Știri 3 decembrie 2015

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani.
Acesta s-a născut în anul 1730 în satul Săliştea Sibiului, şi încă din tinereţe a dorit viaţa monahală.
Din cauza persecuţiilor contra ortodoxiei din Transilvania, în anul 1750 a plecat la Muntele Athos, la Mânăstirea Vatoped, unde devine preot şi ucenic al Sfântului Paisie Velicicovski.
În anul 1763 s-a întors în Moldova, unde a vieţuit pe rând la mânăstirile Dagomirna, Secu şi Neamţ.
În anul 1781, mitropolitul Grigorie al 2-lea al Ţării Româneşti l-a chemat pe Cuviosul Gheorghe ca stareţ al Mânăstirii Cernica, pentru a revigora viaţa monahală de aici după tipicul Sfântului munte Athos.
Datorită realizărilor deosebite de la Cernica, Cuviosul Gheorghe a primit mai târziu şi stăreţia mânăstirii Căldăruşani.
Astfel, a păstorit cele două mânăstiri până la mutarea sa către Domnul din data de 3 decembrie a anului 1806 şi a fost înhumat la Mânăstirea Cernica.
În anul 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotărât canonizarea cuviosului stareţ Gheorghe de la Cernica.

Asociația Părinți Pentru Ora de Religie solicită ca disciplina „educație pentru sănătate” sau „educație sexuală” să rămână opțională, după modelul orei de religie.
Potrivit reprezentanților APOR, trebuie de la început făcută distincția între educația pentru sănătate și „educația sexuală”, promovată insistent în ultimii ani de unele curente și organizații cu tentă ideologică.
Astfel, ei resping modelul „educației sexuale” hedoniste, cu accent pe explicarea mijloacelor de protejare contra sarcinii și care exclude moralitatea din intimitate.
Totodată, familia trebuie să-și păstreze rolul de formator principal al caracterului copiilor.
Punctul de vedere al asociației a fost remis administrației prezidențiale, ca urmare a participării la dezbaterea „Educația pentru Sănătate” găzduită de Președinția României pe 26 noiembrie.

Programele creștine vor fi scoase din grilele televiziunilor de stat din Elveția.
Acestea au invocat motive de criză.
Liderii Bisericilor creștine din țară au luat poziţie și au avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă desfiinţarea programelor religioase din mass-media, asupra oamenilor.

Sistemul de informații cu privire la vizele Schengen a devenit deplin funcţional.
Autoritățile naționale din domeniul securității vor putea să prevină, detecteze și investigheze amenințările teroriste și alte delicte grave.
Tuturor solicitanților unei vize Schengen care au vârste de peste 12 ani li se vor lua amprentele digitale și li se va face o fotografie digitală.
Datele biometrice vor fi stocate timp de cinci ani.
Sistemul a fost creat în 2011 și contribuie la prevenirea traversării ilegale a granițelor, dar permite totodată procesarea mai rapidă a cererilor de vize.

Telefoanele mobile și tabletele distrug creierul.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România lansează campania naţională de informare şi conştientizare a consumatorilor, intitulată „S.O.S. poluarea electromagnetică”.
Deşi există dovezi ştiinţifice despre aceste efecte negative asupra sănătăţii, incertitudinea este menţinută prin studii contradictorii, iar normele sanitare de emisie a antenelor sunt extrem de permisibile.
Specialiștii au observat o creştere continuă a multor tipuri de cancer, independent de cele apărute din cauza tutunului sau de creşterea populaţiei, pe care mulţi dintre aceştia o consideră că este direct proporţională cu creşterea nivelelor câmpurilor electromagnetice.
Oamenii de ştiinţă avertizează că cele mai expuse categorii de persoane sunt copiii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă, persoanele suferinde de maladii imunodepresive și cele cu hipersensibilitate la radiaţiile electromagnetice.

Victimele violenței domestice au la dispoziţie o linie telefonică gratuită unde pot primi consiliere non-stop.
Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi a lansat primul call-center naţional pentru aceste persoane.
Numărul la care pot apela persoanele agresate este 0800/500.333, la care operatorii vor răspunde non-stop.
Aceştia vor direcţiona victimele către 42 de echipe de intervenţie, interinstituţionale şi multidisciplinare, înfiinţate la nivelul celor 41 de judeţe şi al municipiului Bucureşti.

Tarifele la electricitate şi gaze vor scădea anul viitor.
Preţul energiei electrice va scădea de la 1 ianuarie 2016 cu aproximativ 5 %, în timp ce pentru gazele naturale consumatorii casnici vor plăti mai puţin de la 1 iulie 2016.
Totodată, reprezentanţii ANRE au anunţat că racordările la reţeaua de distribuţie gaze naturale vor dura maxim 90 de zile.

Persoanele infectate cu HIV sunt cele mai expuse riscului de discriminare în România.
Un studiu arată că 63,7% dintre acestea nu se simt în siguranță. 48% se simt afectați de atitudinea celor din jur, iar 29,2% au primit insulte și injurii.
De asemenea, 24,2% au fost refuzați în cadrul serviciilor medicale.
Statisticile oficiale din România arată că, pentru ultimul an, 41,7% din cazurile nou-depistate cu HIV sunt tineri cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani.

Tichetele-cadou în valoare de cel mult 150 de lei nu vor mai fi impozitate, de anul viitor.
Modul de impozitare a cadourilor oferite de companii salariaţilor va fi modificat de la 1 ianuarie 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal.
În prezent, tichetele-cadou sunt se impozitează cu 16%.
Sunt neimpozabile doar cadourile date în beneficiul copiilor cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului, precum şi al angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept