Știri 18 februarie 2016

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia în această noapte de la ora 23 Sf. Liturghie Arhierească la biserica Sf. Ierarh Nectarie din Constanța.
Anunțul a fost făcut ieri la aceeași biserică de către Ierarhul nostru care a invitat la această slujbă pe toți cei care și-au dorit și n-au putut să fie prezenți la Liturghia celui de-al doilea hram al bisericii, Sf. Teodor Tiron.

Cetăţenii care observă că apa potabilă este tulbure, sau prezintă impurităţi, se pot adresa direcţiilor de sănătate publică din ţară.
Medicul Anca Tudor, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică a declarat că se poate face o analiză a apei, pe parametrii fizico-chimici, la cerere, care costă circa 100-150 de lei.
Recent, unele direcţii de sănătate publică au constatat că apa din oraşul prahovean Breaza, din localitatea dâmboviţeană Pucioasa şi din judeţul Neamţ este nepotabilă, iar specialiştii au luat măsuri de urgenţă.

Legea defăimării sociale, inițiată de Liviu Dragnea, a fost respinsă de către deputați.
Singurul mod în care poate fi trasă la răspundere o persoană care calomniază rămâne sesizarea instanțelor civile, care îi pot obliga pe cei care jignesc să plătească daune.
Proiectul de act normativ privind promovarea demnității umane prevedea sancțiuni de până la 100.000 de lei pentru persoanele care, prin vorbe sau fapte, îi defăimează pe alții.
Documentul a fost adoptat probleme de Senat.

Guvernul a lansat în dezbatere publică pachetul antisărăcie.
Acesta cuprinde 47 de măsuri destinate tuturor categoriilor de vârstă.
Premierul a susținut că, pentru combaterea sărăciei, pot fi folosiți atât bani de la stat, cât și fonduri europene.
În perioada următoare, vor fi constituite grupuri de lucru care să pună pe hârtie acest proiect.
Sunt invitate să participe, alături de autorități, ONG-uri și persoane din societatea academică.

Programul “Prima casă” va rămâne inclus în Legea dării în plată.
Așa au decis, ieri, senatorii din comisiile reunite Economic și Juridic.
De asemenea, a fost respins amendamentul care prevedea ca persoanele care au fost executate silit deja, dar au rămas cu datorii la bancă, să le fie șterse aceste datorii.
BNR a propus însă ca prevederile legii să nu se aplice creditelor acordate prin “Prima casă”.
După ce va trece de votul din plenul Senatului, proiectul de Lege va ajunge la Camera Deputaților, care este for decizional.

Serviciile secrete nu mai pot asculta telefoanele la cererea procurorilor.
Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul de Procedură Penală prin care procurorii puteau cere altor instituţii ca un suspect să fie supravegheat tehnic.
Potrivit judecătorilor, legea trebuie să numească instituţiile care au dreptul să intercepteze în cadrul unei anchete.
Decizia devine obligatorie odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial.
Sesizarea a fost făcut de o grupare trimisă în judecată pentru evaziune fiscală.

Unitatea de Informaţii pentru Pasageri în România va fi operaţională complet din luna mai.
Aceasta este o bază de date comună cu mai multe state, care oferă datele pasagerilor care intră pe teritoriul ţării folosind mijloace aeriene.
Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a spus că este o unitate extrem de utilă privind combaterea infracţiunilor privind securitatea naţională.
Pentru moment, România şi Marea Britanie sunt primele state care au implementat o astfel de unitate.

Litoralul românesc ar putea avea, din acest an, încă 6 noi plaje turistice.
Conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a propus efectuarea unui studiu de impact privind suprafeţele din zona costieră, cu statut de plaje sălbatice, din perspectiva activităţilor turistice ce se desfăşoară în fiecare an în aceste locații.
Zonele care se au în vedere pentru acest studiu sunt situate în zona de dezvoltare durabilă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, și sunt localizate în Sulina, Sfântul Gheorghe, Vadu, Corbu, Midia şi Portiţa.

Mai mult de un sfert din vehiculele controlate în trafic sunt mai vechi de 15 ani.
Inspectorii Registrului Auto Român au controlat în trafic, pe parcursul anului trecut, aproximativ 81.700 de autovehicule și au aplicat aproape 30.000 de sancţiuni.
În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 5,55% dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident.
De asemenea, 54% au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de acte, iar peste 32.000 de vehicule au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punctul de vedere al securităţii rutiere.

Persoanele care au plătit contribuţii în sistemele neintegrate sistemului public de pensii vor avea posibilitatea de a se pensiona anticipat.
Așa prevede un proiect de act normativ adoptat recent de senatori.
În prezent, aceste persoane au dreptul doar la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate şi de urmaş.
Senatul s-a pronunţat asupra proiectului în calitate de primă Cameră sesizată, astfel că votul final aparţine Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept