Știri 12 februarie 2016

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 17-a după Rusalii.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 8.45, Sfânta Liturghie la biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Constanța.
După slujbă va fi evocată viața și activitatea preotului căpitan Ioan Roşculeţ.
Evenimentul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, filiala Constanța, în cadrul proiectului ’’Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial’’.
Părintele Ioan Roșculeț s-a născut la 25 septembrie 1879, în localitatea Șapte Sate, de lângă Brașov.
În Primul Război Mondial a fost repartizat la Spitalul 9 Evacuare din Fetești și a fost avansat, pe 1 ianuarie 1918, la gradul de căpitan asimilat.
A slujit la parohiile „Sfântul Gheorghe” din Mangalia, „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfântul Gheorghe” din Constanța.
S-a mutat la Domnul în anul 1958 și este înmormântat în Cimitirul Central Constanța.

Biserica Romano-Catolică din Brazilia a respins autorizarea avortului în cazurile de microcefalie.
Afecţiunea este provocată de virusul Zika.
Legea braziliană permite avortul doar în cazuri de viol sau când viaţa mamei este în pericol şi, din 2012, în cazul fetuşilor acefali.
Săptămâna trecută, ONU a recomandat ţărilor afectate de Zika, virus suspectat că ar provoca o malformaţie congenitală numită microcefalie, să permită accesul femeilor la contracepţie şi avort, temă sensibilă în America Latină, zona cea mai afectată de epidemie.

Biserica Ortodoxă a căpătat statut oficial legal în Gabon.
Preasfințitul Pantelimon, Episcop de Brazzaville și Gabon a formulat în acest sens o petiție, în 2014.
Acesta s-a întâlnit cu Ministrul de Externe, care i-a înmânat solemn actul de recunoaștere oficială a Bisericii Ortodoxe în Republica Gabon, menționând că guvernul speră la o cooperare constructivă și fructuoasă.
Ministrul a mai spus că s-au luat măsuri pentru obținerea unui permis pentru construirea primei biserici ortodoxe, în centrul capitalei.

O icoana a Mântuitorului Hristos a fost îndepărtată de pe faţada Facultăţii de Teologie a Universității din Tesalonic, în Grecia.
Decizia aparține noului decan.
Până în prezent, icoana se afla aşezată deasupra intrării în clădire.
Fostul decan al Facultății a declarat că în opinia sa, “mutarea icoanei poate constitui un exemplu negativ, întrucât aceasta deschide posibilitatea eliminării icoanelor și de pe alte clădiri publice”.
Îndepărtarea icoanei ar fi asociată cu planurile guvernului de a deschide, în incinta Facultății de Teologie, un nou departament destinat educației islamice.
Călugării din Athos au manifestat deja împotriva acestor planuri.

Spitalul Județean Constanța a intrat de astăzi în carantină.
Măsura vine ca urmare a adresei Ministerului Sănătăţii, prin care medicii sunt informați despre creşterea numărului de infecţii acute respiratorii şi gripă.
Pentru a proteja pacienţii internaţi, în Spitalul Județean va fi interzis accesul vizitatorilor pe toată perioada carantinei.

Mai mult de jumătate dintre apelurile la 112 sunt false.
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
În ceea ce privește ponderea apelurilor false, judeţele Covasna, Călăraşi şi Mureş ocupă primele locuri.
Potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene, România se situează printre statele membre cu cei mai buni timpi de reacţie şi o acurateţe sporită în a localiza apelanţii la numărul unic de urgenţă 112.

Elevii din Constanța au dat în judecată Ministerul Educației.
Tinerii doresc să-i oblige în acest fel pe reprezentanții ministerului să demareze procedura de achiziție publică, în vederea asigurării manualelor școlare gratuite pentru clasele a XI-a și a XII-a.
Elevii motivează că până la începutul acestui an școlar, Ministerul Educației a refuzat să recunoască dreptul elevilor din ciclul liceal superior la manuale școlare gratuite.
Legea Educației prevede faptul că elevii şi profesorii din învăţământul de stat şi din învăţământul obligatoriu particular autorizat beneficiază de manuale şcolare gratuite.

Toate taxele şi impozitele vor putea fi plătite pe internet.
În trei luni, Ministerul Finanţelor va pune la punct un sistem de plăţi electronice cu ajutorul cardurilor MasterCard şi Maestro.
Cei mai mulţi români preferă să îşi achite impozitele direct la ghişeele primăriilor, la Poştă sau la CEC.

Jumătate dintre decesele înregistrate anual sunt cauzate de bolile cardiovasculare, în România.
Specialiştii insistă în mod special pentru depistarea din timp a problemelor cardiace.
Principalele măsuri de prevenție ar fi evitarea fumatului, adoptarea unei alimentaţii sănătoase, ţinerea sub control a tensiunii arteriale şi activitatea fizică adecvată.
Recent, mai mulți parlamentari au inițiat o lege a prevenţiei medicale care să prevadă pedepsirea pacienţilor care refuză investigaţiile periodice.

Numărul studenţilor din România s-a înjumătăţit în ultimii 9 ani.
Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, și numărul de cadre didactice a scăzut, în special în rândul celor tineri.
În urmă cu cinci ani, la nivelul învăţământului superior românesc erau 25.000 de cadre didactice titulare din care 30% erau tineri sub 35 de ani.
În prezent, la nivel naţional, 15% este procentul celor sub 35 de ani, dintr-un total de 23.000 de cadre didactice.
Sorin Cîmpeanu a mai spus că la nivel naţional nu există o premisă favorabilă cercetării în universităţi, unde nu mai lucrează decât 560 de cercetători cu normă întreagă.

Pacienţii care agresează medicii riscă ani grei de închisoare.
Potrivit unui studiu realizat la nivel naţional, 85% dintre cadrele medicale au fost agresate verbal, iar zece la sută – fizic.
În prezent, doar 1% dintre aceste incidente sunt raportate, iar pedepsele sunt simbolice.
În acest context, un nou proiect de lege, care are şi sprijinul Ministerului Sănătăţii, ar urma să fie depus în Parlament în cel mult două luni.
Acesta prevede pedepsirea agresorilor cadrelor medicale cu închisoare de la 6 luni la 2 ani pentru agresiunea verbală şi între 3 şi 12 ani de închisoare pentru agresiunea fizică.
Până atunci, propunerea va fi popularizată inclusiv în rândul medicilor, care vor fi încurajaţi să-i reclame pe cei care îi agresează fizic sau verbal.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept