Știri 9 noiembrie 2015

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, din Eghina.
Acesta este unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi în Biserica Greciei, şi unul dintre cei mai mari teologi ai începutului de secol XX.
S-a născut în anul 1846 şi a fost, pe rând, profesor de religie, arhimandrit, consilier patriarhal, Mitropolit onorific de Pentapole, director al unei şcoli teologice din Atena şi întemeietor al Mănăstirii Sfânta Treime din insula Eghina.
S-a mutat către Domnul pe data de 8 noiembrie 1920, în urma unei boli canceroase, iar după douăzeci de ani, sfintele sale moaşte, care izvorau mir, au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire şi binecuvântare.
În anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia şi Patriarhia de Constantinopol, l-au canonizat ca sfânt, cu zi de prăznuire pe 9 noiembrie, urmare a numeroaselor minuni care se făceau la moaştele sale.

Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi și pe Sfinţii Mucenici străromâni Claudiu, Castor, Sempronian şi Nicostrat.
Aceștia au pătimit în timpul împăratului Diocleţian și au primit Botezul creştin de la Episcopul Chiril al Antiohiei.
Fiind sculptori renumiţi, au fost obligaţi să realizeze statuia zeului Asclepios.
Pentru că au refuzat, au fost supuşi la chinuri după care au fost puşi în sicrie de plumb şi aruncaţi în râul Sava.

Arhiepiscopia Tomisului, împreună cu parohia „Sfântul Ierarh Nectarie”, organizează, astăzi, de la ora 17.00, la Casa de Cultură din Constanța, un concert caritabil.
Acesta va fi susținut de orchestra de muzică populară „Plai străbun” din Chișinău (condusă de Timotei Tregubencu) și Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de arhid. dr. Ion Iulian Dumitru).
Toți banii dăruiți de către spectatori vor fi donați copiilor din Centrul „Fair Play” din Constanța.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși în această seară de la ora 22, slujba de târnosire a bisericii Parohiei satului Moșneni din comuna 23 August, urmată de sfânta liturghie.
Miercuri, Biserica Ortodoxă va cinsti pe Sfântul Mare Mucenic Mina, făcătorul de minuni.
Cu acest prilej, ierarhul nostru va săvârși Sfânta liturghie arhierească de la ora 8:30 la biserica Sf. Mina din parcul Tăbăcărie.

Planetariul din Constanța s-a redeschis astăzi.
Acesta a fost complet renovat, la 46 de ani de la deschidere.
Aparatura și mobilierul au fost înlocuite, iar spațiul în care au loc demonstrații a fost recondiționat.
Amintim că la sfârșitul lunii august, a fost achiziționat un nou videoproiector, care oferă imagini mult mai clare decât vechiul aparat analogic, vechi de 20 de ani.

Taxele și impozitele locale din Constanța vor stagna și în 2016.
Proiectul de hotărâre a Consiliului Local privind taxele și impozitele locale pentru 2016 nu prevede modificări față de 2015 în ceea ce privește cuantumul taxelor.
Locuitorii pot să consulte documentul pe site-ul Primăriei, pe site-ul Serviciului Public de Impozite și Taxe sau la sediile SPIT.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept