Știri 23 noiembrie 2015

Ortodocşii români îl cinstesc astăzi pe Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea.
Acesta a trait în timpul domniei voievodului Matei Basarab şi a domnitorului Constantin Brâncoveanu.
De tânăr a fost tuns călugăr la Schitul Iezerul-Vâlcea, un schit retras, unde a primit numele Antonie.
Apoi, cu binecuvântarea egumenului, s-a retras la viaţă pustnicească în Muntele Iezerul din apropiere, prin anul 1690.
Pentru viaţa sa curată, sfântul a primit de la Dumnezeu darul înainte-vederii şi al vindecării.
Cuviosul Antonie s-a mutat la Domnul, înainte de anul 1714 şi a fost înmormântat de egumenul Schitului Iezerul.
Pentru viaţa şi nevoinţele sale, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât în anul 1992, ca el să fie aşezat în rândul sfinţilor.
Sfintele Moaşte ale Cuviosului Antonie au fost aşezate în Biserica Schitului Iezer, iar o particică din Sfintele sale Moaşte se află şi la Schitul Darvari din Bucureşti.

Biserica Ortodoxă va cinsti miercuri pe Sfânta mare Muceniţă Ecaterina.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine de la ora 23.30 Sf. Liturghie la biserica „Sf. Mare Muceniţa Ecaterina” din cartierul constănţean Tomis Plus-Boreal.
De asemenea, Ierarhul nostru va oficia vineri de la ora 17, Taina Sf. Maslu la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Ovidiu.
Aici vor fi aduse de la biserica Sf. Nectarie din Constanța, moaștele Sfinților Nectarie, Teodor Tiron, Trifon și Luca al Crimeii.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Irineu, a declarat că deși războaiele reprezintă răul, Biserica binecuvântează războaiele de apărare.
Acesta a mai afirmat că “Biserica se va apăra cu toate forțele, dacă cineva va încerca să-i ia ceva prin intermediul forței”.
Afirmațiile Patriarhului Serbiei au fost făcute în contextul în care patrimoniul Bisericii din Kosovo este în pericol de a fi preluat de către forțele separatiste de la Priștina, acțiune la care Serbia și Biserica se opun.
UNESCO a respins cererea Kosovo de a fi admisă în cadrul acestei organizații, ceea ce ar fi însemnat că toate clădirile de patrimoniu de pe teritoriul provinciei separatiste ar fi aparținut Priștinei.

Cinematografele din Marea Britanie refuză să difuzeze un spot publicitar dedicat rugăciunii “Tatăl nostru”.
Potrivit Arhiepiscopului de Canterbury, Justin Welby, acestea au refuzat să difuzeze un spot publicitar al Bisericii Anglicane, de teamă să nu ofenseze o parte a publicului.
Reclama, cu durata de un minut, în care mai multe persoane, recită “Tatăl nostru”, ar fi trebuit să fie difuzat începând din 18 decembrie, înainte de noul film din seria “Star Wars”.
Reprezentații care gestionează publicitatea pentru aceste lanțuri de cinematografe, au declarat că nu acceptă spoturi publicitare cu conținut politic sau religios.

Papa Francisc consideră că preoţii trebuie evaluaţi psihic şi fizic.
Suveranul Pontif a explicat că anumiţi preoţi sunt nevrotici şi înspăimântători și că devine suspicios atunci când are de-a face cu candidaţi la preoţie extrem de pioşi.
Declaraţiile Papei au fost făcute în cadrul unui seminar despre iniţierea în preoţie, pe care Suveranul Pontif l-a susţinut la Vatican.
Potrivit Papei Francisc, unele persoane care sunt atrase de o carieră clericală nu sunt foarte stabile, prin urmare creează probleme în sânul bisericii dacă nu sunt îndepărtate.

Constănţenii riscă să rămână fără căldură şi apă caldă la iarnă, dacă îşi plătesc cu întârziere facturile la întreţinere.
Reprezentanţii RADET spun că subvenţia plătită în avans de primărie nu este suficientă pentru asigurarea funcţionării în regim continuu a producătorului de energie termică.
Astfel, dacă abonaţii nu îşi achită facturile la timp, Regia de termoficare nu-şi va putea achita obligaţiile către CET, care la rândul său, va avea restanţe la Congaz.
RADET mai spune că va întrerupe furnizarea energiei termice către consumatorii care au fost somaţi să îşi achite debitele şi nu s-au conformat.

Aproape jumătate dintre adulţii de peste 45 de ani vor dezvolta prediabet.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii olandezi, aceasta este o afecţiune ce constă într-un nivel ridicat al glicemiei, care precede adeseori apariţia diabetului.
Prediabetul, denumit uneori metabolism alterat al glucozei, nu prezintă simptome clare, însă persoanele cu glicemii mai mari decât cele normale, relevate în urma unor teste sanguine, ar trebui să fie testate pentru diabet o dată la unul sau doi ani.
Autorii studiului au precizat că toţi oamenii ar trebui să adopte diete sănătoase şi să practice exerciţii fizice cu regularitate pentru a-şi reduce riscul de diabet.

UNICEF a lansat un program dedicat copiilor cu părinţi aflaţi la muncă în străinătate.
Este vorba despre o linie telefonică şi de o platformă online prin care se oferă consultanţă juridică şi psihologică.
Potrivit statisticilor oficiale, peste 70 de mii de copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate.
UNICEF a estimat însă că numărul real este mult mai mare şi că se apropie de 350 de mii.

Persoanele fizice și cele juridice care doresc să achiziționeze o mașină nouă prin Programul RABLA se pot înscrie la dealeri sau reprezentanțe auto până luni, 30 noiembrie.
Pe lângă tichetul de 6.500 de lei, anul acesta s-au acordat și Ecobonusuri.
Cel mai mare ecobonus este de 2.500 de lei la cumpărarea unei mașini electrice, urmează cel de 1.500, iar ultima clasă de stimulente este de 750 de lei.
Pentru înscrierea în Programul RABLA vechimea mașinii pentru casat trebuie să fie de cel puțin opt ani.

Polițele RCA se vor scumpi de la 1 ianuarie.
O directivă europeană se va aplica, de anul viitor, companiilor de asigurări cu un volum anual de prime de peste 5 milioane de euro, ceea ce va marca o creștere a tarifelor RCA la valori care vor conduce la o scădere a numărului de asigurați.
Reprezentanții Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România se declară nemulțumiți de lipsa reglementărilor din acest domeniu din ultimii opt ani, ce a dus piața RCA în pragul colapsului.
Ei cer guvernanților intervenția de urgență pentru fixarea valorilor RCA la niveluri suportabile în România.
Oficialii instituției atrag atenția că în final asigurarea RCA va deveni mai scumpă decât autovehiculul asigurat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept