Știri 27 ianuarie 2016

Biserica Ortodoxă va cinsti sâmbătă pe Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur şi Grigorie Teologul.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși de la ora 8.30, Sfânta Liturghie, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța, zona Cireșica.
Duminică, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie de la ora 9, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Patriarhia Ierusalimului va proclama duminică, 31 ianuarie, canonizarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ.
Patriarhia Română va fi reprezentată la eveniment de către o delegaţie a Bisericii noastre condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Proclamarea oficială a canonizării Sfântului Ioan Iacob va avea loc la Mănăstirea Sfântul Cuvios Gheorghe de la Hozeva.
Cu acest prilej, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, împreună cu mai mulţi ierarhi, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
Hotărârea de proclamare a canonizării Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ a fost luată în şedinţa Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, din toamna anului 2015.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinţilor în 20 iunie 1992, sub numele de Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ, având zi de prăznuire 5 august, data trecerii sale la Domnul.

Doi foști episcopi protestanţi, patru pastori și enoriașii lor s-au botezat recent ca ortodocşi, în Filipine.
Astfel, zilele trecute, preoţii ortodocși ruși din zonă au avut ocazia sa boteze sute de foşti protestanți.
Taina Sfântului Botez a fost precedată de doi ani de cateheză.
Mai multe noi Botezuri în masă sunt aşteptate și în alte 29 de comunități filipineze, doar în cursul acestui an, în cadrul misiunii ortodoxe Ruse din Filipine.

Lipsa medicilor din scoli duce la alternative pe care sistemul trebuie sa le adopte pentru a veni in sprijinul elevilor.
În urma unui acord între Crucea Roșie Română și Ministerul Educației, profesorii pot face cursuri de prim-ajutor, iar după incheierea acestora să primească cinci credite.
Pentru a participa la cursuri dascalii trebuie sa achite suma de 200 de lei.
Diplomele vor fi eliberate de Ministerul Educatiei.
Potrivit legii, toate cadrele didactice care vor ieși cu elevii la orice fel de activitate extrașcolară, trebuie să stie sa acorde primul-ajutor.

Corupția este o problemă care îi macină pe români, arată un sondaj.
Mai puţin de o treime dintre respondenţi cred că Justiţia face dreptate cu adevărat, potrivit ultimului studiu realizat de IRES.
Aproape nouă din zece români cred că în România corupţia este insuportabilă.
Totodată, mai mult de jumătate dintre români sunt de părere că în România nu se poate vorbi despre egalitate de şanse.
Trei sferturi dintre cei chestionaţi apreciază că bogaţii din România nu s-au îmbogăţit prin metode cinstite şi acelaşi procent consderă că există prea multe categorii privilegiate de salariaţi sau pensionari.

Astăzi este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Marcarea acestei zile a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005.
Rezoluția îndeamnă statele membre să dezvolte programe educaționale care să prezinte generațiilor viitoare lecțiile Holocaustului, în scopul de a ajuta la prevenirea actelor de genocid.
Tema pentru acțiunile de comemorare organizate în 2016 este, potrivit ONU, “Holocaustul și demnitatea umană”.

Șoferii care circulă în această perioadă fără cauciucuri de iarnă riscă amenzi de peste două mii de lei.
Ninsorile nu au ocolit orașul Constanța în ultima perioadă, astfel că suprafața carosabilului a fost acoperită în repetate rânduri de zăpadă, iar uneori de polei.
Mulți șoferi constănțeni au recunoscut că și-au dotat autoturismele cu anvelope de iarnă de teama amenzilor.
În cazul în care conducătorii auto sunt surprinși circulând fără cauciucuri de iarnă, amenzile pot ajunge chiar și la 2.100 de lei, iar oamenii legii pot reține și talonul de înmatriculare al autoturismului.
Pentru cei care conduc mașini cu masa mai mare de 3.5 tone, responsabilitățile sunt mai mari.
La efectuarea controlului, oamenii legii vor urmări dacă anvelopele sunt inscripționate cu simbolurile corespunzătoare.

Localurile aflate în clădiri dezafectate sau cu risc de prăbușire raman fara autorizații.
Inspectorii primăriei Constanța i-au informat deja pe cei care au afaceri în astfel de clădiri că nu vor mai primi autorizație de funcționare.
Asta pentru că legea a fost modificată după tragedia din clubul Colectiv.
Multe din clădirile care găzduiau localuri în Piața Ovidiu au intrat în renovare capitală și asta pentru că proprietarii riscă să nu mai încaseze niciun ban de pe urma spațiilor deținute.
Constănțenii consideră că legea ar fi trebuit să intre în vigoare cu mai mulți ani în urmă, iar cei care dețin clădiri în paragină să fie obligați să le consolideze.
Multe dintre spațiile comerciale din piața Ovidiu au fost puse deja la vânzare.
Măsura extremă a fost luată de cei care nu își permit să facă investiții majore pentru restaurarea integrală a unei astfel de clădiri.

Un nou drog sintetic pune in pericol viata tinerilor.
Procurorii DIICOT au descins la Braşov la zeci de persoane suspectate că vând o substanţă letală din cauza căreia mai mulţi tineri au ajuns la spital.
Substanţele psihoactive au omorât deja doi oameni în Germania şi au îmbolnăvit zeci de persoane.
Membrii reţelei vindeau stupefiante care conţin o substanţă numită chimnaca.
Aceasta e destinată experimentelor chimice şi este strict interzisă consumului uman.
Reţeaua din Braşov îşi racola clienţii din rândul tinerilor de liceu şi le vindeau substanţele în locuri publice, în general în zona supermarketurilor şi a mall-urilor.
Substanțele psihoactive erau achiziționate prin intermediul unor site-uri din Marea Britanie, destinate experimentelor chimice, produsele fiind comercializate cu specificații clare de interdicție pentru consumul uman.

Starea emoțională a copiilor poate fi influențată de datoriile financiare ale părinților.
Unele tipuri de datorii, cum ar fi creditele ipotecare și creditele pentru educație, sunt legate de o mai consistentă bunăstare a copilului în timp ce datoriile negarantate precum cardurile cu sold creditor și facturile medicale restante sunt legate adesea de probleme de comportament ale copiilor, arată un studiu american.
Pe măsură ce datoria globală a familiei a crescut, la fel s-a întâmplat și cu problemele comportamentale ale copilului, iar acest lucru a variat în funcție de tipul de datorii.
Cercetătorii au analizat datele de pe un eșantion național de participanți recrutați de când erau copii în 1979, precum și de la copiii acestor subiecți, care au început să fie incluși în eșantion din 1986.
Întregul grup de subiecți a fost urmărit în cadrul acestui studiu până în anul 2008.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept