Știri 4 noiembrie 2015

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine de la ora 8.30, Sf. Liturghie la biserica Sf. Ioan Botezătorul din Constanța.
Slujba este prilejuită de împlinirea a 40 de ani de la sfințirea bisericii din zona Pod Butelii.
Apoi, Ierarhul nostru va participa la simpozionul intitulat Rezistența Bisericii sub totalitarismul comunist.
Vineri, IPS Teodosie va oficia de la ora 8.30, Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din localitatea Topraisar.
Aici vor fi aduse de la Catedrala Arhiepiscopală moaștele Sf. Pantelimon care vor rămâne în biserică până duminică.
Sâmbătă, de la ora 7, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși slujba de sfinţire mare a bisericii Sf. Nectarie din localitatea constănțeană Zorile.

Constănțenii sunt invitați la o nouă conferință.
Tema o constituie ’’Mărturii despre suferinţele românilor basarabeni deportaţi în Siberia’’.
Evenimentul se va desfășura mâine, de la orele 17, la Curtea Brâncovenească.
Invitată de onoare va fi scriitoarea Margareta Spânu-Cemârtan,
unul dintre supravieţuitorii calvarului deportărilor, fiind printre basarabenii ridicaţi pe 6 iulie 1949.
Intrarea va fi liberă.

Săptămâna aceasta se desfășoară la Constanța cea de-a treia ediție a Caravanei „Dialoguri la țintă”.
Mai multe detalii despre acest proiect aflăm de la organizator, președintele Asociației Generației de Azi, Cristian Tănase.


Caravana „Dialoguri la țintă” se desfășoară până pe 15 decembrie, în mai multe oraşe din ţară.

Constănțenii sunt invitați la spectacolul de operetă ’’Lăsați-mă să cânt’’.
Acesta va avea loc sâmbătă, de la orele 18, la Casa de Cultură din Constanța, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Libretul este compus de Erastia Sever, Liliana Delescu și Viorel Cosma, iar pregătirea muzicală și acompaniamentul la pian aparține lui Mihai Murariu.
Spectacolul este regizat de Mădălina Ștefania Radu, iar maestrul de cor va fi Ștefan Voicu.
Organizatorii sunt Stephanie Events și Arhiepiscopia Tomisului.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la slujbele de înmormântare a două persoane decedate în clubul Colectiv.
Este vorba despre Claudiu Petre și Maria Ion.
Totodată, patriarhul României a oficiat ieri dimineață o slujbă de pomenire a celor trecuţi la Domnul în urma incendiului de vineri noapte.
Patriarhii Irineu al Serbiei și Neofit al Bulgariei au transmis mesaje de condoleanțe poporului român.
La rândul său, Papa Francisc și-a exprimat “apropierea spirituală” față de rudele victimelor și față de întreaga naţiune română.
Potrivit celui mai recent bilanţ, 32 de persoane au murit, iar alte peste 130 sunt spitalizate în urma incendiului produs vineri seara în Clubul Colectiv din Bucureşti.

Premierul Victor Ponta a demisionat, împreună cu tot Guvernul României.
Decizia vine în urma evenimentelor din ultima perioadă.


Totodată premeierul Victor Ponta a precizat că supărarea și suferința oamenilor nu trebuie instrumentate politic în jocuri de putere.


Reamintim că peste 25.000 de oameni au protestat seara trecută în Capitală, unde au cerut demisia primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone și a Guvernului.

Guvernul renunţă la majorarea salariilor din ANAF, Ministerul Finanţelor, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice.
Potrivit unui comunicat al executivului, creşterea cu 22% a salariilor pentru personalul din aceste instituţii a fost anulată prin abrogarea prevederilor ordonanţei de rectificare a bugetului de stat pe 2015.
Din acest motiv, activitatea direcţiilor de finanţe din mai multe oraşe din ţară şi din Bucureşti a fost blocată ieri din cauza unor proteste spontane ale angajaţilor.

Lucrările la digul de larg al Portului Constanța au fost finalizate.
Proiectul a constat în extinderea cu 1.050 de metri a digului de larg.
Pentru prelungirea digului de larg s-au folosit aproximativ 16.000 de elemente prefabricate de beton de diferite tipuri.
Potrivit unui comunicat al Administrației Porturilor Maritime Constanța, valoarea proiectului este de peste 610 milioane de lei.

Modelele de subiecte pentru examenele naționale de Evaluare și Bacalaureat au fost postate pe site-ul Ministerului Educației.
În cazul Evaluării Naționale, elevii de clasa a 8-a pot descărca modelele de subiecte pentru disciplinele Limba și literatura română, Limba și literatura maternă și Matematică.
Elevii ce se pregătesc de Bacalaureatul, pot descărca modelele de subiecte atât pentru probele de competențe, cât și pentru probele scrise.
De asemenea sunt disponibile variante de subiecte pentru Limba și literatura română, Limba și literatura maternă, Matematică, Istorie, Chimie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, Psihologie și altele.

Guvernul va plăti TVA-ul aferent Programului privind reducerea tuberculozei în România.
Suma în valoare de aproximativ trei milioane lei va fi suportată de la buget.
Suma este necesară pentru derularea Programului până la 31 martie 2018 iar banii vor fi utilizați integral pentru achiziţionarea şi distribuţia de medicamente pentru pacienţii cu tuberculoză multidrog-rezistentă.
Medicamentele sunt avizate de către Organizația Mondială a Sănătății.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept