Știri 7 decembrie 2015

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş.
Aceasta a trăit la începutul secolului 13 în oraşul Târnovo din Bulgaria.
De mică s-a arătat a fi iubitoare de oameni şi milostivă aşa încât îşi dădea hainele şi mâncarea celor săraci.
Însă faptele ei bune au mâniat aşa de tare pe tatăl ei încât acesta o bătea adeseori.
Odată însă, pe când copila avea 12 ani, tatăl s-a mâniat aşa de tare încât a aruncat cu toporul spre ea şi a omorât-o pe loc.
Prin minune dumnezeiască, sfânta a dorit ca trupul ei să fie dus în cetatea domnească de la Curtea de Argeş.
Astfel, în timpul domnitorului Radu cel Mare, sfintele moaşte au fost aduse în biserica domnească de la Argeş, iar în anul 1517 ele au fost aşezate în mânăstirea de la Curtea de Argeş, ctitoria domnitorului Neagoe Basarab.
Numele Sfintei Filofteia se traduce prin sintagma „iubitoare de Dumnezeu”.
Cu prilejul acestei sărbători, Biserica Ortodoxă a dat dezlegare la peşte.

Guvernul nu taie finanțarea cultelor religioase.
Proiectul de buget pentru anul viitor prevede creșteri salariale pentru culte, ca o recunoaștere a rolului social important al acestora.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit premierului Dacian Cioloş pentru înţelegere şi sprijin față de Biserică și a subliniat faptul că Biserica va sprijini eforturile Guvernului României pentru îmbunătățirea educației și a calității actului medical din spitale.
La rândul său, Premierul Dacian Cioloş l-a asigurat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel că Guvernul României va asigura finanțare pentru proiecte de investiții importante şi pentru lăcașurile de cult aflate în construcție.

Astăzi se împlinesc 50 de ani de la retragerea sentințelor de excomunicare reciprocă dintre Biserica Ortodoxă și Biserica Romano Catolică.
La 7 decembrie 1965, Patriarhul Ecumenic Atenagoras și Papa Paul al 6-lea au susținut o declarație comună prin care anulau sentințele de excomunicare reciprocă dintre cele două Biserici din anul 1054, adică actele juridice ale Marii Schisme.
Cu acest prilej, Papa Francisc a declarat că relațiile dintre catolici și ortodocși ar trebui să fie mereu inspirate de iubire fraternă și s-a referit la actualul Patriarh de Constantinopol, Bartolomeu, cu apelativul “dragul patriarh ecumenic”.
Conform Agerpres, presa internațională a comentat că, deși relațiile Romei cu Constantinopolul sunt actualmente foarte strânse, apropierea este mai dificilă cu celelalte Biserici, în special cu cea mai numeroasă, Biserica Ortodoxă Rusă.

Mai multe zone din Constanţa vor rămâne fără apă potabilă.
Pentru realizarea unor lucrări de extindere a conductelor de distribuţie a apei de pe străzile Badea Cârţan şi Cişmelei, va fi întreruptă furnizarea apei potabile mâine, în intervalul orar 09.00- 16.00.
Vor fi afectaţi consumatorii din perimetrul delimitat de străzile Badea Cârţan – Ştefăniţă Vodă – Soveja – Tomis, Aleea Orhideelor, precum și perimetrul delimitat de străzile Cişmelei – Aleea Lotus și Suceava.

Bugetarii nu vor primi nici anul viitor tichete de masă, vouchere de vacanță, prime și ore suplimentare, tichete cadou sau indemnizații la ieșirea la pensie sau trecere în rezervă.
Potrivit unui proiect de lege, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, aceste prime nu se vor acorda din cauza riscurilor de deviere existente pe bugetul din 2016.
De asemenea, pentru contracararea riscului de deviere, sunt necesare măsuri precum creșterea absorbției fondurilor europene, o eficiență sporită în colectarea taxelor și a impozitelor, în reducerea evaziunii fiscale dar și îmbunătățirea structurii cheltuielilor publice.

Zeci de români mor zilnic din cauza afecțiunilor induse de fumat.
Președintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălțan a declarat că aproximativ 70 de români mor zilnic din cauza afecțiunilor provocate de fumat.
Profesorul a subliniat că 80% din cancerele pulmonare se fac prin expunere la fumat și 20% din cauza poluării.
Acesta a mai semnalat că 75% din cazurile de cancer pulmonar sunt depistate în stadii avansate și devin inoperabile.

CFR Călători introduce în circulație Trenurile Zăpezii.
De duminică, 13 decembrie, aceste trenuri vor face legătura cu principalele stațiuni montane din țara noastră, Valea Prahovei, Vatra Dornei, Piatra Neamt sau Petrosani.
Biletele vor fi cu 25 la sută mai ieftine.

Expunerea îndelungată la un semnal wireless poate afecta sănătatea pe termen lung.
Agenţia Britanică de Sănătate a confirmat faptul că semnalele Wi-Fi au un impact negativ asupra ratei de creştere a oamenilor şi plantelor.
Astfel, expunerea la semnalul Wi-Fi pe termen lung poate provoca oboseală cronică, dureri de urechi şi pierderea concentrării, dureri de cap frecvente şi severe sau insomnii.
Specialiștii ne sfătuiesc să oprim aparatul Wi-Fi atunci când mergem la culcare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept