Știri 25 ianuarie 2016

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Bretanion, episcop al Tomisului.
Acesta este originar din Capadocia şi a fost probabil ucenic al Sfântul Vasile cel Mare.
A păstorit biserica tomitană între anii 360 şi 381 pe vremea împăratului Valens şi s-a remarcat prin refuzarea ereziei arianismului impusă de împărat.
Tot sfântul Bretanion a fost cel care a însoţit moaştele Sfântului Sava Gotul, cerute de Sfântul Vasile cel Mare.
Date istorice noi susţin că acest ierarh a încurajat viaţa ascetică monahală, şi a fost primul îndrumător important al sfinţilor Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea.
Sfântul Bretanion s-a mutat către Domnul în jurul anului 381.
Despre viaţa Sfântului Bretanion ne-a vorbit şi Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Episcopul Ortodox al Europei de Nord atrage atenția asupra traumelor provocate părinților și copiilor de către statul norvegian.
Aflat în vizită pastorală în mijlocul famililor Bodnariu și Nan, Preasfințitul Macarie Drăgoi avertizează asupra pericolului abordării strict instituționale a legăturilor familiale, abordări ce riscă să reducă relațiile din societate la proceduri administrative și date statistice.


Pe de altă parte, delegația de parlamentari români care a fost în Norvegia a concluzionat că în anumite preluări ale copiilor s-au înregistrat abuzuri din partea reprezentaților instituțiilor desemnate de statul norvegian, motiv pentru care este foarte posibil ca acești copii să revină în sânul familiei.
Cu toate acestea, relațiile diplomatice dintre România și Norvegia nu au fost lezate.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Serbiei și-a exprimat protestul în ceea ce privește eliminarea Orei de Religie.
Sfântul Sinod a reamintit Ministrului Educației, că îi slujeşte pe cetăţenii sârbi și că trebuie să țină cont de faptul că majoritatea sârbilor, 95%, este ortodoxă.
Educația religioasă este foarte importantă, iar sârbii au fost lipsiți de ea în timpul regimului totalitar.
Sfântul Sinod spune că elevii care frecventează Ora de Religie învață să aplice valorile umane, solidaritatea umană și respectarea drepturilor și libertăților omului.

Lucrările Sinaxei Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe au debutat vineri la Geneva.
Evenimentul se desfășoară la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy până miercuri, 27 ianuarie.
Printre temele abordate se numără diaspora ortodoxă,
Autocefalia, autonomia şi modul declarării acestora, dipticele, Calendarul comun, Impedimente la căsătorie, Rânduielile bisericeşti privind postul; Relaţiile Bisericilor Ortodoxe cu restul lumii creştine; Ortodoxia şi mişcarea ecumenică și Contribuţia Bisericilor Ortodoxe locale la promovarea idealurilor creştine ale păcii, libertăţii, frăţietăţii şi dragostei între popoare.
Prezent la eveniment, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a precizat faptul că Sfântul și Marele Sinod Panortodox din luna iunie a acestui an se va întruni în Creta (Grecia) şi nu în Constatinopol (Turcia), așa cum era stabilit până acum.

Cei care chinuie sau omoară animale ar putea primi pedepse de până la 7 ani de închisoare.
În prezent, legea prevede pedepse cuprinse între 3 luni şi un an, însă, după numeroasele cazuri mediatizate, Asociaţia Mişcarea Dreptate pentru Animale cere creşterea pedepsei.
Reprezentanţii Asociaţiei au lansat o petiţie, semnată de peste 10.000 de oameni, prin care a solicitat Parlamentului modificarea legii pentru protecţia animalelor, astfel încât cei care chinuie animale să fie pedepsiţi cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
În această categorie intră şi cei care organizează lupte între animale.
Proprietarii animalelor care nu le îngrijesc în mod corespunzător ar putea fi sancţionaţi cu amendă de la 3.000 la 10.000 de lei.

Fenomenele meteo extreme pot fi invocate pentru activarea clauzei de forţă majoră din contractele comerciale.
Pentru că transporturile rutiere şi feroviare, precum şi operaţiunile în porturi au fost blocate de vremea nefavorabilă, unele activităţi prevăzute în contracte nu s-au putut desfăşura.
Astfel, cei care se află în această situaţie, trebuie să notifice partenerul comercial şi să ceară Camerei de Comerţ locale avizul pentru activarea clauzei de forţă majoră.

Poluarea oceanelor şi mărilor cu deşeuri riscă să se intensifice în următoarele decenii.
Specialiştii prezenţi la Forumul Economic Mondial avertizează că, în anul 2050, masa materialelor plastice aruncate în oceanul planetar riscă să o depăşească pe cea totală a peştilor, fenomen ce ar afecta grav viaţa submarină.
Conform unui studiu, în doar câţiva ani, în apele oceanelor şi mărilor se va acumula o cantitate de opt milioane de tone de plastic.
Experții au explicat că, la fiecare 60 de secunde, în mări ajunge o cantitate de mase plastice echivalentă cu încărcătura unui camion de gabarit mare.
În anul 2014, în oceanul planetar erau deja peste 269.000 de tone de mase plastice.

Cei care doresc să se lase de fumat ar putea să își cumpere compensat plasturi cu nicotină și alte medicamente.
Ministerul Sănătății intenționează să facă achiziție publică pentru produsele respective, în acest an, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică.
Acesta prevede asigurarea unor stocuri adecvate şi continue de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale şi altele asemenea, necesare derulării programelor naţionale de sănătate publică.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept