Știri 9 decembrie 2015

Biserica Ortodoxă va cinsti sâmbătă pe Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia vineri de la ora 17, slujba Vecerniei la biserica Sf. Spiridon din cartierul Inel II.
Sâmbătă, de la ora 8.15, Ierarhul nostru împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi Sf. liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Ap. Petru şi Pavel.
După sf. liturghie, va fi oficiată slujba de Te Deum cu ocazia aniversării zilei de naştere a Înaltpreasfinţitului Teodosie.
Apoi, de la ora 12.30, ierarhul nostru va lua prânzul cu 150 de persoane de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Constanța și totodată va oferi o masă caldă și pentru 100 de bătrâni de la Centrul de Îngrijire și Asistență din Poarta Albă.

Muzeul de Artă din Constanța va găzdui un recital vocal-instrumental cu scop umanitar.
Acesta se va desfășura mâine, de la orele 17 și va fi susținut de prof. univ. dr. Bianca Manoleanu, conf. univ. dr. Remus Manoleanu și de corul elevilor de la Seminarul Teologic Dionisie Exiguul din Constanța.
Evenimentul este organizat în beneficiul Centrului pentru copiii abuzați, ridicat la Techirghiol de Parohia Sf. Mina din Constanța, cu binecuvântarea IPS Teodosie și cu sprijinul autorităților locale și al credincioșilor.

Constănțenii sunt invitați la un concert caritabil de Crăciun.
Evenimentul se va desfășura duminică, de la orele 18, la biserica Sf. Vasile cel Mare din Constanța, din zona Inel 2.
Concertul va fi susținut de Grupul bizantin Sf. Vasile cel Mare, dirijat de protopsalt profesor Marian Bostan.
Invitat va fi corul Belcanto al Școlii gimnaziale nr. 39, Nicolae Tonitza, dirijat de Ierodiacon Profesor Calinic Savin.
Fondurile rezultate din această acțiune vor fi donate pentru doi copii cu grave probleme de sănătate.

Astăzi este Ziua Internaţională Anticorupţie.
Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei a stabilit în anul 2003 ca data de 9 Decembrie să fie Ziua Internaţională Anticorupţie.
România s-a alăturat astfel celorlalte state în prevenirea şi combaterea corupţiei, deoarece aceasta are un impact major asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor.
Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, pentru că subminează instituţiile şi valorile democratice şi atentează la ordinea socială.

România ocupă locul 16, din 70 de ţări evaluate la nivel mondial, în ceea ce priveşte competenţele de limbă engleză pe care le au locuitorii şi modul în care aceştia reuşesc să le pună în practică.
La alcătuirea clasamentului au participat aproximativ 1 milion de persoane.
Pe primul loc la nivel european este Suedia, urmată de Olanda, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Slovenia, Germania, Portugalia, România şi Belgia.
Studiul arată existenţa unei corelaţii reale între cunoaşterea limbii engleze şi diverşi indicatori, precum venituri mai mari sau calitatea vieţii mai bună.

Guvernul britanic face apel la măsuri urgente, la nivel mondial, pentru reducerea utilizării antibioticelor în tratarea animalelor de fermă, întrucât medicamentele ameninţă sănătatea umană.
Potrivit unui raport, peste jumătate din cantitatea de antibiotice, folosită în lume, este administrată animalelor.
În Statele Unite, 70% dintre antibiotice sunt consumate de animale, iar 30% de oameni.
În unele ţări, se adaugă antibiotice în hrana animalelor, pentru a preveni infecţiile şi pentru a accelera creşterea în greutate. Utilizarea excesivă a antibioticelor creează superbacterii, precum germenul E.Coli rezistent la antibiotice.

Autobuzele de pe liniile 5-40 şi 102P circulă, de astăzi, până la Complexul Expoziţional de la intrare în staţiunea Mamaia.
Măsura a fost luată pentru a asigura transportul constănţenilor la Orăşelul Copiilor.
Potrivit directorului general al RATC Constanţa, Ovidiu Tănase, autobuzele care vor ajunge la Complexul Expoziţional vor circula între orele 9 şi 22.

Timbrul de mediu ar putea fi înlocuit în curând cu un impozit anual.
Asta prevede un proiect de lege potrivit căruia, cuantumul impozitului se va stabili la achiziționarea mașinii, în funcție de emisiile de noxe, și va crește în fiecare an.
Noul impozit va menține regula conform căreia suma de plată este calculată în funcție de emisiile de noxe ale mașinii, însă față de actualul timbru de mediu nu va mai avea o reducere în funcție de vechimea ei.

Durata concediului paternal a fost prelungită.
Plenul Senatului a aprobat o propunere legislativă prin care se extind atât perioada de acordare a concediului paternal de la 5 la 10 zile lucrătoare cât și perioada în care părintele poate solicita acest concediu, de la 8 săptămâni la două luni.
Concediul paternal se acordă, la cerere, în primele două luni de la nașterea copilului, justificat cu certificatul de naștere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiționarului.

Cozonacii de pe piață nu sunt autentici.
Din analiza etichetelor a reieşit că în cozonacul industrial se regăsesc şi ingrediente precum: spărtură de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de zer, conservanţi, coloranţi, emulsifianţi și stabilizatori.
De asemenea, conţinutul de cacao la produsele analizate variază între 0,5 şi 2%.
Astfel, potrivit specialiștilor ANPC, niciunul din produsele analizate nu respectă reţeta tradiţională a cozonacului.
Consumatorii sunt sfătuiţi ca în această perioadă să fie mult mai atenţi la locurile de unde achiziţionează atât produsele alimentare tradiţionale specifice sărbătorilor, cât şi jucăriile pentru cadourile copiilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept