Știri 9 ianuarie 2016

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti.
Acesta s-a născut în anul 1816, în satul Calapodeşti, astăzi în judeţul Bacău şi a primit din botez numele de Alexandru.
La vârsta de 20 de ani şi-a părăsit familia şi a mers la Mănăstirea Căldăruşani, unde a fost tuns în monahism şi a primit numele de Alipie.
După doi ani a plecat la Muntele Athos, s-a aşezat la Schitul românesc Lacu, apoi patru ani a trăit în Mănăstirea Esfigmenu, în nordul Sfântului Munte.
După o vieţuire de aproape 20 de ani în Muntele Athos, Cuviosul Antipa, s-a reîntors în Moldova pentru a strânge ajutoare în vederea terminării lucrărilor de zidire a Schitului românesc Prodromu.
În anul 1865 s-a aşezat la Mănăstirea Valaam, iar după 17 ani de aspră vieţuire, în ziua de 10 ianuarie 1882, Cuviosul Antipa a trecut la cele veşnice şi a fost înmormântat în gropniţa Mănăstirii Valaam.
Sfântul Antipa de la Calapodeşti este singurul român athonit prăznuit de Biserica Ortodoxă Română, Biserica Ortodoxă Rusă şi Sfântul Munte Athos.
Sfântul Cuvios Antipa a fost trecut în rândul sfinţilor de către Biserica Ortodoxă Română în anul 1992.

Biserica Ortodoxă se va afla mâine în duminica după Botezul Domnului.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți de la ora 8, paraclisul Sf. Ioan Botezătorul al schitului Mereni din județul Constanța.
Parohia Sf. Haralambie va asigura transportul gratuit al credincioșilor.
Luni, Biserica Ortodoxă va cinsti pe Sf. Cuvios Teodosie cel Mare, Începătorul vieții de obște.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului îşi va cinsti ocrotitorul spiritual.
Astfel, Ierarhul nostru va săvârşi de la ora 8.30, Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept