Știri 29 octombrie 2015

Autorităţile ruse au început să interzică sărbătorirea Halloween-ului în şcoli.
Ministerul regional al Educației a anunţat că această sărbătoare nu corespunde „valorilor tradiționale ruseşti” şi are un impact negativ asupra „copiilor”.
Preotul Maxim Zolotuhin susține că, după Halloween, copiii simt de multe ori sentimentul de depresie, deoarece ei nu știu să facă diferenţa dintre joacă și realitate.

Data de 28 noiembrie este declarată Ziua Bucovinei.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul pentru promulgarea Legii.
Documentul prevede că, în contextul acestei sărbătoriri, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și instituțiile publice pot organiza manifestări cu caracter cultural-științific.
Fondurile necesare organizării acestora vor fi asigurate din bugetele locale sau, după caz, din bugetele autorităților administrației publice centrale.

Mai multe rute RATC vor fi deviate duminică, 1 noiembrie.
Din cauza lucrărilor pentru remedierea unei avarii la intersecția străzii Mircea cel Bătrân cu strada Nicolae Iorga, traseele liniilor 43M, 43C și 2-43 vor fi deviate între orele 7 – 12, până la terminarea intervenției, pe bulevardul Tomis, între Capitol și strada Ion Rațiu.
Stațiile ‘Spitalul Județean’ și ‘Stadion’ de pe strada Mircea cel Bătrân vor fi suspendate în acest interval de timp.

Astăzi este Ziua Internaţională a Internetului.
Prima conexiune între două calculatoare s-a realizat în urmă cu 45 de ani, la 29 octombrie 1969.
Charley Kline a transmis de la un calculator găzduit într-o universitate din Califronia, mesajul ‘log’ către un calculator de la Institutul de Cercetare de la Stanford, prin folosirea reţelei ArpaNet.
Aceasta avea să acopere aproape tot globul sub numele de Internet.
În anul 1971 s-au pus bazele emailului, iar doi ani mai târziu reţeaua ARPAnet s-a extins şi peste ocean.
University College din Londra a fost prima instituţie europeană conectată la reţeaua de computere.
În 1991 a apărut prima pagină Web, iar următorii 23 de ani sunt marcaţi de apariţia primelor browsere, primelor motoare de căutare, serviciilor de transfer de fişiere, reţelelor sociale şi a dispozitivelor permanent conectate la Internet.

Mai puţin de un sfert dintre copii fac sport o oră pe zi.
Potrivit unui studiu, trei sferturi dintre elevii până la 12 ani, din familii cu venituri mici, nu fac mișcare nici măcar o oră pe zi.
Totodată, jumătate dintre copiii români aleg jocurile video în locul mişcării în aer liber.
Specialiştii spun că părinţii ar trebui să îi înveţe de mici pe copiii să mănânce sănătos şi să facă sport.
Medicii cardiologi avertizează că sedentarismul poate afecta şi inima.

Părinţii care nu îşi vaccinează copiii vor răspunde penal.
Documentul semnat de ministrul Sănătăţii mai prevede imunizarea şi asigurarea stocurilor pentru 9 vaccinuri obligatorii, iar copiii nevaccinaţi ar putea să nu fie primiţi în colectivităţi.
Specialiștii spun că România s-ar putea confrunta cu o epidemie de pojar.
Ei atrag atenţia că rata de vaccinare trebuie să depăşească 95%, fiind o boală extrem de contagioasă şi periculoasă din cauza complicaţiilor.
Ministrul Sănătăţii a declarat că proiectul de lege ajunge în parlament în cel mult două săptămâni.

Ministerul Educației a publicat proiectul de ordonanță prin care toate salariile din învățământ cresc cu 15%.
La jumătatea acestei lunii, ministrul Sorin Cîmpeanu anunța că tot personalul din învățământ va beneficia de o creștere salarială de 15% de la 1 decembrie, pe lângă cele primite în acest an, astfel că pe 2015 majorările din acest sector ajung în medie la 26,7%.
Demnitarul a adăugat că efortul bugetar pentru aplicarea acestei majorări salariale este de 1,7 miliarde de lei.

Copiii care au cel puţin unul dintre părinţi plecaţi la muncă în străinătate pot suna şi primi consiliere de la specialişti.
Organizaţia Salvaţi Copiii a deschis o linie telefonică gratuită şi o platformă online dedicată lor.
La numărul de telefon 0800.070.040, copiii pot primi informaţii şi consiliere gratuită, de luni până vineri, între orele 9,30 şi 17,30.
Numărul poate fi apelat şi de către persoanele în grija cărora au rămas copiii, precum şi de specialişti în domeniul protecţiei copilului şi educaţiei.
Organizația a lansat și un site, www.copiisinguriacasa.ro, care va include articole dedicate părinţilor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, dar şi specialiştilor.

Acordarea tichetelor pentru plata “after school” a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor.
Valoarea tichetului este stabilită în funcție de indicatorul social de referință și se indexează anual cu indicele de inflație.
El reprezintă un ajutor pentru fiecare elev și cuantumul acestuia va acoperi, integral sau parțial, costurile școlii sau ale organizațiilor non-guvernamentale care se vor ocupa de copii după finalizarea lecțiilor.
Proiectul ar urma să intre în vigoare începând cu anul școlar 2016 — 2017.
Camera Deputaților este primul for legislativ sesizat, iar decizia finală aparține Senatului.

Lacul de unghii ar putea fi dăunător pentru sănătate.
Un studiu american arată că acesta conține un plastifiant care acționează ca un perturbator endocrin.
Perturbatorii endocrini sunt substanțe care acționează asupra regularizării hormonale umane și provoacă efecte nefaste îndeosebi în privința dezvoltării fiziologice a persoanelor expuse în perioada intrauterină.
Vinovat ar fi un compus chimic numit trifenil fosfat, utilizat pentru a face lacul de unghii mai rezistent.
Substanța ar figura în compoziția a jumătate din lacurile de unghii vândute pe piața americană, iar prezența sa nu este menționată pe etichetă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept