Știri 11 februarie 2016

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 17-a după Rusalii.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 8.45, Sfânta Liturghie la biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Constanța.
După slujbă va fi evocată viața și activitatea preotului căpitan Ioan Roşculeţ.
Evenimentul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, filiala Constanța, în cadrul proiectului ’’Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial’’.
Părintele Ioan Roșculeț s-a născut la 25 septembrie 1879, în localitatea Șapte Sate, de lângă Brașov.
În Primul Război Mondial a fost repartizat la Spitalul 9 Evacuare din Fetești și a fost avansat, pe 1 ianuarie 1918, la gradul de căpitan asimilat.
A slujit la parohiile „Sfântul Gheorghe” din Mangalia, „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfântul Gheorghe” din Constanța.
S-a mutat la Domnul în anul 1958 și este înmormântat în Cimitirul Central Constanța.

Sfântul Apostol Andrei ar fi stat în Dobrogea 20 de ani.
Această teorie este susținută, pe baza a numeroase cercetări, de ziaristul grec George Alexandrou.
De altfel, concluzia sa este că Apostolul Andrei a iubit Scythia Minor mai mult decât orice, după Hristos.
George Alexandrou a constatat că, din cele patru călătorii misionare ale sfântului, lipsește o “secvență” de 20 de ani, cuprinsă între întoarcerea lui la Marea Neagră din Valaamo și până la Patras, unde avea să fie martirizat.
Această lungă perioadă de timp, Apostolul Andrei ar fi petrecut-o în Dobrogea de astăzi, unde își avea ‘”cartierul general” în Peștera de care tradiția i-a legat numele.
Explicația jurnalistului ar fi că sfântul s-ar fi “simțit foarte apropiat de daci, deoarece erau monoteiști”.
Potrivit tradițiilor românești și descoperirilor arheologice, dacii au devenit creștini datorită Sfântului Andrei, în primul secol.

Patriarhia Română și Carrefour România au semnat un parteneriat pentru sprijinirea persoanelor defavorizate.
Programul social-filantropic se numește “Masa Bucuriei” și a fost extins la nivel național, ca urmare a derulării proiectului-pilot care a avut loc în toamna anului trecut la nivelul Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, programul constituie o necesitate socială practică și are o semnificație spirituală profundă, fiind inspirată din Evanghelia iubirii lui Hristos pentru toți oamenii, dar mai ales pentru cei aflați în dificultate.

Reclamele la „suplimentele” alimentare ar putea fi interzise la radio și tv.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a luat act de iniţiativa parlamentară care în mod esenţial interzice publicitatea explicită în programele de televiziune şi radiodifuziune pentru produsele medicamentoase care se eliberează fără prescripţie medicală.
Potrivit ANPC, un produs farmaceutic trebuie recomandat de specialişti şi nu de firmele de publicitate.
Piața farmaceutică este cel de-al treilea investitor în publicitatea TV, după domeniile telecom și cosmetice.

Cererile pentru acordarea tichetelor sociale de 50 de lei trebuie depuse până la finalul lunii aprilie.
Pentru a primi tichetele, absenţele copiilor, fie ele şi motivate, nu trebuie să depăşească 50% din totalul zilelor de grădiniţă.
Potrivit unui act normativ intrat recent în vigoare, copiii care provin din familii fără posibilităţi şi care vor frecventa zilnic grădiniţa primesc un stimulent educaţional, pentru a cumpăra alimente, haine şi rechizite.

Trenurile zăpezii ale companiei CFR Călători circulă cu tarife reduse până la finele lunii februarie.
Oferta este valabilă la trenurile care au ca destinaţie sau punct de plecare ori tranzitează staţiunile montane de pe Valea Prahovei, Vatra Dornei, Petroşani şi Piatra Neamţ.
Astfel, biletele sunt mai ieftine cu 25 la sută pentru călătorii cu punct de sosire sau plecare într-una din aceste staţiuni montane.
Reducerea este valabilă de luni până joi, la clasa a doua.
De asemenea, la trenurile InterRegio care circulă pe Valea Prahovei pe rute între Sinaia – Braşov şi retur, în toate zilele săptămânii, biletele au reduceri cuprinse între 31 şi 56 la sută.

Cancerul bronhopulmonar este principala cauză de decese survenite în urma afecţiunilor oncologice în România, la fel ca pe plan mondial.
Cele mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că peste 11.500 de români au dezvoltat această patologie oncologică.
Fumatul reprezintă cel mai important factor de risc pentru cancerul bronhopulmonar, dar şi pentru cancer în general. Acesta este responsabil pentru circa 70% dintre decesele asociate cancerului de plămâni, respectiv 20% din totalul deceselor cauzate de cancer.

Alegerile locale din acest an vor avea loc pe 5 iunie.
Decizia a fost luată ieri de Guvern.
În cazurile de balotaj şi situaţiile în care se vor constata fraude electorale, un nou tur de scrutin va fi organizat pe 19 iunie.
Pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor locale din acest an, sunt prevăzute peste 350 milioane lei, fonduri asigurate de la bugetul de stat.

Premierul Dacian Cioloş a prezentat, ieri, un pachet de măsuri destinat combaterii sărăciei.
Printre obiectivele urmărite prin promovarea acestui plan de măsuri se numără creşterea ratei de ocupare a populaţiei cu vârste între 20 şi 64 de ani la 70% până în anul 2020 şi reducerea ratei părăsirii timpurii a şcolii la 11,3%.
Guvernul îşi propune, între altele, ca până în 2020 numărul persoanelor aflate în risc de sărăcie să scadă cu cel puţin 580.000 de persoane.
Pentru fiecare categorie de populaţie expusă riscului de sărăcie, Guvernul pregăteşte un set de 47 de măsuri ce va fi finanţat atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri europene.

Poliţele RCA vor avea o lege proprie.
Specialiştii Autorităţii pentru Supraveghere Financiară spun că legea va fi gata la sfârșitul acestei luni.
Astfel, asiguratorii vor fi obligaţi ca dosarele de daună şi plata către atelierele de reparaţii să fie făcute în cel mult 50 de zile. Reprezentanţii unităţilor spun că firmele de asigurări virează banii foarte greu şi dacă nu vor exista sancţiuni, legea nu va fi respectată.
Normele actuale prevăd ca plata despăgubirilor să fie făcută în maxim 15 zile de la finalizarea dosarului, iar reprezentanţii service-urilor susţin că nimeni nu respectă acest termen.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept