Știri 27 octombrie 2015

Biserica ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.
Născut la începutul secolului al XIII-lea, în satul Basarabi, din sudul Dunării, Sfântul Dimitrie a purtat din copilărie lupte acerbe pentru a dobândi o viaţă virtuoasă, în post şi rugăciune.
Şi-a găsit sălaş într-o peşteră pe malul Lomului şi a vieţuit în aspre osteneli ascetice până la sfârşitul vieţii sale.
După moartea sa, pietrele aflate la intrarea în peşteră au blocat accesul înăuntru şi au transformat peştera în mormânt.
Moaştele sfântului au fost descoperite atunci când apele Lomului au crescut şi au surpat zidul natural de la intrarea în peşteră.
În anul 1774, un creştin numit Hagi Dimitrie, din Bucureşti, a mijlocit pe lângă autorităţile militare ruseşti aflate atunci la sud de Dunăre, pentru aducerea moaştelor în Muntenia.
Astfel, trupul Sfântului Dimitrie a fost adus la Bucureşti şi aşezat în catedrala mitropolitană unde se află şi astăzi.
Sfântul Dimitrie cel Nou este ocrotitorul oraşului Bucureşti, iar harul său se face simţit în numeroasele vindecări petrecute la racla sa.

Ortodocşii români cinstesc mâine pe Sfântul Ierarh Iachint de la Vicina, primul mitropolit al Ţării Româneşti.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia în această noapte, Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent.
Slujba este prilejuită de serbarea hramului bisericii mari a acestei mănăstiri.

Personalul didactic cu funcții de conducere, îndrumare și control poate beneficia și în acest an de degrevare.
Astfel, directorii de școli și inspectorii vor fi scutiți parțial de efectuarea unor atribuții întrucât îndeplinesc unele responsabilități specifice funcțiilor pe care le ocupă.
Profesorii care ocupă funcții de conducere și care nu vor mai putea să își țină toate orele de curs cuprinse în norma didactică, vor fi pontați în continuare pentru activitățile manageriale.
Prevederea este cuprinsă în normele aprobate prin ordin al ministrului Educației.

Senatul a înființat Comisia pentru constituționalitate și libertăți civile.
Comisia va reprezenta Senatul la Curtea Constituțională în cazurile de conflict, dar și în relația cu oficialii europeni, în cadrul MCV.
De asemenea, aceasta va elabora, la solicitarea Biroului Permanent, avizele de stabilire a competențelor privind adoptarea anumitor proiecte de lege și propuneri legislative cu care a fost sesizat Senatul.

Guvernul turc investeşte în educaţie la Constanţa.
Executivul de la Ankara a decis să includă Universitatea „Ovidius”, câteva şcoli şi o grădiniţă de la malul mării în programul său internaţional de investiţii pentru promovarea limbii şi culturii turce.
Două laboratoare moderne, dar şi un loc de joacă au fost inaugurate în prezenţa ambasadorului Turciei la Bucureşti.
Specializarea de limba turcă funcționează în cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” încă din 1990.
În anul 2013, Turcia ocupa primul loc la nivel mondial în ceea ce privește banii alocați proiectelor de învățământ din străinătate, cu suma de 3,5 miliarde de dolari.

Cancerul de piele ar putea fi considerat boală profesională.
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Societatea de Dermatologie vor să inițieze un proiect de lege în acest sens, în condițiile în care există meserii care presupun expunerea prelungită la soare.
Specialiștii susțin că populația nu este suficient informată cu privire la riscurile de expunere prelungită la soare.
Potrivit unui studiu, 9 din 10 români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an, deși peste jumătate dintre aceștia sunt conștienți de faptul că alunițele pot reprezenta un pericol pentru sănătatea pielii.

Refugiaţii relocaţi în România vor primi acte de identitate și CNP.
Coaliţia naţională pentru integrarea refugiaţilor a stabilit măsurile concrete legate de refugiaţii relocaţi în România conform planului Comisiei Europene.
Pana pe 10 noiembrie, la nivelul unităților administraţiei locale, se va finaliza inventarul tuturor spațiilor de cazare care ar putea fi destinate primirii refugiaților.
De asemenea, Ministerul Educaţiei va organiza câteva centre teritoriale în care se vor desfăşura activităţile specifice de învățare a limbii române.

Poluarea aerului contribuie la peste 7 milioane de decese premature anual.
Un nou raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii subliniază nevoia urgentă de a reduce emisiile de carbon negru, ozon, metan şi dioxidul de carbon.
Acestea produc un puternic efect de încălzire globală și amenință zilnic sănătatea bărbaților, femeilor și copiilor.
Astfel, în cadrul raportului, OMS a identificat o serie de măsuri pentru a atenua poluanţii climatici şi a evaluat patru intervenţii care ar putea avea efecte medii spre mari asupra poluării aerului.
Prin implementarea de emisii mai mari și standarde de eficiență, s-ar putea reduce carbonul negru și alţi co-poluanți din combustibilii fosili.

Castelul Corvinilor din Hunedoara va fi restaurat după modelul din secolul al XV-lea.
Proiectul a primit aviz pozitiv de la Ministerul Culturii, iar valoarea acestuia este de 7.5 milioane de euro.
Monumentul va fi complet restaurat şi se va face şi promovare turistică.
Va fi reparat castelul, dar vor fi făcute lucrări şi pe domeniul de patru hectare.
Castelul va fi readus la înfăţişarea sa iniţială, dar la reamenajarea interiorului se va ţine cont şi de importanţa turistică a locului.
Acesta este cel mai amplu proiect de reabilitare al Castelului Corvinilor de până acum.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept