Ştiri 21 de aprilie 2011

Biserica ortodoxă cinsteşte astăzi sfânta şi marea zi de joi.
În această zi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 17.30, Denia celor 12 Evanghelii.

Arhiepiscopia Tomisului a anunţat programul de sărbători.
Mâine dimineaţă, cu prilejul plecării în misiune internaţională a Fregatei „Regele Ferdinand”, în Portul Militar Constanţa, Înaltpreasfințitul Teodosie va rosti rugăciunile de binecuvântare şi sfinţire a vasului maritim, precum şi de plecare în călătorie.
Tot mâine, de la ora 11.00, în catedrala arhiepiscopală va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf în mijlocul bisericii.
Apoi, de la ora 17.30 Ierarhul Tomisului, va oficia denia Prohodului Domnului Hristos.
Sâmbătă, de la ora 9.30, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie la Penitenciarul Poarta Albă, iar de la ora 21.30, ierarhul nostru va târnosi demisolul bisericii „Sf. Antonie cel Mare şi Sf. Iosif Mărturisitorul” din Constanţa.
Aproape de miezul nopţii, la ora 23.45, Sfânta Lumină de la Ierusalim va fi adusă pe plaja Modern, de către Înaltpreasfinţitul Teodosie.
De la ora 1.00, Ierarhul Tomisului se va întoarce la biserica Sf. Antonie cel Mare, unde va oficia Sfânta Liturghie.
Duminică, de la ora 12.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba celei de-a doua Învieri în cadrul căreia Sfânta Evanghelie va fi rostită în 12 limbi, după numărul sfinţilor apostoli.
Totodată, de la ora 15.30, Ierarhul Tomisului va oficia Slujba celei de-a doua Învieri la mănăstirea Colilia, judeţul Constanţa.
Tot duminică, credincioşii sunt aşteptaţi de la ora 18, să ia parte la Concertul pascal tradiţional susţinut de Corala bărbătească „Armonia”, la Casa de Cultură din Constanţa.

Drumurile judeţene din Constanţa şi Tulcea vor fi reabilitate.
Ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea a anunţat faptul că au fost finalizate toate analizele pentru pachetul de refacere a drumurilor judeţene din Constanţa şi Tulcea.
Acest proiect are o valoare de 100 de milioane de euro şi vizează refacerea drumurilor judeţene, drumurile care duc la obiective turistice şi alte căi de acces importante.
Potrivit ministrului, sunt incluse într-un proiect de reabilitare Drumurile Judeţene Ciocârlia de Sus – Lanurile – Mereni şi Mereni-Topraisar.
Prin reabilitarea acestora este facilitat accesul turiştilor pe litoral.

România ar putea rămâne fără petrol şi gaze în 15 ani.
Aşa arată datele cuprinse în Strategia energetică a României pentru perioada 2011-2035, ţinând cont de nivelul rezervelor dovedite si de ritmul anual al producţiei de hidrocarburi.
Acoperirea creşterii cererii de energie primară în România va fi posibilă prin creşterea utilizării resurselor regenerabile de energie şi prin importuri de energie primară, gaze, ţiţei, cărbune şi combustibil nuclear.
O alternativă la acestea reprezintă rezervele neconvenţionale, iar specialiştii cred că Marea Neagră este cel mai mare rezervor din lume pentru gaze de acest tip, deşi până acum datele privind rezervele de acest tip lipsesc.

Guvernul va acorda subvenţii de 20 la sută din preţul maşinilor electrice.
De asemenea, Guvernul va acorda subvenţii de 10 la sută din preţ pentru cumpărarea unui automobil hibrid, până în suma de 1.800 de euro.
Astfel, persoanele care participă la Programul Rabla, vor primi câte patru tichete pentru achiziţionarea unei maşini electrice şi două pentru achiziţionarea unui autoturism cu motor hibrid.
Potrivit ministrului Mediului, Guvernul va subvenţiona realizarea infrastructurii necesare pentru maşinile electrice sau hibride, din Fondul de Mediu.

Guvernul a adoptat normele metodologice pentru a patra etapă a programului Prima Casă.
Potrivit premierului Emil Boc, noutatea este că numărul beneficiarilor va creşte, în condiţiile în care statul va partaja cu banca suma necesară pentru garanţie, în proporţie de 50 la sută.
De asemenea, în noua formulă vor putea fi incluse şi persoanele care deţin deja o casă cu suprafaţa maximă de 50 metri pătraţi şi doresc un confort sporit.
Băncile au la dispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptă noile condiţii.

Sindicaliştii îi cer preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea de salarizare a personalului didactic.
Ei spun că proiectul de lege pe care premierul şi-a angajat răspunderea împiedică aplicarea unor hotărâri definitive date de instanţele de judecată, iar acest lucru este egal cu imixtiunea puterii executive în activitatea puterii judecătoreşti.
Legea privind salariile profesorilor a fost adoptată, luni, de Guvern pentru a contracara deciziile judecătoreşti prin care a fost dispusă reîncadrarea dascălilor, începând cu anul 2010.

Ministerul de Interne va începe luna viitoare procesul de restructurare.
Ministrul de interne a anunţat că începând cu 1 mai, şefii de arme vor pleca în teritoriu pentru a face evaluările necesare restructurării.
Ministrul Traian Igaş nu a precizat numărul poliţiştilor care vor fi disponibilizaţi, dar a spus că vor rămâne 130.000 de angajaţi.
El a mai afirmat ca veniturile angajaţilor după reformarea sistemului nu vor scădea.

Jandarmii constănţeni vor asigura liniştea în noaptea Învierii.
În perioada Sărbătorilor Pascale, 60 de jandarmi constănţeni vor asigura ordinea şi liniştea publică în zona lăcaşelor de cult unde se adună mulţi oameni.
Astfel, jandarmii recomandă celor care participă la evenimentele religioase să acorde sprijin echipelor de ordine aflate în dispozitivul de siguranţă publică, dar şi să aibă un comportament decent, în conformitate cu normele de convieţuire socială.

Guvernul britanic intenţionează să elimine de pe alimente data-limită la care acestea expiră.
Măsura este prevăzută pentru a evita risipa de hrană.
Mulţi consumatori consideră că alimentele se alterează deja în ziua trecută pe etichetă ca termen de valabilitate, iar acest lucru îi determină să arunce mâncarea.
Printre produsele care nu vor mai avea înscrisă pe ambalaje data expirării se numără pastele sau pâinea.
Excepţie vor face însă creveţii, ouăle şi produsele lactate.
Suma risipită de fiecare familie din Anglia care aruncă alimente din această cauză se ridică la 800 de euro anual.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept