Știri 11 decembrie 2015

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi de la ora 17, slujba Vecerniei la biserica Sf. Spiridon din cartierul Inel II.
Mâine, de la ora 8.15, Ierarhul nostru împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi Sf. liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Ap. Petru şi Pavel.
După sf. liturghie, va fi oficiată slujba de Te Deum cu ocazia aniversării zilei de naştere a Înaltpreasfinţitului Teodosie.
Apoi, de la ora 12.30, ierarhul nostru va lua prânzul cu 150 de persoane de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Constanța și totodată va oferi o masă caldă și pentru 100 de bătrâni de la Centrul de Îngrijire și Asistență din Poarta Albă.

Duminică Biserica Ortodoxă se va afla in duminica a 28-a după Rusalii sau a Sfinților Strămoși.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8:45, Sf Liturghie Arhiereasca la Catedrala Arhiepiscopală Sf Ap Petru și Pavel din Constanța.
Apoi, de la ora 14, Ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu la Biserica Nașterea Sf Ioan Botezătorul din Eforie Sud.

Constănțenii sunt invitați la un concert caritabil de Crăciun.
Evenimentul se va desfășura duminică, de la orele 18, la biserica Sf. Vasile cel Mare din Constanța, din zona Inel 2, în prezența IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Concertul va fi susținut de Grupul bizantin Sf. Vasile cel Mare, dirijat de protopsalt profesor Marian Bostan.
Invitat va fi corul Belcanto al Școlii gimnaziale nr. 39, Nicolae Tonitza, dirijat de Ierodiacon Profesor Calinic Savin.
Fondurile rezultate din această acțiune vor fi donate pentru doi copii cu grave probleme de sănătate.

Constanța este unul dintre cele mai mari orașe ale țării care nu are supraveghere video în intersecții.
Potrivit autorităților locale, aceasta ar fi utilă atât pentru fluidizarea traficului, cât și pentru siguranța cetățenilor.
Această problemă a fost pusă în discuție în mai multe rânduri, de-a lungul anilor, dar nu a fost încă finalizată.
Pentru aplicarea măsurii este nevoie de aprobarea masterplanului, studierea documentelor de finanțare de la BERD și de organizarea licitațiilor.

Posturile de radio și televiziune din România ar putea fi obligate să difuzeze Imnul Național.
Potrivit unei propuneri legislative, acesta va fi difuzat integral în fiecare zi de la ora 7.00.
Inițiativa are ca scop întărirea sentimenului național și al respectului față de însemnele naționale.
Inițiatorul proiectului, parlamentarul Bogdan DIaconu, a arătat că este un lucru firesc ca un stat național unitar să își afirme pe toate căile conștiința de sine și valorile sale.

Folosirea făcliilor sau a lumânărilor la teatru, operă, în restaurante sau cluburi a fost interzisă.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a emis, ieri, un comunicat în atenţia organizatorilor de concerte, spectacole, întruniri, desfăşurate în aer liber sau în interiorul construcţiilor în care au loc evenimente cu public numeros.
În comunicat se arată că pentru spectacole desfăşurate în interiorul construcţiilor, pentru situaţia în care spaţiile sunt încadrate în categoria sălilor aglomerate, este obligatorie obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a construcţiei.
Documentaţia tehnică în vederea emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu se va depune obligatoriu cu cel puţin 30 de zile înainte de realizarea evenimentului la sediul ISU.

Compania Petrom a ieftinit din nou motorina şi benzina comercializate în staţiile proprii cu 5 bani pe litru.
Preţurile carburanţilor au coborât la minimele ultimilor ani.
Scăderile vin pe fondul prăbuşirii preţului la petrol.
Preţurile benzinei şi motorinei sunt direct legate de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere şi de cursul de schimb leu-dolar.
În ultimele luni, barilul a coborât de la 65 la 40 de dolari, iar cursul de schimb a rămas relativ constant.

Ministerul Educaţiei ar putea să finanţeze şi grădiniţele private acreditate.
Banii ar urma să fie alocaţi, în primă fază, pentru lunile septembrie-decembrie 2015.
Legea Educaţiei spune că finanţarea urmează copilul, indiferent dacă acesta învaţă în unităţi de stat sau private.
Grădiniţele private ar putea primi sume între 300 şi 600 de lei per copil, pentru ultimele luni din acest an.
Dacă grădiniţele private vor primi finanţare pentru tot anul, fiecărui preşcolar i-ar reveni lunar circa 300 de lei.
În grădiniţele, şcolile şi liceele private acreditate din România învaţă peste 45 de mii de copii.

Marea Britanie nu mai este o țară creștină și trebuie să inceteze sa se mai arate astfel.
Aceasta susţine un raport al unei comisii preocupate de locul religiei în societatea modernă, care a provocat o reacție furioasă din partea Bisericii Angliei.
Comisia prezidata de fostul judecător, Baroneasa Butler-Sloss, implicand lideri religioși din toate credințele, solicită ca viața publică din Marea Britanie sa fie în mod sistematic de-creștinată.
Raportul a provocat un val de furie, fiind condamnat de către miniștrii Cabinetului, ca o “greseala serioasa”, iar Biserica Angliei a declarat că pare să semene a “deturnare” din partea umaniștilor.

De anul viitor, amenzile vor fi primele datorii care se achită la bugetul local.
Potrivit noului Cod de procedură fiscală, care modifică ordinea de stingere a obligațiilor fiscale, amenzile vor trebui plătite înaintea taxelor pentru clădiri și mașini.
În prezent, contribuabilii pot alege ce tipuri de datorii plătesc mai întâi la bugetele locale.
Ineficiența colectării amenzilor a dus la reintroducerea plății lor cu prioritate, în noul Cod de procedură fiscală.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia reacționează împotriva legalizării concubinajului.
Acesta a făcut o declarație specială cu privire la planurile guvernului elen de extindere a legii “privind coabitarea libera” pentru cuplurile de același sex.
Cu această ocazie, Sfântul Sinod a subliniat angajamentul sau continuu față de poziția exprimată în proclamaţia “Familia și societatea modernă”, lansată în anul 2013.
În declarație, Sfântul Sinod a declarat că Biserica se bazează, atunci când respinge noile forme alternative ale “familiei”, pe respectul pentru valoarea persoanei umane, care stă la baza teologiei ortodoxe, parte din valoarea fundamentală a Constituției Elene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept