Știri 25 noiembrie 2015

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfânta mare Muceniţă Ecaterina.
Aceasta s-a născut în anul 294 într-o familie nobilă unde a primit o educaţie aleasă.
S-a convertit la creştinism, motiv pentru care a fost arestată şi dusă la judecată înaintea autorităţilor romane, pe vremea împăraţilor prigonitori Diocleţian şi Maximian.
Datorită înţelepciunii de care a dat dovadă, a reuşit să demonstreze superioritatea credinţei creştine împotriva filosofiei păgâne greceşti și a reuşit să convertească la Hristos pe mulţi învăţaţi ai timpului.
Pentru aceasta, a fost chinuită cu cruzime şi, în cele din urmă, a fost condamnată la tăierea capului.
Sfintele sale moaşte se află în mânăstirea închinată ei, de pe Muntele Sinai, din Egipt.

Biserica Ortodoxă va cinsti luni, pe Sf. Ap. Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia vineri de la ora 17, Taina Sf. Maslu la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Ovidiu.
Aici vor fi aduse de la biserica Sf. Nectarie din Constanța, moaștele Sfinților Nectarie, Gheorghe, Teodor Tiron, Trifon și Luca al Crimeii.
Sâmbătă, ierarhul nostru va săvârși sfânta liturghie arhierească, de la ora 8, la mănăstirea Călugăreni.
Duminică, IPS Teodosie împreună cu IPS Aleksei, Arhiepiscop de Bălți și Ananiev va săvârși, de la ora 7:30 slujba de sfințire a bisericii din satul Rariștea, comuna Ion Corvin.
Luni, în ziua cinstirii Sfântului Apostol Andrei, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu alți 10 ierarhi din țară și străinătate, va săvârși de la ora 9 Sf Liturghie Arhierească la mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, cu prilejul hramului.
După slujbă va fi lansată cartea: Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei-25 de ani de vatra monahală neîntreruptă scrisă de arhimandrit Cosma Mitu si Ionut Druche.

Catedrala Mântuirii Neamului este o construcție avansată ce trebuie finalizată.
Aceasta este opinia Patriarhiei Române care și-a exprimat punctul de vedere în ceea ce privește necesitatea continuării finanțării construirii Catedralei Mântuirii Neamului.
Astfel, acesta este un vechi proiect de peste 130 ani, care în prezent, a devenit o realitate şi poate fi finalizat până în anul 2018.
De asemenea, toate catedralele şi bisericile mari construite după anul 1990 în alte orașe ale României au primit sprijin financiar de la bugetul central sau de la bugetele locale, potrivit Constituției României.
Autorităţile Statului român au înţeles necesitatea construirii Catedralei Mântuirii Neamului ca necesitate practică, dar şi ca simbol al demnității şi unității naţionale prin adoptarea în unanimitate a Legii Catedralei.
Viitoarea Catedrală va fi un obiectiv arhitectural şi turistic important pentru Bucureşti, singura capitală europeană care nu are încă o Catedrală reprezentativă pentru credinţa majorității locuitorilor săi.
Potrivit Patriarhiei, după cum sume importante de bani au fost alocate pentru Biblioteca Naţională, Teatrul Național şi Arena Națională, deși nu toți cetăţenii le frecventează, tot astfel este justificat şi sprijinul financiar de la Stat pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Constănțenii sunt invitați la un concert de muzică patriotică.
Acesta se intitulează ’’Sus Inima Români!’’ și va fi susținut de Corala bărbătească ortodoxă Armonia, dirijată de Arhid. Ion Iulian Dumitru împreună cu Fanfara Militară a Forțelor Navale Române, dirijată de Colonel Cornel Ignat.
Evenimentul se va desfășura luni, 30 noiembrie, de la orele 18, la Casa de Cultură din Constanța.
În aceeasi seară vor fi vernisate expozițiile: Peștera Sfantului Apostol Andrei in imagini de epoca, organizata de teologul Ionut Druche si Pestera Sfantului Andrei in ochii copiilor, organizata de profesor Mădălina Oana Sfetcu.
Intrarea va fi liberă.

Astăzi este Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.
În anul 1999, Adunarea Generală a ONU a proclamat ziua de 25 noiembrie ca zi a luptei împotriva violenţei asupra femeilor.
Zilnic, în întreaga lume, femeia este victimă a violenţei atât fizice cât şi psihice sub diferite forme de la agresiune verbală şi violenţă domestică şi până la mutilare şi tortură.
Cu această ocazie, la nivel mondial sunt organizate manifestări pentru prevenirea şi stoparea acestui fenomen.

Laserele de jucărie provoacă leziuni extrem de grave.
Managerul Spitalului de Oftalmologie, Monica Pop, spune că în ultima perioadă s-au înmulțit pacienții cu leziuni oculare definitive şi incurabile.
De vină ar fi „proiectarea în ochi” a luminii provocate de aceste lasere de jucărie.
Medicul recomandă părinţilor să evite achiziţia unor asemenea jucării.

Proiectul de lege privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise, pe care Parlamentul României trebuia să-l voteze astăzi, a fost scos de pe ordinea de zi.
Acesta prevedea ca patronii, care nu respectă legea, să primească amenzi de până la 15.000 de lei și închiderea definitivă a unității.
Astfel, odată ce această lege trece de Parlament, nu se va mai putea fuma în baruri, cafenele sau cluburi.

Mai mult de un sfert dintre copiii din Europa sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială.
Potrivit unui raport Eurostat, ponderea celor aflați în această situație este cea mai mare în România, de 51%.
Datele din raport au fost date publicității de Biroul de Informare al Parlamentului European în Romania, ieri, când deputații europeni au votat o rezoluție ce îndeamnă țările UE să stimuleze eforturile de combatere a sărăciei în rândul copiilor și a inegalităților sociale.
Aceștia mai recomandă ca statele membre să garanteze copiilor acces la educație gratuită și de calitate.

Autobuzele RATC vor circula în regim de week-end de 1 Decembrie.
Regia de transport în comun anunţă călătorii că excepţie va face linia 3B care va circula cu doar două curse pe zi, la orele 6.00 şi 18.00.
Chioşcurile de abonamente ale RATC Constanţa vor fi deschise pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, în program 9.00-17.00, cu excepţia punctului de lucru din Gară, care va fi deschis între orele 6 şi 21.

Toți bugetarii vor avea salarii majorate cu 10%, de la 1 decembrie.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede această creștere.
Iniţial, ordonanța de urgență emisă de fostul guvern se referea doar la majorarea salariilor din sănătate cu 25%.
Actului normativ i s-a adus însă o modificare, în sensul creşterii salariilor tuturor bugetarilor cu 10%.
Singura condiție care trebuia îndeplinită era ca aceştia să nu mai fi beneficiat în cursul anului de alte majorări.

Procedura de aplicare a amnistiei fiscale legate de penalităţile de întârziere a fost publicată în Monitorul Oficial.
Astfel, toţi românii datori la stat, persoane fizice sau juridice, pot cere ştergerea datoriilor.
Totodată, românii care nu şi-au achitat dările la stat până la 30 septembrie 2015, vor putea cere Ministerului Finanţelor să le anuleze penalităţile şi o parte din dobânda datorată.
Condiţia pentru a nu plăti penalităţile este să îşi achite toate datoriile până în luna martie a anului viitor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept