Știri 23 octombrie 2015

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți duminică, de la ora 8.00, biserica „Înălțarea Domnului” din localitatea Dunărea.
Slujba va fi urmată de Sfânta Liturghie.
Biserica a fost construită în perioada 1886 – 1891 și a fost sfințită pe 8 septembrie 1891, de către episcopul Pimen, al Dunării de Jos.
După cutremurul din 1940, când au fost înregistrate pagube, așezământul de cult a fost consolidat, iar între anii 1988-1989, biserica a fost repictată de către Vasile Nițescu.
De asemenea, în noaptea de marți spre miercuri, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie la Mănăstirea Dervent cu prilejul hramului Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Dervent sosește astăzi la Constanța.
Aceasta va veni la orele 17, la Biserica Sf. Dimitrie, cu ocazia sărbătoririi hramului bisericii, pe 26 octombrie.
Apoi va fi săvârşită taina Sf. Maslu în sobor de șapte preoți.
Duminică, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși slujba Vecerniei hramului, de la ora 17.
La sfârșitul slujbei vor fi înmânate bursele „Sfântul Dumitru”, distincții acordate elevilor cu performanțe școlare.
De această dată, beneficiari vor fi trei olimpici de la Școala Ferdinand.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Dervent va rămâne la biserica „Sf. Dimitrie” până marți.
De asemenea, moaștele Sfântului Constantin cel Mare, ale Sfinților Doctori Cosma, Damian și Trifon, ale Sfinților Modest, Varvara, Iacov Iviritul, Filimon, Noul Teodor și Teoctista vor fi așezate spre închinare în fața bisericii.
Lăcașul de cult este situat pe strada Dorobanți din zona Delfinariu.

O carte dedicată celor trei submarine românești a fost lansată astăzi la Constanța.
Evenimentul a avut loc în cadrul Conferinţei Naţionale de Comunicări Ştiinţifice ,,Dunărea şi Marea Neagră în spaţiul euro-asiatic. Istorie, relaţii politice şi diplomaţie”, conferință organizată şi găzduită de Muzeul Marinei Române.
Intitulată „Corsarii uitați ai adâncurilor”, cartea este semnată de către teologul, istoricul și jurnalistul Florian Bichir, care ne-a povestit despre conținutul acesteia dar și despre mesajul pe care îl dă spațiului public românesc.

România va trece la ora oficială de iarnă.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Duminică, ziua va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Începând cu anul 1997, România a adoptat trecerea la ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.
Trecerea la ora oficială de iarnă se face în ultima duminică a lunii octombrie, iar la ora oficială de vară în ultima duminică a lunii martie.

Prețul gigacaloriei a fost ieftinit la Constanța.
Iarna aceasta, toți cei care au locuințele racordate la sistemul termic centralizat vor plăti pentru gigacalorie 250 de lei pe lună.
Până acum costul întreg al acesteia era de 383,2 lei și exista posibilitatea ca, în timpul iernii, să crească până la 410 lei.
De asemenea, conducerea RADET Constanța a anunțat că de astăzi se va face umplerea instalațiilor cu apă, iar de mâine toți constănțenii vor avea căldură în apartamente.

Pacienţii fără card de sănătate la externare ar putea plăti spitalizarea.
Astfel, cei care se prezintă la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa fără cardul de sănătate nu vor mai putea fi internaţi dacă nu plătesc tratamentul.
Până acum, sute de bolnavi fără card au fost trataţi, iar serviciile medicale nu au fost decontate, afectând bugetul spitalului.
Aceeaşi situaţie este şi la Spitalul Judeţean Tulcea, unde 30% dintre pacienţii trataţi nu au cardul de sănătate la externare.
În aceste condiţii, serviciile medicale acordate pentru sute de pacienţi nu sunt decontate de Casa de Asigurări, iar efectele se răsfrâng şi asupra personalului medical.

Cei care nu vor respecta noile norme de reciclare a deşeurilor provenite din ambalaje vor fi amendaţi.
Sancţiunile sunt stabilite de noua lege privind gestionarea deşeurilor, adoptată de Camera Deputaţilor prin vot decizional.
Legea stabileşte că toate persoanele fizice şi juridice au obligaţia să depună deşeurile provenite din ambalaje în containere speciale.
Amenzile pentru nerespectarea legii ajung la 800 de lei pentru persoanele fizice şi la 20.000 de lei pentru operatorii economici.
Legea va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Bisericile de cretă de la Murfatlar ar putea intra în reabilitare.
Complexul nu este inclus în circuitul turistic şi se degradează continuu.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa vor să acceseze fonduri europene şi au primit promisiuni din partea ministrului Marius Nica de includere a proiectului pe lista de investiţii.
Complexul de bisericuţe rupestre a fost descoperit în 1957 în apropierea carierei de extragere a cretei din Murfatlar.

Reconstrucţiile mamare se pot face gratuit pentru femeile bolnave de cancer.
Anul acesta, statul a alocat fonduri pentru 800 de implanturi gratuite.
Reconstrucţia este posibilă doar cu avizul oncologului curant, iar studiile arată că femeile care au făcut reconstrucţia au trăit mai mult.
În fiecare an, peste 7 mii de românce află că au cancer mamar, majoritatea în stadii avansate.

Taxa pe valoarea adăugată la apă va scădea de la 1 ianuarie de la 20 la 9%.
Această prevedere este inclusă în noul Cod Fiscal alături de reducerea impozitului pe dividende la 5% și majorarea plafoanele microîntreprinderilor, de la 65.000 la 100.000 euro, concomitent cu reducerea impozitului pe venit.
De asemenea, Executivul va scuti unităţile de învăţământ universitar de la plata impozitului pe profit.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept