Știri 5 ianuarie 2016

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat Sf. Liturghie și slujba de sfințire mare a apei la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
De la ora 14, Ierarhul nostru va fi prezent la schitul „Prodromița”, situat lângă localitatea Hârșova, schit ce are ca hram secundar „Botezul Domnului”.
De aici se va pleca în procesiune la malul Dunării, unde va fi săvârșită slujba de Sfinţire Mare a apei.
Apoi ierarhul va arunca 3 cruci în apa Dunării, iar un grup de tineri curajoși le va recupera.
Mâine, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.45 Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, apoi de la ora 11.45, cei prezenți vor merge în procesiune până pe faleza Cazinoului, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia Slujba de Sfinţire Mare a apei, la sfârșitul căreia arhiepiscopul va arunca 3 cruci în apele mării.
Apoi, de la ora 15, va fi prezent la inaugurarea debarcaderului din orașul Ovidiu.
Tot mâine, de la ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Techirghiol.
Joi, Ierarhul nostru va săvârși de la ora 8.30 Sf. Liturghie la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța, zona Pod Butelii.

ANM a emis o informare meteorologică de ninsori, precipitații mixte și polei pentru toată țara.
Aceasta se află în vigoare până la ora 12.
În intervalul menţionat, aria ninsorilor va fi din nou în extindere şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării.
Acestea vor fi în general slabe cantitativ, iar în Oltenia şi Muntenia stratul de zăpadă nou depus va mai putea atinge pe arii restrânse 10 cm.
În Dobrogea şi trecător în sud-estul Munteniei precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune polei.

 

Patru noi elemente au fost adăugate pe tabelul periodic al elementelor chimice.
Acestea au fost descoperite de oameni de știință ruși, americani și japonezi și au fost adăugate de către Uniunea Internațională de Chimie Pură și Aplicată, din Zurich.
Elementele 113, 115, 117 și 118 au îndeplinit criteriile pentru a fi adăugate pe tabelul periodic al elementelor chimice, fiind astfel primele elemente adăugate din 2011 în prezent.
Potrivit specialiștilor, noile elemente completează cel de-al șaptelea rând al tabelului.

Indemnizaţia de şomaj pentru persoanele care au cel puţin un an de cotizare ar putea creşte cu aproximativ 100 de lei.
Potrivit unui proiect de lege iniţiat de şapte parlamentari, impactul bugetar va fi de 120 de milioane de lei pe an.
Majorările prevăzute de proiectul de lege presupun creşterea de la 375 la 450 de lei indemnizaţia pentru persoanele care au cel puţin un an stagiu de cotizare.
Persoanele care nu au avut un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ vor beneficia de o majorare de la 250 de lei la 300 de lei pe lună.

Facturile la apă şi canalizare vor fi mai mici de luna aceasta pentru constănțeni.
RAJA a anunţat că, de la 1 ianuarie 2016, aplică noile cote TVA pentru apă potabilă şi canalizare.
În conformitate cu prevederile noului Cod Fiscal, nivelul cotei TVA scade de la 24 la sută la 9 la sută pentru apa potabilă şi de la 24 la 20 la sută pentru canalizare.
Astfel, tariful pentru apă potabilă scade de la 5,07 lei pentru un metru cub la 4,46 lei/mc, iar tariful de canalizare, de la 4,50 lei/mc la 4,36 lei/mc.

Pensiile au fost majorate de luna aceasta.
Potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii decembrie, valoarea punctului de pensie se majorează cu 5 la sută.
Astfel, punctul de pensie crește la 871,7 lei de la 830,2 lei, cât a fost anul trecut.

De luna viitoare, familiile defavorizate vor primi 50 de lei pe lună pentru a-şi duce copiii zilnic la grădiniţă.
Astfel, pentru fiecare copil se vor acorda tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună, ce vor putea fi folosite de părinţi pentru a cumpăra mâncare, haine şi rechizite.
Concret, se propune stimularea părinţilor să-şi aducă la grădiniţă copiii, iar acestora le sunt oferite tichete sociale condiţionate de prezenţa zilnică a celor mici la cursuri.
Potrivit Ministerului Muncii, vor exista aproximativ 111.000 de beneficiari ai stimulentului educaţional.
Legea intră în vigoare de la data de 31 ianuarie.

Bugetarii nu vor beneficia de tichete de masă, tichete cadou, vouchere de vacanţă şi premii în acest an.
Aşa reiese dintr-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial, aceasta fiind, o prelungire a situaţiei din 2015.
De asemenea, persoanele care lucrează la stat nu vor primi nici ajutoare sau indemnizaţii la încetarea activităţii, iar munca suplimentară este compensată numai cu timp liber corespunzător.

Persoanele fără venituri vor plăti asigurări de sănătate din acest an.
Conform noului cod fiscal, aceste persoane vor plăti 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună. Excepție fac elevii, studenții sau cei aflați în întreținerea unei persoane asigurate.
Prevederea se aplică și celor care nu au venituri timp de șase luni.

Oamenii nu se comportă rațional în ceea ce privește propria lor sănătate.
Aceasta este părerea unui psiholog german, pe baza experienței sale profesionale.
El a constatat că cei mai mulți oameni nu cred că este adevărat că ar putea să adauge cinci ani vieții lor dacă atunci când au 20 și ceva de ani încep să facă jogging și să se preocupe de o alimentație sănătoasă.
Mai mult, psihologul consideră comportamentul legat de sănătate drept foarte dependent de cele mai recente tendințe. Astfel, dietele bazate pe grupele sanguine, stilul de viață vegan și altele asemenea nu pot fi explicate rațional, ele doar fiind la modă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept