Știri 6 octombrie 2015

Ieri a început la Constanța un nou an teologic universitar.
Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească și un Te-deum la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ap. Petru şi Pavel”.
În cuvântul de învățătură Ierarhul Tomisului a subliniat importanţa învăţământului teologic.


La slujbă au participat părinţii profesori care predau la Facultatea de Teologie, dar şi studenţii care învaţă în cadrul celor patru secţii: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Asistenţă Socială şi Muzică Sacră.
Către aceștia a fost îndreptat cuvântul de întâmpinare a Decanului Facultăţii de Teologie „Sf. Ap. Andrei” din Constanţa, Părintele Conferențiar Universitar Dr. Bogdan Moise.


Tot ieri, noii studenţi înscrişi la Facultatea de Teologie din Constanţa au putut vizita sediul Universităţii „Ovidius” şi au putut face cunoştinţă cu profesorii coordonatori.

Constănțenii vor rămâne fără apă caldă timp de 12 ore.
Potrivit CET Palas din această seară, de la ora 22.00, până mâine dimineaţă, la ora 10.00, apa caldă va fi oprită.
Motivul este o defecţiune apărută la instalaţia de termoficare din incinta CET Palas.

Covrigii, produsele de patiserie și pizza congelată sunt dăunătoare sănătății.
Acestea conțin făina albă, conservanţi, zahăr și sare în exces.
De asemenea, produsele de patiserie au în compoziție și uleiuri rafinate si parţial hidrogenate, agenţi de colorare, margarină, stabilizatori și diverse tipuri de E-uri.
Consumate pe termen lung și asociate cu alte elemente lipsite de aport calitativ vor determina un aport caloric mare, acumularea de grăsime și lipsa de nutritienți.
Specialiștii recomandă ca alternativă la aceste produse pe cele preparate în casă.

Organismele modificate genetic vor fi interzise în aproape toată Uniunea Europeană.
La nivel european, 19 state europene au cerut ca pe o parte sau pe întreg teritoriul lor să fie interzise culturile de OMG, în conformitate cu un act normativ adoptat în luna martie a acestui an de Consiliul European.
Până pe 2 octombrie, România ar fi trebuit să anunţe Uniunea Europeană dacă este acord ca OMG-urile să fie cultivate pe teritoriile noastre agricole.

Traseul liniilor de autobuz 42, 44, 48 și 51 se modifică de astăzi temporar.
Din cauza lucrărilor de asfaltare de pe strada Mihai Viteazu, pe porțiunea situată între străzile Constantin Brătescu și Traian, traseul liniei 48 va fi deviat pe bulevardul Ferdinand, b-dul Tomis, str. Traian, Poarta 2, str. Traian, b-dul Tomis, b-dul Ferdinand, iar apoi va intra pe b-dul I.C. Brătianu pe traseul normal.
Liniile 44 și 51 vor circula pe str. I.G. Duca, b-dul Ferdinand, b-dul Tomis, str. Traian, Poarta 2, Poarta 1, Poarta 2, str. Traian, b-dul Tomis, b-dul Ferdinand, str. I.G. Duca pe traseul normal. De asemenea, linia 42 va circula de la stația ”Capitol” pe b-dul Tomis, str. Traian, Poarta 2, str. Traian, b-dul Tomis pe traseul normal.

Sărăcia extremă afectează sub 10% din populația mondială.
Un raport al Băncii Mondiale relevă că în întreaga lume 702 milioane de persoane, adică 9,6% din populația mondială, trăiesc sub pragul sărăciei.
Cifra este în scădere față de anul 2012, când erau 902 milioane de săraci, adică 13% din populația mondială.
Deși în Asia și America de Sud se manifestă o tendință de scădere netă a sărăciei extreme, acest fenomen încă afectează 35% din populație în Africa subsahariană, unde trăiește aproape o jumătate din populația cea mai defavorizată la nivel mondial.

Papa Francisc a apărat indisolubilitatea căsătoriei şi a condamnat divorţul.
Suveranul Pontif a denunțat “singurătatea”, menționând “persoanele vârstnice, abandonate de propriii lor copii, văduvii și văduvele, bărbaţii şi femeile despărţiţi de soţii sau soţi și numeroasele victime tinere ale culturii consumului”.
Papa a mai spus că “cele mai avansate societăți sunt tocmai cele cu cea mai scăzută rată a natalității și cel mai ridicat nivel de avorturi, divorțuri, sinucideri și poluare socială și de mediu”.

Copiii, bătrânii și gravidele nu mai au prioritate la vaccinare.
În țara noastră au început pregătirile pentru imunizarea antigripală cu noua formulă de vaccin, transmisă de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Reprezentantul acesteia în România, Victor Olsavszky a explicat că noua formulă de vaccin a fost stabilită în funcţie de virusurile gripale care au circulat mai mult în sezonul precedent.
OMS recomandă, pentru acest sezon, vaccinarea antigripală cu prioritate a personalului medical, considerat unul dintre vectorii importanţi de transmitere a virusurilor.
Sezonul trecut Constanța a fost în topul celor mai mulți bolnavi de gripă din țară.

Parcul Natural Porţile de Fier a obţinut aprobarea UNESCO pentru a deveni a doua rezervaţie a biosferei din România, după Delta Dunării.
Ministerul Mediului va promova un proiect de hotărâre pentru ca Parcul Natural Porţile de Fier să capete statut de rezervaţie a biosferei.
Înainte de anul 1989 au mai fost declarate rezervaţii ale biosferei şi Pietrosul Rodnei şi Munţii Retezat, însă ele nu au mai îndeplinit noile criterii pentru a păstra acest statut, din cauza absenţei aşezărilor umane.
Acest statut poate conduce la creşterea nivelului de trai şi a calităţii vieţii pentru comunităţile locale aflate pe teritoriul rezervaţiilor biosferei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept