preoți și mireni, de la facultățile de Teologie și Filosofie din: București, Constanța, Sibiu, Craiova și Alba Iulia.
Simpozionul este structurat pe două secțiuni: prima, Despre transcendență, prezidată de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și academician Alexandru Surdu, iar cea de a doua, Despre imanență, prezidată de pr. prof. dr. Adrian Niculcea și academician Gheorghe Vlăduțescu.
Expunerile vor fi reunite într-un volum cu același titlu.

În Grecia, Mitropoliților li se interzice să le mai vorbească elevilor.
Mitropolitul Antim al Tesalonicului a declarat că la ordinele Ministerului grec al Educației, Mitropolitului Nicolae i s-a interzis să vorbească cu elevii uneia dintre școlile din orașul Salonic.
Ordinul Ministrului Educației a fost distribuit, insa, tuturor școlilor. Potrivit acestuia, niciun episcop nu ar trebui să vorbească în fața copiilor și trebuie sa aibă loc verificări, din care să rezulte dacă discursurile au avut rol catehetic sau au dezbătut subiecte diverse.

Mai mulţi clerici bulgari ortodocşi, călugări și laici au lansat o scrisoare adresata Patriarhului Neofit al Bulgariei, referitoare la Marele si Sfântul Sinod Panortodox.
În petiția lor, aceştia își mărturisesc temerile și neliniştea în legătură cu proiectul de document “Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine”.
Cei ce au lansat petiţia speră să ofere, astfel, un exemplu și altor Biserici locale.

Două linii de autobuz revin de astăzi pe traseu.
Reprezentanții RATC au anunțat că se revine la traseele 3B (Tomis Nord – Târg legume) și 3R (Tomis Nord – Real Nord) cu același program ca în luna ianuarie.
De asemenea, de joi, 3 martie, RATC va elibera abonamentele cu 50 la sută reducere pentru angajații din învățământ.

Românii ar putea fi obligaţi, în curând, să plătească noi impozite şi taxe pe proprietate.
Guvernul are în lucru o variantă prin care sistemul de impozitare să fie bazat pe valoarea de piață a imobilelor, nu pe baza amplasării lor.
La acest moment, taxele pe locuințe sunt calculate în funcție de valoarea impozabilă, mult mai mică decât cea de piață.
Impozitarea imobilelor raportat la valoarea de piață ar majora cuantumul impozitului impus populației.

Nevoiașii constănțeni, care nu își permit să cumpere lemne pentru încălzire le pot primi gratuit de la Primărie.
Aleșii locali au votat un proiect de hotărâre prin care lemnele rezultate în urma activităților de toaletare a arborilor din oraș sunt oferite celor aflați în nevoie.
Conform hotărârii, pot primi lemne cei care au venitul cumulat pe membru de familie de cel mult 615 lei, nu dețin clădiri, terenuri, vehicule, utilaje sau alte bunuri de mare valoare, nu beneficiază de ajutor la încălzire și se pot încălzi doar cu lemne de foc.
Persoanele care îndeplinesc condițiile menționate trebuie să completeze o cerere-tip, pe care să o depună, între 1 și 20 martie, la Serviciul de Asistență și Protecție Socială.

Cinci regiuni din România rămân printre cele mai sărace din Europa.
Excepţie fac Ilfov-Bucureşti, Vest si Centru.
Potrivit Eurostat, Sud-Est este foarte aproape de a ieşi din categoria în care PIB pe cap de locuitor, calculat la paritatea puterii de cumpărare, este sub 50% din media europeană.
Cea mai săracă regiune este Nord-Est, la numai 34% din media europeana, urmata de Sud-Vest Oltenia, cu 41%, Sud-Muntenia, cu 43%, si Nord-Vest, cu 48%.
La polul opus, cea mai bogata regiune a Europa a rămas centrul financiar londonez, unde PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare s-a situat la 539% din media europeană.

Senatul a aprobat ratificarea Convenției pentru combaterea violenței asupra femeilor.
Proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților.
Prevederile Convenției pot fi aplicate în România după trei luni de la depunerea documentului la Secretarul General al Consiliului Europei.
Convenția de la Istanbul a fost adoptată de Turcia în mai 2011, iar de atunci a fost ratificată de 20 de țări din Europa.
Acesta este cel mai complet document din lume pe acest subiect, care a stabilit noi standarde în privința combaterii violenței împotriva femeilor.
În România 600.000 de femei sunt victime ale violenței sexuale, însă mai puțin de jumătate din aceste cazuri sunt raportate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept