Știri 20 noiembrie 2015

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Grigorie Decapolitul.
Acesta s-a născut în jurul anului 780, la Irinopolis din Asia Mică, din părinţi ortodocşi devotaţi.
S-a nevoit mult cu postul şi rugăciunea, a biruit toate cursele nevăzuţilor diavoli şi s-a învrednicit de darul facerii de minuni şi al înaintevederii.
Sfântul Grigorie s-a mutat la Domnul pe 20 noiembrie 842, la Constantinopol.
Moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul se păstrează întregi la Mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfântul Mucenic Dasie.
Originar din Durostorum, era soldat creştin în armata romană, cantonat în oraşul Axiopolis lângă Cernavodă, pe malul drept al Dunării.
Numele Dasius este de origine geto-dacică şi înseamnă „miel“.
Pătimirea sa este legată de sărbătoarea păgână Saturnalia, închinată zeului grec Cronos, al timpului, adoptat de romani cu numele Saturn.
Pentru că și-a mărturisit credinţa şi a refuzat să jertfească idolilor, Sfântul Dasie a fost martirizat, într-o zi de vineri, 20 noiembrie, a anului 304.

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 8.30 Sf. Liturghie a hramului paraclisului mănăstirii Capidava.
La ora 13.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cernavodă, iar seara va participa la Festivalul internațional de muzică „I. D. Chirescu”, desfășurat la Casa de cultură din Cernavodă.
Pe parcursul celor două zile de desfășurare a festivalului vor participa 12 coruri laice și bisericești, printre care se numără și coralele Arhiepiscopiei Tomisului „Armonia”, „Teodoxa” și Grupul bizantin „Sf. Vasile cel Mare”.
Duminică, de la ora 8.30, Ierarhul nostru va oficia slujba sfintei liturghii la mănăstirea Colilia, ce are hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

O icoană a Maicii Domnului de la mănăstirea Secu va sosi astăzi la Constanța.
Aceasta va ajunge la ora 17 și va rămâne spre închinare, în Biserica Sfântul Haralambie, din zona Boema, până miercuri seară.
Icoana Maicii Domnului este acoperită cu argintul de pe vechea icoană făcătoare de minuni oferită Mănăstirii Secu de Domnitorul Vasile Lupu în anul 1647.

Astăzi este Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului.
În data de 20 noiembrie 1989 a fost semnată Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului.
În România, Convenţia a fost ratificată la 28 septembrie 1990 iar prevederile acesteia au stat la baza elaborării Legii cu privire la protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Această zi are ca scop sensibilizarea opiniei publice asupra dreptului fundamental al copiilor.

Noi locuri de parcare au fost amenajate în Constanța.
Este vorba despre zona complexului comercial de pe strada Unirii, au fost reabilitate parcările, aleile și trotuarele din Complexul Km 4-5 și Complexul Poarta 6.
Luna aceasta, angajații Confort Urban lucrează la refacerea tramei pe străzile Pandurului, Lahovari și Portiţei, dar și pe bulevardul Aurel Vlaicu.

Duminică va avea loc comemorarea teologului si avocatului Ion Dinu.
Cu acest prilej, de la ora 09:30 va fi săvârșită Sfânta Liturghie la biserica din Adamclisi, urmată de Slujba Parastasului și
simpozionul „Ion Dinu, personalitate marcantă a vieţii spirituale şi culturale dobrogene în secolul XX”.
La eveniment vor lua cuvântul preotul paroh Ştefan Corleancă, Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuţ Druche și Directorul Liceului „Jean Dinu” din Adamclisi, Valentina Crişan.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului și are loc la împlinirea a 50 de ani de la moartea teologului şi avocatului Ion Dinu.

Indicele de îmbătrânire a populației României s-a dublat.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, ponderea categoriei de vârstă de peste 65 este mai numeroasă, iar cea de 0 – 64 ani, cu 0,3% mai mică.
Indicele de îmbătrânire demografică s-a degradat accelerat începând cu anii’ 90.
In 1992, existau 48,7 persoane de peste 65 de ani la 100 de copii sub 15 ani.

Un somon modificat genetic a fost autorizat pentru consum în Statele Unite ale Americii.
Decizia este anunţată după ani de controverse legate de acest pește, căruia i-a fost injectată o genă pentru a crește mai repede.
FDA a concluzionat că societatea “îndeplineşte condiţiile de reglementare necesare pentru autorizare, inclusiv ca alimentul provenit din pește să fie sigur pentru consum.
Somonul AquAdvantage nu va putea fi crescut decât în bazine închise, în două locaţii din Canada și în Panama.
Aceasta autorizaţie “nu permite ca somonul modificat genetic să fie conceput și crescut în SUA”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept