Știri 7 octombrie 2015

9.500 de elevi constănțeni vor primi burse școlare.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a finalizat listele provizorii cu elevii de gimnaziu și liceu din municipiu care ar putea primi burse şcolare.
Consilierii locali au votat alocarea a 2.000.000 de lei din bugetul local pentru acordarea, din acest an școlar, a burselor şcolare, aşa cum se prevede în Legea Educaţiei.

Elevii care vor decontarea manualelor cumpărate trebuie să depună cereri.
Guvernul a aprobat decontarea cheltuielilor pentru achiziționarea de manuale școlare de către elevii clasele a XI-a şi a XII-a aflați în acest an școlar.
Decontarea se face în limita maximă a 55 de lei pentru fiecare elev, pentru achiziționarea manualelor școlare aflate pe lista aprobată de către Ministerul Educației.
Elevii vor depune documentele justificative la unitățile de învățământ până la data de 15.11.2015.

Legea privind sancţionarea şoferilor români care încalcă regulile de circulaţie în alte state ale Uniunii Europene va fi modificată.
Propunerea de act normativ prevede, printre altele, că schimbul de informaţii privind şoferii care comit contravenții rutiere vor fi aplicabile inclusiv pentru Regatul Unit, Irlanda, Danemarca şi Elveţia.
Măsura vine în condiţiile în care, în primăvară acestui an, europarlamentarii au schimbat cadrul legislativ aplicabil în UE.
Senatul a adoptat proiectul ca primă cameră sesizată și urmează să fie votat de deputaţi.

Rata abandonului şcolar în România este în creștere.
Potrivit statisticilor, în fiecare an, 17% dintre elevii români abandonează cursurile, iar în mediul rural situaţia este şi mai gravă, unde abandonul ajunge la 30%.
În plus, sociologii spun că acest fenomen a suferit o mutaţie, în ultimii ani, astfel că nu doar sărăcia este cea care îi alungă pe elevi din băncile şcolii, ci şi lipsa motivaţiei.
Rata abandonului a crescut şi în rândul studenţilor, astfel că în ultimii 7 ani numărul acestora a scăzut la jumătate.
40% dintre studenţii români renunţă la studii, iar cauzele sunt sărăcia, lipsa de conexiune între sistemul de educaţie şi forţa de muncă sau o alegere greşită în ceea ce privește facultatea.

Copiii din programul “Şcoală după şcoală” ar putea primi tichete în valoare de 200 lei.
Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a aprobat propunerea legislativă.
Măsura descurajează abandonul şcolar, sprijină părinţii şi îi încurajează să nu renunțe la locul de muncă și reprezintă o formă de suplimentare a veniturilor cadrelor didactice participante la clasele „Şcoală după Şcoală”.
Tichetele se vor putea acorda începând cu anul şcolar 2016-2017, dacă proiectul de lege va fi adoptat de plenul Camera Deputaţilor şi apoi de Senat.

Românii cheltuie cei mai mulţi bani pe ţigări.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, se cheltuiesc 88 de lei lunar pentru tutun, mai mult decât pe produse de îngrijire corporală, haine, benzină și medicamente.
Familiile de șomeri fumează, de 85 de lei pe luna, in timp ce in gospodăriile de pensionari se plătesc lunar 55 de lei pe țigari. Pentru produsele nealimentare, o familie a alocat anul trecut, in medie, 495 lei pe lună, adică 30% din totalul cheltuielilor.

Aproape un miliard de copii sunt abuzaţi zilnic în lume.
În același timp, 134 din 1.000 de fete din Uniunea Europeană sunt agresate sexual, iar 229 din 1.000 de minori sunt supuşi abuzurilor fizice.
Statisticile au fost realizate de către experţi internaţionali din domeniul prevenirii abuzului și neglijării copiilor.
Un raport al UNICEF, realizat la nivel global, anul trecut, a arătat ca urmările acestui tip de tratament de-a lungul vieţii și în primul rând impactul psihologic, nu se limitează la individ, costul violentei împotriva copiilor fiind estimat la şapte trilioane de dolari.

51% dintre alimentele vândute în marile magazine vor trebui să fie din producția românească.
Senatul a adoptat un proiect de lege, prin care marii comercianți sunt obligați să achiziţioneze carne, legume şi fructe în proporţie de cel puţin 51% corespunzător fiecărei categorii.
Cine nu respectă această prevedere riscă amenzi între 25.000 și 50.000 mii de lei.
Proiectul, aprobat de Senat, va merge la Camera Deputaților pentru vot final.

Podul de la Butelii va intra în reparații capitale.
Potrivit celor mai recente expertize, pasajului îi lipsesc trei grinzi de rezistenţă şi trebuie urgent reabilitat.
După finalizarea reparațiilor, pasajul va fi destinat traficului rutier, iar pietonii nu vor avea acces decât pe o singură latură, pentru traversarea căii ferate.
Vor fi scoase liniile de tramvai, iar circulaţia se va desfășura pe câte două benzi pe sens, cu o zonă de separare pe centrul podului.
Lucrările ar putea începe în prima parte a anului viitor iar valoarea estimativă a reparațiilor se apropie de 1,3 milioane de euro.

Avocata Paula Iacob a murit ieri seară la vârsta de 83 de ani.
Aceasta s-a confruntat cu probleme de sănătate severe în ultima perioadă.
Paula Iacob a fost celebră după Revoluţie, când a devenit avocata lui Nicu Ceauşescu, iar ulterior, o cunoscută activistă pentru drepturile animalelor.
A colaborat cu Securitatea sub pseudonimele Gabriela şi Ioana.
CNSAS a depus la dosar angajamentul acesteia, note scrise care ar fi fost semnate de Paula Iacob, cât și note ale agenţilor de Securitate redactate pe baza declaraţiilor acesteia. Informaţiile furnizate de avocată vizau diaspora română din Germania și jurnalişti din cadrul postului “Europa Liberă”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept