Știri 11 noiembrie 2015

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Mina, făcătorul de minuni.
Acesta este originar din Egipt şi a trăit în secolul al III-lea, în timpul împăraţilor romani Diocleţian și Maximian.
A slujit în armata romană şi apoi s-a retras în pustie pentru a se dedica rugăciunii şi pentru a fugi de închinarea la idoli, la care erau obligaţi soldaţii.
Pentru că şi-a mărturisit credinţa în Hristos, Sfântul Mina a fost supus la chinuri cumplite şi în cele din urmă decapitat.
În evlavia populară, Sfântul Mina este cunoscut şi ca sfântul ajutător în pagube şi pierderi materiale.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși mâine de la ora 7, slujba de sfințire a bisericii din satul Lanurile, urmată de Sfânta Liturghie arhierească.
Biserica Ortodoxă va cinsti vineri pe Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie va săvârși de la ora 9, Sfânta Liturghie la biserica Sf. Mare Mc. Gheorghe din cartierul Palazu Mare, unde se află moaștele Sf. Ioan Gură de Aur.
După slujbă, vor fi premiați copiii participanți la concursul de creație ’’Sf. Ioan Gură de Aur, oratorul model și învățătorul înțelept.’’
Apoi, de la ora 14.30, medici din cadrul Spitalului Județean Constanța vor vorbi despre importanța postului.
Sâmbătă, Ierarhul nostru va oficia de la ora 8, Sf. Liturghie la Mănăstirea Sf. Ap. Filip din localitatea Adamclisi, cu prilejul hramului.

Legea care interzice fumatul în spațiile publice a trecut de Comisia de Sănătate.
Dacă va fi votată, legea va interzice fumatul în toate spațiile publice închise, cu excepția penitenciarelor de maxima siguranţă si zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale unde vor fi amenajate spatii destinate exclusiv fumătorilor.
Votul decisiv le aparţine deputaţilor, camera fiind for decizional în acest caz.

Premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis este Dacian Cioloș.
Fostul comisar european pentru Agricultură a spus că îşi doreşte o echipă care să fie deschisă spre societate, urmând ca, zilele următoare, să prezinte oamenii cu care va lucra în noul Guvern.
Conform procedurii, după ce Dacian Cioloş îşi va pregăti echipa de miniştri, va trebui să se prezinte în faţa Parlamentului pentru a obţine votul de încredere.

Asociația Salvați Copiii a lansat o campanie de reducere a mortalităţii infantile.
Proiectul „Fiecare Copil Contează” îşi propune diminuarea cu 15% a mortalităţii infantile şi a mortalităţii copiilor sub cinci ani.
Prin acest proiect se derulează acţiuni menite să combată cauzele previzibile ale deceselor, printr-o componentă majoră de informare şi educare, atât în rândul viitoarelor mame, cât şi la nivelul fiecărei comunităţi.
În România există zeci de secţii de nou-născuţi în care copiii născuţi înainte de termen mor pentru că nu există suficiente incubatoare.

Traficul rutier este restricționat pe podul de la Agigea până duminică.
Astfel, este permisă exclusiv circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 5 tone.
Excepţie fac autovehiculele destinate transportului de persoane şi a celor cu regim de circulaţie prioritară, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni de urgenţă.

O linie telefonică gratuită a fost deschisă pentru consilierea și sprijinirea vârstnicilor.
“Telefonul vârstnicului” poate fi apelat gratuit la 0800.460.001, iar apelurile sunt preluate de operatori specializați în asistență socială.
Numărul poate fi apelat de luni până vineri, între orele 08.00 și 20.00, iar în zilele de weekend, vârstnicii vor primi consiliere din partea voluntarilor special pregătiți.
Conform unui studiu, aproximativ 1.500.000 de vârstnici din România sunt astăzi afectați de singurătate.

Majorarea pensiilor pentru aleşii locali a fost aprobată tacit în Camera Deputaţilor.
Aceștia vor beneficia de indemnizația specială în limita a trei mandate, aceasta putând fi cumulată cu orice tip de pensie din sistemul public.
Banii provin din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale.
Totodată, Ordonanța de urgență care permitea migrația aleșilor locali a fost respinsă de Comisia juridică a Senatului.
Ca urmare, consilierii locali care au trecut de la un partid la altul îşi vor pierde mandatele, iar primarii şi preşedinţii de Consilii Judetene revin în situaţia anterioară aplicării actului normativ.
Senatul este camera decizională în ambele cazuri.

Salariile bugetarilor ar putea creşte cu 10% de la 1 decembrie.
Amendamentul a trecut de comisia de Sănătate şi Muncă din Camera Deputaţilor.
Acest amendament a fost făcut la proiectul privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului prin care salariile personalului din sistemul public sanitar se măresc cu 25% începând cu 1 octombrie 2015.
Proiectul de lege a fost adoptat anterior de Senat și va fi votat în plenul Camerei Deputaților.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept