Știri 12 ianuarie 2016

Meteorologii anunță o răcire accentuată a vremii după data de 15 ianuarie.
În acest interval sunt estimate și precipitații în toate regiunile, la început sub formă de ploaie, ulterior predominând ninsorile.
În Dobrogea, după data de 13 ianuarie, va avea loc un proces de răcire, astfel încât, în jurul datei de 19 ianuarie, vremea va deveni rece, cu valori diurne ce nu vor mai depăși, în medie,—5 grade și temperaturi nocturne de aproximativ—9 grade.
Apoi, regimul termic va crește ușor și treptat, spre valori apropiate de cele normale climatologic la sfârșitul intervalului de prognoză, când se vor înregistra, în medie, zero grade pe timpul zilei și—6 grade noaptea.
Probabilitatea pentru precipitații, mixte la început, apoi predominant ninsori, va crește din data de 15 ianuarie, iar până pe 18 ianuarie cantitățile de apă vor fi mai însemnate.

Constănțenii care au restanțe la plata taxelor și impozitelor locale vor fi scutiți de o bună parte din penalizări, dacă achită suma restantă.
Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța informează contribuabilii că pot solicita anularea unei cote de 73,3% din majorările de întârziere aferente obligațiilor fiscale datorate bugetului local, restante la 30 septembrie 2015.
Facilitatea vine după ce Consiliul Local Constanța a adoptat o hotărâre în acest sens.

Aproape toate cerealele pentru micul dejun pun în pericol sănătatea copiilor.
Acestea conţin mai mult zahăr decât este recomandat în mod oficial pentru consumul celor mici, după cum arată un studiu realizat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România.
Specialiștii au verificat 73 de sortimente de cereale.
La 81% dintre produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs.
Specialiștii atrag atenţia asupra efectelor nocive ale zahărului asupra sănătăţii copilului, mai ales dacă aportul este mare încă din primii ani de viaţă.

Şoferii vor putea parca pe trotuar doar dacă lasă un spaţiu de doi metri pentru pietoni.
Așa prevede un proiect de lege iniţiat de senatorul Valeriu Todiraşcu.
Potrivit reglementărilor în vigoare, maşinile pot rămâne pe trotuar dacă rămâne liber un spaţiu de un metru.
Iniţiatorul consideră că acesta nu este suficient pentru persoanele cu handicap locomotor, pentru mamele cu copii în cărucior sau pentru intervenţiile pompierilor şi paramedicilor.
Iniţiativa legislativă se află în dezbatere publică pe site-ul Senatului.

Roșia Montană a fost declarată sit istoric de importanță națională.
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a semnat pe 30 decembrie ordinul de ministru de publicare a Listei Monumentelor Istorice pentru 2015.
Întreaga localitate Roșia Montană, din județul Alba, care se întinde pe o rază de 2 kilometri, a fost clasată ca sit în categoria A.
Ministrul a precizat că situl de la Roșia Montană a fost inclus pe lista sa de priorități, ceea ce ar urma să ducă la includerea zonei pe Lista Tentativă a României pentru Patrimoniul Universal UNESCO.

Tinerii între 16 și 23 de ani pot face cursuri gratuite de pilotaj și parașutism.
Aceștia se pot înscrie în următoarele trei săptămâni la cursurile organizate de Aeroclubul României.
Cei care nu au împlinit 18 ani au nevoie de acordul unui părinte.
Cursurile de pilotaj şi cele de paraşutism vor dura un an şi sunt gratuite.
După certificare, cei mai talentaţi vor putea participa la concursurile naţionale de profil.

Calendarul Evaluărilor Naţionale la finele claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a a fost stabilit de Ministerul Educaţiei şi publicat în Monitorul Oficial.
Primii care vor fi evaluaţi la finalul anului şcolar 2015-2016 vor fi elevii din clasa a VI-a.
Aceştia vor susţine proba la Limbă şi comunicare, pe 23 mai, iar pe 24 mai, la Matematică şi Ştiinţe ale naturii.
Apoi va urma evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a, în perioada 30 mai – 2 iunie.
Ultimii care vor fi evaluaţi sunt elevii din clasa a II-a, între 6 și 10 iunie.

63 la sută dintre familiile din România recurg la violența fizică împotriva copiilor în scop educativ.
Așa arată un studiu publicat, la sfârșitul anului trecut, de Fundația “Salvați Copiii”, potrivit căruia mai mult de jumătate dintre cazurile în care cei mici sunt abuzați, se petrec în mediul rural.
Deși mulți părinți susțin că vor doar să-și educe copiii prin bătaie, violența are de cele mai multe ori efectul contrar.
Psihologii spun că micuții pot deveni depresivi, au tulburări de atașament, regresie în comportament și dezvoltare sau pot fi, la rândul lor, agresivi.

Poliția Română a montat un nou sistem de camere radar pe DN1.
Astfel, polițiștii vor putea urmări și calcula viteza de deplasare pe întregul sector de drum acoperit de acestea.
Șoferii nu vor mai putea păcăli radarele prin alternarea ritmului de deplasare, deoarece calcularea vitezei se face fără folosirea undelor radar.
Noile camere vor ține cont exclusiv de timpul în care este parcursă distanța dintre ele.
Numărul exact de camere radar suplimentare montate pe DN1 este estimat în prezent la 59.
Densitatea acestora ar putea ajunge în viitor la 1 cameră/5 km, pe sectorul de drum dintre Bucuresti și Azuga.

Taxa de autostradă va fi introdusă de anul viitor.
CNADNR a anunțat că șoferii vor fi obligați să plătească minim 1,75 de euro pentru fiecare 100 de kilometri parcurși, dacă vor să circule pe autostrăzile București-Pitești și București-Constanța.
Potrivit unor surse din Ministerul Transporturilor, taxarea va fi introdusă după finalizarea lucrărilor de reabilitare a celor două autostrăzi.
Valoarea reparațiilor pentru A1 și A2 este estimată la circa 200 de milioane de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept