Știri 18 ianuarie 2016

Episcopul Europei de Nord a luat atitudine în cazul copiilor preluați de statul norvegian.
Aflat în vizită pastorală în Norvegia, Preasfințitul Macarie Drăgoi a apreciat că este greu de înțeles cum anume separarea forţată de părinţi ar putea fi considerată drept măsură luată în interesul copiilor.


La rândul ei,Ambasada Norvegiei la București susține că luarea unui copil sub protecție reprezintă ultima măsură, niciodată prima.

Județul Constanța se află sub cod galben de ninsori și intensificări ale vântului.
Acesta este valabil până la ora 18.
Potrivit meteorologilor, în estul şi sud-estul ţării, ninsorile vor continua, dar vor fi în diminuare, însă vântul va mai prezenta intensificări cu viteze la rafală de 50…70 km/h, viscolind ninsoarea.
De asemenea, în următoarele zile, temperaturile vor continua să scadă, astfel că vremea va deveni geroasă în cea mai mare parte a ţării.

O mănăstire creștină din Ierusalim a fost vandalizată de extremiștii evrei.
Mănăstirea The Dormition Abbey din Oraşul Sfânt a fost vandalizată cu mesaje insultătoare scrise pe pereţii exteriori şi pe uşile de intrare.
Mesajele scrise cu grafitti în limba ebraică sunt de genul “Creştinii să meargă în iad”, “Ştergeţi numele bastardului” sau “Moarte ereticilor creştini, duşmanii Israelului”.
Autorităţile din Israel au comandat o investigaţie de urgenţă din partea poliţiei locale.
Se presupune că au fost mai multe persoane care au vandalizat locaşul de cult, datorită stilurilor diferite de scris.

Parlamentul din Tadjikistan a adoptat o lege care interzice părinților să își boteze copiii cu nume de obiecte sau animale sau care sunt “străine culturii și tradițiilor” lor.
Autoritățile vor alcătui o listă cu 10.000 de prenume, din care părinții să aleagă unul pentru bebeluși, pentru a li se elibera actul de naștere.
Președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, criticase anterior alegerea unor nume “triste sau înspăimântătoare” pentru copii, precum “Lup”, “Secure” sau “Mătură”.
În 2007, el și-a derusificat numele de familie și a înlocuit Rahmonov cu Rahmon, din respect față de tradițiile ancestrale ale fostei republici sovietice din Asia centrală, cu populație majoritar musulmană.

Niciun tânăr sub 25 de ani din Islanda nu mai crede că Universul a fost creat de Dumnezeu.
Așa arată un sondaj, potrivit căruia 94% dintre tineri spun că Universul a fost creat în urma evenimentului Big Bang.
Niciunul dinte respondenţi nu a bifat răspunsul: Dumnezeu a creat universul.
Dintre persoanele cu vârsta peste 55 de ani, doar 12% recunosc că sunt atei, iar mai mult de 40% dintre tineri au afirmat că sunt atei.

Curtea Supremă a Canadei a decis să permită sinuciderea asistată medical pe teritoriul întregii ţări, în anumite circumstanţe.
Hotărârea a fost luată după ce oficiali au confirmat că un pacient a fost deja ajutat să moară în provincia francofonă Quebec.
Curtea a anulat o interdicţie a sinuciderii asistate medical în februarie, plasând astfel Canada printre cele câteva ţări occidentale care au legalizat-o.
Hotărârea va intra în vigoare peste un an, pentru a oferi astfel timp Guvernului să creeze legislaţia necesară.

Copiii care împlinesc şapte ani înainte de 1 septembrie 2016 nu se mai pot înscrie direct în clasa întâi.
Ei trebuie să urmeze obligatoriu cursurile clasei zero, înainte de a intra în clasa întâi.
Măsura este prevăzută în proiectul de Metodologie de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2016 – 2017.
Astfel, părinţii copiilor care împlinesc şase ani până pe 31 august 2016 sunt obligaţi să îi înscrie pe cei mici la clasa pregătitoare.
Copiii care fac şase ani după această dată pot să fie înscrişi în clasa pregătitoare, dacă trec evaluarea psihosomatică.

Austria a suspendat acordul Schengen, după Norvegia, Suedia și Danemarca.
Astfel, toate persoanele care vor să intre în această țară trebuie să prezinte la graniță un act de identitate.
Cancelarul de la Viena a explicat că dacă Uniunea Europeană nu își poate securiza granițele externe, atunci statele membre trebuie să își consolideze singure securitatea la frontiere.
Decizia a fost provocată de valul de refugiați cu care se confruntă Austria de anul trecut.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a recomandat consumul de produse românești.
Pe de altă parte, ministrul speră ca investitorii străini să rămână în România și chiar să facă produse tradiționale românești.
El a mai spus că trebuie să încurajăm producția în România de produse agroalimentare.

Cursurile sunt suspendate astăzi integral în toate unitățile de învățământ preuniversitar din 7 județe și din Capitală, iar în alte 9 județe orele se desfășoară parțial.
În unităţile de învăţământ din judeţul Constanța au fost suspendate orele de curs, cu excepţia celor din municipiul Constanţa, Medgidia şi Mangalia.
Potrivit informațiilor transmise de inspectoratele școlare județene, măsura a fost luată din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.
Măsurile de recuperare a materiei vor fi stabilite de consiliile de administrație ale unităților de învățământ.

Roboții vor elimina peste cinci milioane de locuri de muncă până în 2020.
Conform unui studiu, acestea vor depăși cu mult cele două milioane de locuri de muncă create în urma noilor modificări de pe piața muncii.
Cele 15 economii acoperite de acest studiu acoperă aproximativ 65% din forța de muncă globală.
Două treimi din locurile de muncă preconizate să fie pierdute ar urma să dispară în sectoarele administrativ și office, pe măsură ce mașinile inteligente vor prelua o parte din sarcinile de rutină.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept