Știri 5 octombrie 2015

Astăzi este Ziua Mondială a Educaţiei.
Aceasta este celebrată anual din anul 1994, în întreaga lume, pentru a aminti de importanţa rolului educaţiei.
Conform UNESCO, Ziua Mondială a Educaţiei este o ocazie de respecta şi aprecia contribuţia pe care dascălii de pretutindeni o aduc educaţiei generaţiilor viitoare.

Liniile de autobuz 44 și 51 vor circula pe un traseu deviat.
RATC anunță că, de astăzi, timp de aproximativ două luni, din cauza lucrărilor de reabilitare a rețelei de canalizare de pe strada Vlad Țepeș, tronsonul str. Mihăileanu – str. Mihai viteazu, traseul liniilor 44 și 51 spre Centru se va muta pe str. I.G. Duca, bdul. Ferdinand, iar la Fantasio va intra pe vechiul traseu Poarta 1 – Port.
Pe porțiunea de traseu str. I.G. Duca – bdul. Ferdinand, autobuzele vor opri în stația Piața Griviței-Republica.

Programul Prima Casă a fost modificat de la 1 octombrie.
Cei care au achiziționat sau au construit locuințe prin acest program pot cumpăra o nouă casă mai mare și mai scumpă, garantată tot de stat, dacă vând înainte proprietatea deținută sau lichidează creditul garantat de stat.
De asemenea, perioada de executare a garanțiilor a fost majorată la maxim 90 de zile de la formularea cererii de plată, nu în maxim 90 de zile de restanță.
Totodată, a fost prelungită și perioada în care beneficiarii pot plăti ratele restante.

Jumătate dintre români nu au fost la dentist în ultimul an.
Specialiștii avertizează ca problemele dentare pot duce la afecţiuni grave şi chiar la deces.
Statul alocă pentru dantură sume mici, iar medicii dentişti care acceptă tarifele mici decontate de CNAS spun că fondurile se termină imediat.
În România, 8 din 10 adulţi au probleme cu dinţii.

Uruguay va vinde oficial marijuana de anul viitor.
Două companii au primit de la guvern licențe de producție și distribuție în scop recreativ a marijuanei care, sub controlul statului, va fi vândută în farmacii abilitate.
Obiectivul stabilit de lege este ca marijuana să ajungă la cetățenii care se înregistrează la Institutul de Reglementare și Control al Canabisului în doze lunare de până la 40 de grame.
Până în prezent, există peste 3.000 de utilizatori în întreaga țară, între cultivatori domestici sau cluburi de consum de canabis.

Astăzi se împlinesc 22 de ani de la mutarea către Domnul a părintelui profesor Dumitru Stăniloae.
Acesta s-a născut la data de 16 noiembrie 1903 în localitatea Vlădeni din judeţul Braşov.
A urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Cernăuţi şi a fost profesor de dogmatica la Sibiu si Bucureşti.
În anul 1932 a fost hirotonit preot şi apoi hirotesit iconom-stavrofor în anul 1940.
Între anii 1958-1963, a făcut închisoare politică din cauza convingerilor sale religioase.
Timp de peste şase decenii, părintele Stăniloae a desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică, mai ales în domeniul Dogmaticii unde a publicat lucrări în volum, studii în reviste şi traduceri.
Supranumit şi “teologul dragostei creştine”, părintele Stăniloae s-a mutat către Domnul pe 5 octombrie 1993, la vârsta de 90 de ani.

Elevii și studenții pot beneficia de burse în cadrul unui concurs național al Fundației ”Mitropolitul Bartolomeu”.
Aceasta pune la dispoziție 34 de burse în anul școlar și universitar 2015 – 2016, pe o perioadă de 9 luni pentru elevi și studenți, iar pentru doctoranzi timp de 1 an.
Se oferă 18 burse pentru elevi, 12 burse pentru studenți, 3 burse pentru masteranzi și o bursă pentru doctoranzi.
Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu”, înfiinţată în 2008 de Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu Anania, are ca scop principal acordarea de burse tinerilor merituoşi, dar lipsiţi de posibilităţi.

Elevii constănțeni vor studia educația rutieră în școli.
Inspectoratul Școlar Județean Constanța în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție a transmis unităților de învățământ prevederile Codului Rutier și obligațiile sistemului de educație din România pentru formarea unor participanți la trafic responsabili.
Astfel, disciplina Educație pentru prevenirea riscului rutier va fi studiată obligatoriu la clasele I – IV.

Peste un sfert din populația României fumează.
Datele statistice arată că dintre persoanele de peste 40 de ani din România, 14% au boli obstructive.
Aceste boli, precum asmul bronsic afectează grav persoane cu vârste între 40 și 65 de ani.
Simptomele care ar trebui să îngrijoreze sunt: tusea cronică și dispneea, senzaţia de lipsă bruscă de aer.
În acest sens, Societatea Română de Pneumologie are în plan reluarea campaniilor de spirometrie, care vor fi efectuate inițial gratuit.
Asemenea campanii de spirometrie au mai fost efectuate, gratuit și în Constanța, la Dispensarul TBC din Tomis III.

Autoritățile române nu mai pot transmite între ele datele personale ale unui cetățean.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât ca persoanele ale căror date cu caracter personal fac obiectul transmiterii si prelucrării între două autorități ale administraţiei publice a unui stat membru trebuie să fie informate în prealabil.
Decizia Curţii Europene vine după ce Curtea de Apel Cluj a solicitat o opinie într-un caz ce implică mai mulţi romani ce desfășoară o activitate independentă.

Statul îndelungat pe scaun afectează sănătatea.
Studiile au arătat că un comportament sedentar creşte riscul apariţiei bolilor cronice, de la cancer şi diabet la boli cardiovasculare sau la ficat gras.
Experţii avertizează însă că şi statul îndelungat în picioare poate avea efecte negative asupra sănătăţii, cum ar fi riscul apariţiei varicelor, problemele de spate şi de picioare sau bolile arterei carotide.
Specialiștii recomandă o combinaţie de două până la patru ore de activitate uşoară şi stat în picioare pe parcursul unei zile de muncă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept