Știri 4 ianuarie 2016

Biserica Ortodoxă va prăznui miercuri Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia mâine de la ora 5.45 Sf. Liturghie, urmată la ora 8, de slujba de sfințire mare a apei, la catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
La ora 9, vor fi umplute cu agheasmă cele 150.000 de sticluțe.
De la ora 10, ierarhul Tomisului va fi prezent la penitenciarul Poarta Albă, unde le va împărți deținuților Aghiasmă Mare.
Apoi de la ora 14, Ierarhul nostru va fi prezent la schitul „Prodromița”, situat lângă localitatea Hârșova, schit ce are ca hram secundar „Botezul Domnului”.
De aici se va pleca în procesiune la malul Dunării, unde va fi săvârșită slujba de Sfinţire Mare a apei.
Miercuri, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.45 Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, apoi de la ora 11.45, cei prezenți vor merge în procesiune până pe faleza Cazinoului, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia Slujba de Sfinţire Mare a apei, la sfârșitul căreia arhiepiscopul va arunca 3 cruci în apele mării.
Apoi, de la ora 15, va fi prezent la inaugurarea debarcaderului din orașul Ovidiu.
Tot miercuri, de la ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Techirghiol.
Joi, Ierarhul nostru va săvârși de la ora 8.30 Sf. Liturghie la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța, zona Cora Brătianu.

Marea Britanie continuă cruciada anticreștină.
Imaginea evanghelistului Ioan, pictată inițial pe unul dintre zidurile gării din Rochester, Marea Britanie, a fost eliminată pe motiv că “ofensează valorile multiculturale”.
Decizia a stârnit controverse și a indignat-o chiar pe autoarea operei, care provine dintr-o familie musulmană.
Consternat de această decizie a fost și episcopul de Rochester, care și-a amintit că, în urmă cu câteva săptămâni, în Regatul Unit a fost interzis un spot publicitar care cuprindea rugăciunea Tatăl Nostru sub același pretext, de a nu-i ofensa pe necreștini.

Trenurile CFR circulă în condiții de iarnă.
Traficul feroviar este deschis pe toate magistralele de cale ferată, însă circulația trenurilor este adaptată la condiții meteo nefavorabile.
Pasagerii sunt rugați ca înainte de plecarea la drum să se informeze telefonic la Gara CFR din localitatea de plecare pentru informații actualizate despre mersul trenului cu care intenționează să călătorească.

Salariul minim va crește la 1.250 de lei de la 1 mai 2016.
Comparativ cu anul trecut, de la 1 mai, salariul de bază minim brut pe ţară va crește cu aproximativ 19%, astfel încât salariul lunar net al unui salariat care nu are persoane în întreținere va fi de 917 lei.
De majorarea salariului de bază minim brut vor beneficia circa 1.132.000 angajați.

Programul “Prima casă“ va continua și în acest an.
Potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern, a fost alocat un plafon total de garantare în valoare de 1,5 miliarde de lei.
Din acest plafon total, suma de 200 de milioane de lei va fi eliberată ca urmare a rambursărilor creditelor la scadență sau anticipate, a lichidării creditelor acordate inițial în cadrul programului în vederea acordării de garanții pentru achiziționarea sau construirea unei noi locuințe.

Codul Rutier ar putea fi modificat.
Iniţiativa legislativă ar trebui să descurajeze comportamentul conducătorilor auto care sunt agresivi şi care sunt predispuşi la a provoca accidente rutiere.
O altă modificare este că se va trece la şase clase de sancţiuni, nu cinci aşa cum sunt în prezent.
Punctul de amendă este 105 lei, iar de la 1 mai va fi de 125 de lei.
Proiectul noului Cod Rutier se află în dezbatere publică până pe 20 februarie, după care va fi votat de Senat.

Cardul de sănătate ar putea deveni obligatoriu şi la urgenţe.
Potrivit CNAS, excepţie fac asiguraţii în stare foarte gravă sau în comă.
Cardul ar urma să fie utilizat la externare, după ce pacientul a fost tratat.
Astfel, pacientul se poate prezenta la urgenţe doar cu cartea de identitate, urmând ca, la externare, cineva apropiat să-i aducă la spital cardul de sănătate pentru validarea serviciului medical.

Uniformele ar putea redeveni obligatorii.
Este vorba despre o iniţiativă legislativă care va impune o ținută decentă.
Modelele uniformelor şi semnele distinctive ar urma să fie stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, împreună cu consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinţilor şi cu consultarea reprezentanţilor elevilor.
În cazul elevilor care provin din familii cu venituri reduse, vor fi introduse burse de ajutor sociale pentru achiziţionarea acestor uniforme.

Anul 2016 a venit cu mai multe taxe şi accize eliminate.
Totodată, noul an a început cu reduceri de preţuri la produse şi servicii în urma scăderii cotei TVA la 20%, iar în unele cazuri la 9% şi chiar 5%, cu reducerea impozitului pe dividende la 5%, dar a adus şi scumpiri la impozitele pe locuinţe şi terenuri.
Taxa de lux a dispărut, iar Guvernul a eliminat acciza suplimentară pentru autoturismele cu motoare mai mari de 3.000 centimetri cubi.
Acciza pentru o maşină cu motor de 3,2 litri era de peste 15.000 de lei.
Cresc în schimb accizele la ţigări, iar fumătorii vor plăti cu 10 bani în plus pe fiecare pachet de ţigări.
Rămân neschimbate accizele la carburanţi auto, care ar trebui să scadă cu 40 de bani pe litru, însă în 2017.

Anul 2016 a fost proclamat Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.
Acesta a fost declarat în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din perioada 28-29 octombrie 2014.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat importanța religiei ca lumină pentru înțelegerea universului şi a vieţii, ca dar al lui Dumnezeu, pentru a promova valorile familiei, dreptății, păcii, solidarităţii, înțelegerii și comuniunii între oameni.
Valorile oferite de educaţia religioasă sunt reper spiritual esenţial şi liant existenţial între toate cunoştinţele dobândite prin studiul celorlalte discipline școlare.
De asemenea, este importantă comemorarea Sf. Antim Ivireanul, deoarece el este un creator de limbă liturgică și de literatură oratorică.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept