Știri 12 octombrie 2015

Biserica Ortodoxă va cinsti miercuri pe Sf. Cuvioasă Parascheva de la Iași.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei mâine, de la ora 17 la biserica Sf. Cuvioasă Parascheva din Năvodari, zona Kaufland.
Apoi va avea loc o procesiune pe traseul: biserica Sf. Parascheva – strada Constanței, biserica Bunavestire – strada Mării – strada Frunzelor – strada Rândunelelor – biserica Sf. Parascheva.

Prioritatea la intersecţia străzii Traian cu bulevardul Tomis, la Primărie, s-a modificat.
Astfel, virajul la stânga pe bulevardul Tomis este drum cu prioritate.
La apropierea de intersecţie, șoferii vor fi nevoiţi să circule cu o viteză care să le permită oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participanţilor la trafic care au acest drept.

Studiile preuniversitare vor fi recunoscute şi echivalate mult mai repede decât până în prezent.
Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, care a adăugat că această sarcina va fi transferata inspectoratelor şcolare.
Astfel, timpul de aşteptare ar trebui să se reducă de la 3-4 luni la o singură săptămână.
Anul trecut, la centrul naţional de recunoaştere a diplomelor s-au primit aproape 10 mii de dosare de echivalare a studiilor.

Firmele care comercializează echipamente electrice şi electronice vor plăti noi taxe.
Acestea ar putea să plătească 20 de lei pe kilogram pentru diferenţa dintre cota anuală de colectare şi cantitatea efectivă colectată.
Proiectul de lege care aduce modificări Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind fondul de mediu este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului.
Documentul mai prevede şi o contribuţie de 5 lei pe kilogramul de baterii şi acumulatori portabili, plătită de operatorii care introduc pe piaţa naţională astfel de mărfuri, dar şi de cei care colectează deşeurile.

15 noiembrie este data limită pentru depunerea cererilor de decontare a manualelor cumpărate de liceenii din clasele a 11-a şi a 12-a.
Până în 25 noiembrie, ISJ Constanţa centralizează solicitările de la unităţile de învăţământ şi transmite necesarul către Ministerul Educaţiei.
Decontarea efectivă se va face până pe 18 decembrie.
Șeful ISJ Constanţa, Gabriela Bucovală a precizat că se decontează doar 55 de lei pentru fiecare elev şi doar pentru manualele care se regăsesc în lista aprobată de Ministerul Educaţiei.

Persoanele care au achiziționat o locuință prin intermediul programului „Prima casă” își pot cumpăra o nouă locuință, de dimensiuni mai mari.
Condiția este ca banii rezultați din vânzarea primei locuințe să se îndrepte exclusiv către achitarea primului credit contractat.
Un blocaj putea apărea din cauza prevederii legii care împiedică înstrăinarea locuinței achiziționate prin program, în răstimp mai mic de cinci ani.
Astfel noua hotărâre prevede că finanțatorul, cu acordul Ministerului Finanțelor, poate aproba înstrăinarea primei locuințe achiziționate în cadrul Programului, precum și ridicarea temporară a interdicției de grevare, înainte de perioada menționată, cu condiția lichidării creditului inițial.

Numărul persoanelor cu tulburări mintale este în creștere.
Acestea reprezintă 13% din bolile lumii.
Anunțul a fost făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale.
În România, statisticile arată că peste 210.000 de persoane au probleme de sănătate mintală, în creştere faţă de anul trecut, iar 22.000 dintre acestea sunt copii.
Preşedintele Federaţiei Mondiale a Sănătăţii Mintale a precizat că prea des ”demnitatea lipseşte din relaţiile pe care oamenii cu tulburări psihice şi familiile lor le au cu furnizorii de servicii medicale și cu societatea în general” și că ”profesioniștii din domeniul sănătății nu au timpul necesar pentru a aborda probleme dificile”.
OMS atrage atenția că bolnavii cu tulburări psihice nu sunt numai discriminați, stigmatizaţi și marginalizaţi, dar sunt și supuşi la abuzuri emoţionale şi fizice.

Românii alocă o treime din bugetul familiei pentru plata facturilor la energie.
Potrivit reprezentantului ANRE, Corneliu Rădulescu, în România, 42% din populaţie trăieşte în sărăcie, iar sărăcia energetică ajunge şi la 50%.
În unele ţări se consideră că aceia care depăşesc bugetul de 10% la factura energetică sunt vulnerabili.
Totodată, Corneliu Rădulescu a sesizat faptul că sectorul industrial consumă mai puţin decât populaţia.

Temperaturile vor scădea semnificativ în Dobrogea.
Meteorologii anunță că județul Constanța se află sub avertizare cod galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului până în această seară la ora 18.00.
Astfel, va ploua pe arii extinse şi se vor acumula cantităţi de apă ce vor depăşi izolat, 50 l/mp.
Totodată, vântul va avea intensificări cu viteze de peste 70 km/h.
Procesul de răcire se va accentua de mâine în Dobrogea, când temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 şi 8 grade Celsius, iar cele minime între 1 şi 6 grade Celsius.

O campanie împotriva violenței în școli a fost lansată de UNICEF și Ministerul Educației.
Conform statisticilor, în fiecare zi se înregistrează 70 de cazuri de violență, iar anul școlar trecut au fost raportate peste 19.000 de cazuri.
Este vorba despre violența verbală între copii, dar și despre violența verbală profesor — elev.
Începând din anul 2013, UNICEF derulează la nivel global și național o campanie de informare și conștientizare împotriva violenței asupra copiilor.

Peste jumătate dintre români sunt supraponderali.
Aceasta este concluzia alarmantă a specialiştilor în sănătate. Procentul este îngrijorător şi la copii.
Alimentaţia nesănătoasă, grăsimile, sucurile şi dulciurile în exces fac ca de la an la an numărul copiilor obezi să fie în creştere.
Medicii spun că prevenţia în acest caz ar trebui să fie o prioritate naţională.
Obezitatea este o problemă de sănătate gravă din cauza bolilor asociate iar riscul mortalităţii este crescut la aceste persoane.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept